Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nejasná zpráva o konci roku

21. 12. 2002
5
0
5449
Autor
Olda

Krom přání krásného adventu

Milí Písmáci,

mám tu text k zamyšlení, než odpovíte, dočtěte jej do konce. Zkouším se starat o Písmáka téměř pět let. Pokud jej navštěvujete déle, jistě mi dáte za pravdu, že někdy méně, někdy více.

V současnosti jsem si ale plně vědom, že:

  • je projektem natolik rozsáhlým, že je nad rámec jedné osoby jej kočírovat
  • nedostává se mi (především) času tak činit (aneb popravdě - neschopen si jej udělat)

Podobnou myšlenku jsem přednesl již zhruba před rokem, nyní ji nabízím v propracovanější podobě.

 

Rád bych nabídl možnost spolupodílet se na rozvoji a vedení Písmáka dalším schopným a důvěryhodným jedincům. Pokud jste se teď lekli, nebojte, stejně jako se snažím tu dlouhou dobu vésti server rozumně, s daleko větší rozvahou bych tak činil před předáním jakékoli zásadní pravomoci.

 

Nabízím na jedné straně zodpovědnost (za návrhy úprav, zásahy do systému), na druhé straně možnost seberealizace a do značné míry otěže bez pochyby zajímavého projektu do Vašich rukou.

Písmák je:

  • systém s mnohatisícovou návštěvností
  • poměrně propracovaný redakční systém
  • existující občanské sdružení, může zaštítit aktivity nejen publikace, realizace čtení a kulturních akcí

 Písmák by chtěl:

  • především se dál rozvíjet. Již měsíce technicky stagnuje (byť občas provedu menší technická vylepšení).
  • zaměřit se více na literaturu. Hledat nové možnosti jak v tunách každodenních děl pátrat po perlách (tak jak se snaží Redakce), druhak směrovat vývoj od diskusního serveru k serveru literárnímu. Jakkoli se tahle myšlenka zdá nyní již skoro směšná (v historii jsme takovýchto pokusů učinili povícero), není všem dnům konec a dle mého názoru je to především o dobrém nápadu a nadšení.
  • odlepit se od internetu. Ať už k CD-romu, pravidelným čtením,  či tričkům pro zájemce, .., čemukoli?
  • rozvíjet nadějné podčásti. Např. Knihomolna (Odkazy) byla ve své době vynikajícím literárním odkazovníkem na českém internetu. Nejen v části Klubů by bylo možné jíti daleko dále.

Co mu chybí:

Každý den jej navštíví přes 1200 lidí, nevěřím, že se nenajde:

- několik schopných jedinců

- nadšení, chuť

- čas

 

Skupina lidí kteří by byli ochotni věnovat svůj čas Písmákovi, schopni  se společně bavit a pravidelně sejít, nabídnout svoje schopnosti (organizační, zkušenosti,  programování, design, korektorské,..). Diskutovat existující problémy, nacházet nové, ale především jejich řešení realizovat. K tomu všemu je tu zázemí existující sdružení a nejen v něm zázemí autorů jenž pro Písmáka udělali mamutí práci a kterým není jeho osud lhostejný a jistě přispějí v dobrém nápadu nejen radou.

 

Nastíním reálný příklad jak by mohlo fungovat, jednotlivé kategorie členů:

1) administrace

  1. na P. tráví dlouhé denní hodiny je asertivní a schopný chladně uvažovat, tedy i reflektovat komerční, nesmyslné, či prostě "pravidlům" (které bych rád dal dohromady právě už s touto skupinou) se vymykající příspěvky (a např. pozastavit jejich zobrazování v seznamu po přihlášení)
  2. komunikuje s autory, tedy ví, co je trápí (funkce) či "ze zkušenosti" co by se dalo zlepšit

2) literatura

má něco co mě je maximálně vzdálené a co dle mého názoru tomuto webu hodně škodí tedy jistou literární zkušenost, vzdělání, názor, který je schopný(á) prezentovat a hájit.

 

3) grafika

nešlo by jen o nějakou zásadní změnu vzhledu P. (ikdyž by pokus neuškodil), ale především drobné práce jako bannery, či upozornění co bije do očí (z pohledu znelé(ho)) či práce na pozvánkách, úpravě CD, atp.

 

4) programování

- php + sql toť základ Písmáka (to dnes dělá skoro každý, tedy prosím zkušené jedince)

- nebo na druhé straně znalost jazyka na straně Win/Linux, ve kterém je možné realizovat aplikaci Písmák "domů", tedy okýnkově komunikovat se serverem a tahat data.

 

5) organizace

zkušenost či chuť organizovat ať už setkání, či čtení autorů. Spolupráce s již existujícím kulturním periodikem, oslovení erudovaných návštevníků o spolupráci, nápady, ale předvším energie a čas s nimi pracovat.

 

Mezi řádky je možné se dočíst, že se jedná o spolupráci bezplatnou, za níž je odměnou nejen dobrý pocit, ale především ohlas mnohatisícového publika a jisté renomé (ne vždy literárně 100% pozitivní ;-) v českém povědomí.

 

Konkrétní náměty k řešení (diskusi):

  • inteligentní řešení nápovědy - jak a komu ji umožnit psát, dělení, sekce
  • přepracovat seznam děl - přidat "předvstupní" stránku s nabídkou kategorií, tedy nabídnout čtenáři (mimo jiné) lehce (přímo) přístupný seznam děl z kategorie a např. v záhlaví zobrazit několik posledních děl z Výběru
  • velice sporné obnovení limitu počtu kritik na jedno poslané dílo, či spíše rozpracování výjimek, kdy by toto omezení nemělo platit, či jej opět úplně smést
  • vyřazení nepoužívaných přezdívek (nikoli smazání) ze seznamu autorů - na základě jakého klíče


Pokud disponuješ některou z výše uvedených schopností, či pokud by ses jakkoliv jinak rád(a) podílel(a) na rozvoji Písmáka v rámci výše uvedeného, napiš mi prosím (o@ner.cz)

V emailu bych prosil uvést:

- stručné informace o tobě (např. odkud jsi, studuješ/pracuješ, popř. věk)

- co bys pro P. rád(a) udělal(a) - vyber si třeba z toho co jsem psal výše, tedy (administrace, literatura, grafika, programování, organizace)

a tvé zkušenosti, případně prosím reference (např. na jakém webu jsi působil(a), spolupracoval(a)) a v neposlední řadě, kolik času bys byl(a) ochoten(a) P. věnovat.

- pokud zbude čas a chuť tak abych se dozvěděl o tobě trochu víc, zkus napsat komentáře ke "Konkrétním nápadům na řešení" které zmiňuji výše - jak bys je řešil(a)

V zásadě mi postačí jakýkoliv email na úvod a dál se vyptám :)


 

Než myšlenku "změn" šmahem odmítneš, je nutné připomenout, že co se nevyvíjí umírá, a že ne každá změna která se zdá být nepraktická, či především rušící zaběhlý stereotyp, musí být špatná a nemůže vést ku prospěchu věci.

 

To není sen. Věřím, že se v takové mase lidí (pokud okolo toho udělám dostatečný humbuk :) musí najít několik ochotných a schopných jednotlivců!!

 

Pozn.: ze "zkušební " publikace tohoto textu vzešlo několik prvních zájemců. Mám tedy nabídnuté 2 adminy, 1 adminku, 1 literáta, 2 programátory. Pokud jsi Písmákovi takto schopen pomoci, prosím ozvi se! Přes vánoce a první lednové týdny bych rád čekal na odezvu a dále se pak pokusil dát dohromady skupinu dle možností a mých představ.

 

Tento text není závdavkem diskuse k dílčím nastíněným tématům!!

Pište POUZE komentáře k celé myšlence takovéto "skupiny" a nejasnostem v textu.

  


Kalim
16. 01. 2003
Dát tip
Já moho jen připsat, že má nabídka se nemění, Oldo.

Lyryk
06. 01. 2003
Dát tip
nin: myslím, že Olda zde poctivě přiznává, že tomuto serveru škodí, že on nemá: jistou literární zkušenost, vzdělání, názor, který je schopný(á) prezentovat a hájit; jeho názoru si v tomto velmi cením a současně si myslím, že díky Oldově "nenázorovosti" je lépe schopen odolávat tlakům ojedinělých zájmových skupin (lobby); pokud se mýlím, Olda ti to sám upřesní...

Litochowitz
06. 01. 2003
Dát tip
Rád bych pomohl, ale vzhledem k časový vytíženosti, to asi moc nepůjde....ale pokud by se stálo o mé služby v oboru grafika, či v tvorbě podobných záležitostí, pak se budu snažit udělat ve chvílích volna vše, co bude v mých silách......tedy pokud to zvládnu.

Olda
06. 01. 2003
Dát tip
Psychopat; dekuji za tip, Bestovi napisu. Osloveni z me strany je na snade, v tuhle chvili slo spise ale o objeveni "skrytych" schopnych.. kalais; pomahas uz tim, ze jsi se prihlasila do redakce, na to nezapominej! ;) Gabriel; financni stranka se probira v ruznych podobach od nepameti (P.), jen dodam, ze budu myslet na to, aby upoutavka, ze je mozne sponzorsky poslat finance na ucet sdruzeni byla vyrazna. Bizkitfreak; na vyvoji Pismaka "domu" se zrejme bude pracovat. Diky. Pokud to s pomoci myslis vazne, napis prosim email. zolli; dekuji! Vazim si nabidky, pokud to myslis vazne zkus napsat email, jak jsi natom s casem. Imat, Seregil; viz. email nin; tak jak pise Lyryk. Me se nedostava vyse uvedeneho ;-) Lyryk; i natom neco je ;) Litochowitz; vyborne, samozrejme by sis ukrojil jen kolik by bylo dle tveho casu mozne. Pokud to myslis vazne, zkus mi prosim napsat email viz. upoutavka po prihlaseni.. Diky!

Elbereth
05. 01. 2003
Dát tip
to: nin - škodí mu literatura:-)

nin
02. 01. 2003
Dát tip
myšlenka dobrá, v textu nerozumím tomuhle: 2) literatura má něco co mě je maximálně vzdálené a co dle mého názoru tomuto webu hodně škodí tedy jistou literární zkušenost, vzdělání, názor, který je schopný(á) prezentovat a hájit. ¨ cože to tomuto webu škodí????

Seregil
26. 12. 2002
Dát tip
Nabídnul bych své služby v oblasti organizace... dva srazíky jsem tu už se společnými silami zvládl a plánujeme i další... písnu ti na mail...

KArfalankin
25. 12. 2002
Dát tip
jo v pohode

zolli
24. 12. 2002
Dát tip
Maximálně mohu velmi zřídkavě přivypomoci s organizací. Vždyť víš Oldí. Vzdálenost Ústí od Prahy a dva raubíři mne dost omezují... J.

ruby
23. 12. 2002
Dát tip
oldi drzim palce, zda se mi ze je to krok spravnym smerem. ja jsem bez ineternetu temer neustale a tak se omlouvam, navic tejne u niceho dlouho nevydrzm a jsem hrozne urazliva a tak:-))) ne skutecne preju aby se sesla dobra parta schopnych lidi, je to DOBRY napad!

JiKo
23. 12. 2002
Dát tip
:-)

Gabriel
23. 12. 2002
Dát tip
ten Satan to je blázen tolik řadků k ničemu ale s těma penězma má pravdu proč toho trochu nevzužít? Vždyť si to i zasloužíš. A vůbec kdokoli si za práci zaslouží peníze. I když to dělá rád!!!!!!!!!!!!! Třeba bys pak u toho moh zůstat na plno. Uvažovals nad tím?

Bizkitfreak
23. 12. 2002
Dát tip
Fajn, ale člověk aby se bál, že se na něj všechno sesype. Bylo by to fajn... Až na ty stihomamy kdes co udělal špatně. Já... Nezvládl bych to. Nemám Úsměv jako Jiko, nadšení jako satanasek a peníze jako Gabriel. Kdybyste se ale chtěli poradit s nižší, popř. mladší sférou, jsem zde já. Alespoň mi ukrátíte dlouhou chvíli mezi psaním nečtených blábolů a psaním nečtených blábolů. Možná bych měl nějaké ty organizační nápady tipu nějakého zajímavého programu o uživatelsky příjemném prostředí na bázi jakéhosi Download manageru. Něco jako písmák offline. Člověk by navolil spoustu různých parametrů (Kategorii, počet stažených příspěvků, max. objem dat...) Hlavně aby jste pamatovali na nás, majitele pomalých modemů. Písmák by nemusel záviset na nestabilní síti internet.

Wopi
21. 12. 2002
Dát tip
komentář k celku: ANO, dobrý nápad, podrobnosti nechť dořeší skupina

Satánek
21. 12. 2002
Dát tip
.............Oldo, VeLmI, áááááááááááále.. sákra velmi děkuji, za životní nabídku, kterou js(te)i mi právě učinil(i), ale protože, anžto, jelikož a pročež(NET) jsem velmi vytížený človíček..... samo,,že§§ nezajímavou a nenáročnou, a také velmi jednoduchou, pro každého pochopitelnou prací, nedělám vlastně během "tý svý pracovní doby vůbec nic a houpu nohama na stole", tak jsem Ti za Tvoji nabídku , učiněnou prostř. Démona "Stáni Vašiny", ochotnej velmi, áááále velmi - a jak už jsem řek __stuok ruoát__vděčnej, áááááááávšak:..."NEMÁM Čas"!!!!, ....:-((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((O Jenže vono se tak někdy člověku naskytne příležitost (ve formě poznání skutečných hodnot) a řekne si neblbni vole:.::... ...._:-))))))))))))))))))))) Přece nejseš Táááááááááááák chytrej, abys nevyužil té "skvěle PLACENÉ, chicht, chucht, chacht a ještě checht"...l::::: to byla óóóvšem Oldo má tupá iRoNieeéééééé::::, hou hou hou hou jééééé hípí hípí a hou (teď si tu mantru sakra ne a NE zapamatovat): - bylo to asi jako: ....nevím:...padme húm, ..... óhm, a zase, táááák nějáááák...., a zase.... ...podívej Oldíku, ty chlapče ušatá - řeknu Ti to trošku jinak..... TVŮJ NÁZOR, BERU - KURVÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ - JAKO TAK VELKEJ POSUN VE SVÝM DOPOSUD KRÁSNÝM ŽIVOTĚ, ŽE BY MI NIKDY NESTAČILY: - všechny "slovníky" Světa by mi neměli (it "should´not be!).....stačit k tomu, abych mohl umět líp mluvit cizími jazyky.... ..................................než prostřednictvím onoho DéMoNiCkÉhO´O´O´O´O´O´O´O´O´O´O´O ´óóóóóóóóóóóóóóóooooooooooooooo oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo ooooooooooooooooooooooooooooooooo ooooooooooouuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu .....a teď jsme zrovna pokecal z jedním anglánem , zasraným , kterej psal na PC možná rychlejc jak já, because I am Cretene....:-))))))))) Aááááááááááá dost, BERU tvoji nabídku, chlape, a i kdybech to měl dělat do konce tohotohle svýho pozemskýho velmi cennýho )ale pro Ty lidi, a pro mě z radosti taky(, ŽIVOTA, tak ...............................to KLIDNĚ, ále úplně klidně , .....BUDU a s veliká(n)mskou počtičkou dělat ááááž do skonání světíčku, ............. .,................. za dáááááááááááármo, neboť jsem človčk človšk clčovusk and aaaldfčk - vyniknou_t v p(e)ěkle a tam jsem bylcelkem vždycky slušnej čertík, ..................PROSTĚ TO VŽDYCKY BUDE DĚLAT ...........................................................S CHUTÍ....... K SAKRU JÁ MÁM ÁÁÁÁLE Standéééééééééééééééééooóóóĺ, takovu radost,,,, a dost S A T Á N E K ....:-o))))))))))))) S M L O U V A: ......já si teda zcela bezpečně, jednoznačně a nepochybně vymezuji velkou hromadu peněž: celkem mě moc neovlivnil Tvůj názor, že ...................to je NEPLACENÝ.....______________!!!!!!!!!!!!!! .......C o to tady na nás, sakra, OLDO, zkoušíš.............??? My přese chcem být jako každý jiný LIDIČKY"X", PLACENÝ VELMY ALE VELMY DOBRE, NIE. ... TY VYDĚRAČ... .................PRECE NĚBUDĚM ROBIŤ niečo, čo niestojí za tééééééééé!!!!! A proto, když vobčas: jednou za několik let, skočíme do ča(s)jovny,,, táááák to pro mě bude největší VÝPLATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!§

cup_of_tea
21. 12. 2002
Dát tip
Napad dobrej, ja osobne nepouzitelna, ale snad se nekdo nejde. Jinak se osobne tez domnivam, ze by pismak potreboval kapku ozivit a pozmenit...

dablik008
21. 12. 2002
Dát tip
ja osobne neumim programovat, kreslit ani kritizovat a zarek jsem se ze cteni co organizuju na konec letosniho roku je opravdu posledni, takze jsem asi taky k nicemu :o)))) ale urcite se najdou spravny lidi a Pismaku to prospeje...

sunnyangel
21. 12. 2002
Dát tip
mooc dobrej napad -dat Pismakovi novou tvar..ozivit ho :-)ja pro tebe bohuzel nemohu nic udelat :(ale urcite se nekdo najde...hodne stesti!!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru