Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vánoční tradice

24. 12. 2002
4
0
2228
Autor
Yossarian

Je výborné být v tomto případě nad věcí, aspoň trochu. Ideální věk je, když člověk už není ve věku, aby ho aktuální vánoční trháky, které jsou každým rokem pochopitelně jiné (Pokémoni, mobily a další), nutily přát si podobný nejčetnější vánoční dárek pod stromečkem nalézt, a přitom ještě nemá děti, které by podobný "dáreček" vyžadovaly. Nemusí totiž ve svém pracovním spěchu a stresu řešit ještě problém, který že to dárek si všechny děti tenhle rok zrovna přejí.
  Proto se jen můžu zasmát, že melouny se valí. Venku to klouže, člověk by chyt s Twistem možná zajíce, melouny jen velmi, velmi těžko.
  Právě říkali, že lidé postící se v dnešní sváteční den uvidí večer prasátko. Tuhle tradici nedodržuju, je to blbost. Kdybych celej den nejedl, večer uvidim i slona, byl by ale kapku šikmej, jak bych hlady šilhal.
  Rozhlasem dále zaznělo, že ukrajinský děti najdou pod stromečkem hračky vyrobený z granátů a že čeští vojáci v Kuvajtu večeřeli místo rybí hrachovou polévku, kapra se jim totiž sehnat nepodařilo. To naštve, ani na ty Vánoce nemůžou dodržet krásnou tradici. Proč jim třeba pan ministr Tvrdík pár kaprů neposlal vládním letadlem? Jistě, byl by to trochu drahý špás, ale když jsem nedávno viděl v televizi záběry z kongresového centra, kde si čeští vojáci (pardon gumídci) dali dostaveníčko a při té příležitosti uspořádali velkolepý raut, při kterém se, jak řekl jeden z číšníků, po jídle jenom zaprášilo. Stačilo generály, plukovníky a majory hostit trochu míň, a mohla bejt kaprů plná káď. A šup s nima do Kuvajtu, ať se vojáci pomějou. Armádní velitelství ale uvažuje jinak, gumově.
  Tradice by se měly dodržovat. Platí to i pro obyčejný vojáky.
  Když jsem teďka při jedení štědrovečerní večeře poslouchal přes zeď pohádku o Popelce, nepotřeboval jsem k dokonalému obrazu vidět televizní obrazovku, celý děj mi vyvstával před očima. Začal jsem si v duchu s předstihem pobrukovat věty, které se vzápětí od vedle z pokoje z televize ozývaly. To už není tradice, to je otrava. Když Libuška okouzleně zašeptala: "Ale to je.. to jsou svatební...", vzpomněl jsem si na titulní strany v Blesku. Během soudního stání proti redaktorům bývalého deníku Super zas tak pohádkově nevypadala. Přeci jen už je to nějakej ten pátek, co tu pohádku natočili...
  V rádiu nejdřív hráli koledy, potom nám ale Lou Bega zvěstoval, že "I´ve got girlfriend everywhere"! Nuda, asi si pustim Kabáty, koled se z rádia už nedočkám, a to poslouchám Radiožurnál!
  Kdepak, tradice by se měly dodržovat. Aspoň na Vánoce.
Cestou z půlnoční musím jít kolem hospody s příznačným názvem - Na Růžku. Tam snad nikdy nezavíraj. Jestli budou mít otevřeno i dneska, možná v noci uvidím prasátko, snad i dvě. Nebudou sice zlatá, a potáhne z nich pivo, ale co bych taky chtěl, když jsem nehladověl.
Holt tradice by se měly dodržovat.


Lasy
15. 05. 2003
Dát tip
dost dobry!!!!!!! Lasy*

Fame
25. 12. 2002
Dát tip
Já si myslím, že pouštěj furt to samý, protože nedokážou natočit nic lepšího, nebo aspoň nic na stejný úrovni.

Astalavista
25. 12. 2002
Dát tip
Fame: no jasně, ale to je ten důvod televizáckej, kdežto já spíše myslel to, proč na to koukají diváci...

Mathew
24. 12. 2002
Dát tip
*

Astalavista
24. 12. 2002
Dát tip
Fejeton jako vystřiženej. Super!!! * A k textu: Tvrdík jim vojákům vezl 120 kilo cukroví, myslím, že by to vojáci klidně oželeli a místo toho si dali toho kapra...:) Je pravda, že každej rok jsou ty pohádky na vánoce stejný, televizní kultura je holt televizní kultura. Přemýšlel jsem nad tím, proč pořád stejný filmy a pohádky a došlo mi, že ty postavy a scénky vlastně stárnou s námi, že si jejich prostřednictvím připomínáme co bylo a snad i "zvěstujeme", co bude. A proto to má, myslím, cenu. Samo, že by bylo lepší jít se po rozbalení dárků projít ven na ulici, ale když se tam právě valej ty melouny....:))))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru