Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pán Prstenů / Společenstvo prstenu

30. 12. 2002
4
0
2973

DVD, česká verze 5.1 Dolby Digital, české titulky 171 minut original site: http://www.lordoftherings.net

 

Psaním kritiky na tento film jsem se dobrovolně a předem zřejmě odsoudil k ukamenování, leč jsme-li na půdě epické fantazie, vyzívám vás: hoďte kamenem jen vy, kdož jste bez viny!

 

Ksakru, kde začít a hned nešlápnout do hovna?

Film nasbíral spousty cen a nominací měl více, než já pupenců po těle, když mě v dětství zachvátily neštovice. Ale k čemu to , když na obalu DVD nebylo tučně zdůrazněno: „V žádném případě není určeno nikomu, kdož  není úchylným vyznavačem J.R.R. Tolkiena!“

Zdá se, že do armády„zachvatčiků“ narukovali hobbiti a jim podobní  ringoidi, aby společně s pokémony ovládli svět slaboduchých. 

Tolkiena jsem nečetl a vymiňuji si právo na tu knihu  nesáhnout ani klackem bez udání důvodů! (Prosím neraďte mi, že právě v tom to je, že si mám přečíst celou trilogii, abych to všechno pochopil.)

Nečekal jsem však , že právě pro mou tolkienovskou  ignoranci budu odsouzen k nudě a bláhovému očekávání, že nuda je jen přechodná. Když jsem po osmdesáti minutách vymrštil obě ruce nad hlavu s neovládnutelným pokřikem: „proboha, co je to za píčovinu…?“…., věděl jsem, že od této chvíle mě bude nenávidět celý hobbití svět.

Ano, ano, kamera i hudba byla skvělá, šklebůzy byly řádně rozšklebené, meče  mečely a jiskřily, ale není to málo na 171 minut vykouslého z našeho života?

Kam se ztratil děj? Aha, ten zůstal v knížce……!

Kdybych se posadil na hlavním nádraží, strávil bych tam těch 171 minut asi zábavněji.

Nosná kostra jeví nedostatek vápníku, dost často se tříští, chvílemi se úplně vytrácí, aby se náhle zjevila jako značně táhlá žvýkačka ve vlasech.

Když se z hůry sesypali Oskaři na toto movie , jeden z těch zlatoušků byl odlit jako odměna  za nejlepší digitální efekty…Napadá mě , že rozpočet byl zřejmě natolik veliký, aby se v něm  našlo i něco málo všimného pro akademii. Trnkovská trhaná animace padesátých let v bojových scénách s morianským zrůdotvorem  mě vážně zvrhla nazpět do dob produkce Hervíny Týrlové.

Rád bych však zůstal nepřexponovaným ve své projevu zklamání, které expandovalo s prvními písmeny titulků. Proto jen jemné přirovnání.

Když jsem nad ránem usínal, trochu jsem se pousmál nad filmovou vzpomínkou.

„Gustave…, Gustave….!, viděl jsi?…už umím zastavit….“

Hmmm, ale to nebylo z „prstenů“, to byl Vyhlídka  z „Anděla na horách“, kterého jsem v ten den viděl brzdit již asi po třicáté…
Angeri
24. 04. 2003
Dát tip
NEEEEEEE! Beru zpět! Jen prvotní názor - přečetla jsem si to znovu a napsal si pěknou blbost. TAK :-)

Angeri
25. 03. 2003
Dát tip
Já opravdu smekám, mě se ten film líbil, ale nevidět ho a přečíst si tvojí recenzi, řeknu si:"Co je to za volovinu, ten film?" Jenže viděla jsem ho tak nesouhlasím, ale už od tvých prvních řádků se mi tohle tak líbilo, že si nejsem jistá, jeslti si to někde neopsal:-))) Nu, kdož ví ..

Jinny
07. 01. 2003
Dát tip
Z týhle "recenze" jsem měla divný pocit. Ona to není tak úplně recenze, spíš uváha, protože recenze má být, řekněme, víc objektivní. I když se nepočítám přímo k tolkienofilům, knížku jsem četla a posléze viděla i film. A obojí se mi líbilo a mám je oba moc ráda. Problém je v tom, že po tý nechutný loňský kampani (kterou vymyslelo Warner Bros. a nemá nic společnýho s kvalitou filmu) si spousta lidí myslela, že ten film je pro každýho. NENÍ. Tohle není klasickej hollywoodskej film, na kterej si můžete zajít s rodinou a hezky se pobavíte. Tolkien je docela náročný čtení. Tvůrci sice udělali pár ústupků směrem k divákům-nečtenářům, ale myslím, že doopravdy ocenit ho dokáže jen někdo, kdo Pána prstenů četl. Pro ostatní to může být jen shluk hezkých obrázků. Ten film podle mě sám o sobě neobstojí, což ovšem nic nemění na tom, že OBJEKTIVNĚ (nechci do tebe rejpat, tvůj názor je jenom tvůj a nikdo by ti ho neměl zazlívat) je LOTR hodně dobrej, můžeš se podívat na kteroukoli filmovou stránku.

Kalim
05. 01. 2003
Dát tip
Wopi, já myslím, že by jsme mohli přestat s tou nevolí mě prostě vadí, když se někdo snaží intelektuálně někomu nadávat (možná by se dala použít i jiná slova, například "shodit") a občas mu to trochu ujede a je vidět, že chvilková primitimnost jednání Ovšem přemýšlím pro naší častou rozervanost a nesouhlasnot. Docházím k závěrům (když většina lidí tě má ráda), že vše vina monitorů a klávesnic. Myslím tím, že zvuková intonace vystihne více, vše je sní jednodušší a dá se po připomínce rychle opravit, vysvětlit. Tak co říkáš, chlape? (alespoň to jsem si zapamatoval)

Wopi
05. 01. 2003
Dát tip
jasně, napsané to mnohdy vypadá hůř o.k. - budu jen rád :)

Kalim
04. 01. 2003
Dát tip
Napravuji avízem. A udělal jsi stejnou chybu jako v bývalosti tvé, mezi těmito příspěvky, říkáš jednu věc dvakrát. Jednou povíš jakoby do očí, po druhé výsměšně někomu jinému (například jsi takto povídal o tom neposlaném avízu). Taktéž jsi udělal i dne 31. 12. v této diskusy, proto sis mě znovu znepřátelil, když jsi Fredovi napsal dosti nemírnou a usupenou notou, že je to naprostej blb a tak (v pohodě, názor, a mě se nijak netýká); jenže těsně po tom, téhož dne jsi napsal tuším Standovi. Ano, tento paskvilózní (pří)spěvek se mě dotkl, tím spíš ty se odhaluješ brečící a prskající. hov(vk)no a seru na vás

Wopi
04. 01. 2003
Dát tip
Kalime, když nepochopíš ani jednoduché věty, vykašli se na diskuse, ztrapňuješ jen sám sebe. A mimochodem "v diskusy" není to pravé ořechové.

Danny
04. 01. 2003
Dát tip
JET: bomba... hlavně když si uvědomíš co ten prsten dělá s psychikou lidí kteří si ho nasadí... :)))

Narvah
03. 01. 2003
Dát tip
Neni.

hele kritici,a což takhle se v půlce filmu zvednout a vypadnout, to vás nenapadlo, když jste z toho tak opruzení? Už jsem to párkrát v životě udělal a zbytek těch 171 minut se dá prožít zábavněji, když vám tohle nevoní...já to teda neviděl, ani po tom netoužím, teď to myslím obecně...

nin
03. 01. 2003
Dát tip
Předesílám, že Tolkiena jsem četla, ačkoli fantasy apod. neholduju, ty knihy hodně přesahujou žánr, nemohla jsem se od nich odtrhnout. Viděla jsem akorát kreslenej film v němčině, povedenej. Na film jsem záměrně nešla, protože mě odradila ta příšerná kampaň okolo. Jako kritika je to napsaný vtipně, i když nechápu ty divoký reakce potom, autorovi uniklo, že se tu dost lidí vyjádřilo normálně, nevztahovačně a neješitně, reaguje jenom na kritiky, který ho naštvaly - a způsobem, kterej ve mě vyvolává dojem, že na něco takovýho čekal (ostatně viz úvod). CF: připadá mi, žes to nepsal jako názor, kterej podnítí ostatní k diskusi, ale že si potřebuješ sjet nějakou roli, do který se tímhle před sebou stavíš. Utvrzuje mě v tom i tvoje věta o českým zvyku přidávat se ke kopání, takovej ten ublíženej pohled a řeči o "národních vlastnostech". Do hajzlu s tímhle omezeným pohledem, všechny ty klišé o český povaze, prázdný dogmata, bléééé! Zpátky k Tolkienovi: "Tolkiena jsem nečetl a vymiňuji si právo na tu knihu nesáhnout ani klackem bez udání důvodů!" OK, to právo ti nikdo nebere. Jenom by sis měl uvědomit, že film a filmová předloha si bývají kolikrát opravdu na hony vzdálený. Tzn. neodsuzovat knihu kvůli filmu (a "ani klackem" odsouzení je) - pokud ti film sebral chuť natolik, že se osypeš, když vidíš slovo elf, pak bys to měl možná právě zdůraznit v závěru. Jinak se nedá ignoranci literární předlohy v případě kritiky takovýhleho filmu rozumět. Kritik by měl umět pracovat s informacema - a když se vyjadřuješ zrovna k tomuhle, ta předloha se nedá prostě obejít - pokud to obejití (obloukem) není právě pointou kritiky. Ten nejzásadnější důvod k sáhnoutí, kterej ti můžu říct, je, že je to kniha psaná nádherně bohatým jazykem a silnej příběh. A že bys měl hodně číst, abys nedělal takový hrubky. :-)

nin
03. 01. 2003
Dát tip
k sáhnutí, ne k sáhnoutí :-)

Nin, jsem ochoten ti nabídnout dohodu. Já se naučím psát bez chyb a ty se zase naučíš číst jen to, co člověk napíše a nebudeš mezi řádky hledat psychoanalýzy, které tam vsouváš a vidíš jen ty. Ostatně, mohla by ses zlepšit i v tom psaní. Ovšem jak už jsem tu párkrát předeslal, o pravopis mi tu vůbec nejde a tak se nesnížím ke zbytečnému komentáři tvého pravopisu. V celé své duchaplné a odhalující psychoanalýze ti však uniklo, že má ostřejší odezva byla určena jen a pouze té partě ješitů, vztahovačníků, soudruhoetiketovačů a nikomu jinému. To, že jsi neuposlechla mou dobře míněnou radu a četla jsi dál, znamená, že buď patříš mezi výše jmenované a nebo ti dělá radost číst něco, co ti nepatří, ovšem i na to jsem myslel, a proto jsem tam připsal, že další čtení je na vlastní nebezpečí. Než se pustíš do mé další analýzy, udělej si čas na tu svou a polož si alespoň pár nejzákladnějších otázek: „Proč vlastně na to reaguji, proč to nepřejdu všechno jen s úsměvem (nebo pošklebkem)? Proč tu vlastně exhibuji, když stačí jen a pouze napsat něco jako film se mi líbil nebo nelíbil ?“ Z5 ke knize… Psal jsem již Ljubě, že knihu jsem nikterak neodsuzoval, jen jsem tím „klackem“ chtěl zdůraznit, že nevydrží-li film stát na vlastních nohách bez literární podpory, pak-li že film vyžaduje striktně znalost literární předlohy, měl by být tento vyroben z celuloidu a zapálen alespoň na jednom konci. Připadají mi pak směšně všichni ideologičtí ochránci ringoidních práv chrastící klíči s přívěskem Gandalfa, že film je sice špatný, ale alespoň nějaký je a díky bohu za něj, že vůbec je. Protože kniha…, ta je boží! Závěrem musím přiznat, že nutkání všechno to tu smazat jsem záhy zapudil, nechť naše společné obludárium tu ještě alespoň chvíli straší a vypovídá o nás.

hurvinek
03. 01. 2003
Dát tip
at ziji megalomani!!!!!!!!!

nin
03. 01. 2003
Dát tip
b-že, viděls na konci to :-) ? to se vztahovalo k tý mý poznámce o hrubce, to nebylo výsměšný, ale přátelský upozornění (ohledně vyzívat), protože to práskne na první pohled. reaguju tak, jak reaguju, proto, že tady píšu kritiku díla, toho, cos napsal, kdybych psala kritiku filmu, tak napíšu líbí-nelíbí ohledně filmu... (kdybych věděla, že to má bejt ANKETA k filmu, tak se nevyjadřuju) tak to sorry, že jsem četla něco, co mi nepatří, já myslela, že to upozornění "na vlastní nebezpečí" je kvůli tý prdeli, páč takovýhle slova tu dost lidí nevydejchává. tak to jsem nepochopila. :-) tohle z mý strany nebyla exhibice, nepřešla jsem to jen tak proto, že mi to připadalo podnětný. ty věci, co jsem psala, byly míněný jako rady, to je celý. že bych se mohla taky zlepšit v psaní, to je mi jasný, když mi o tom napíšeš něco konkrétnějšího do Zpráv (abych ti tady nezaplácávala místo na kritiky), budu jedině ráda.

nin
03. 01. 2003
Dát tip
no to je v hajzlu, sakra, to si zas budu muset shánět kokosovej olej na černým trhu za strašný peníze, třeba ho nějakej den ani nebudu mít!!! uznávám, že proti tomu jsou všechny filmy světa hadr! (stando, nemáš tam nějaký zviřátka?)

JET
03. 01. 2003
Dát tip

nin
03. 01. 2003
Dát tip
:-)))))))))))))))))))))))))))))))))) tak to jó

jáma
03. 01. 2003
Dát tip
Tobě se nelíbil Frodo ???

Kalim
02. 01. 2003
Dát tip
Takže Frede a ostatní, jen takovej dovětek si dovolím. Fred píše o tom, že nedokáží ostatní vstřebat cizí (jiný) názor, a že on je obrovský odvážlivec, když tu vystaví svůj. To ostatně říkají i ostatní (ostatky). Wopi opět prská a hádat se s ním nebudu, ale slušnosti a moudrosti (ty dvě věci, které vždy tak hájí a brání) taky moc nepobral. Prokletí má jednou pěknej názor, takže naserte si všichni, votírejte si to každej sám a nikomu to neukazujte! Potom teda můžeme navrhnout Oldovi, ať zruší kritifikační kategorie a možnost připomínkování. Nevím, proč vás tak baví tlačit svoje lejna do cizích prdelí?

Merle
02. 01. 2003
Dát tip
sice jsi mnoho nepochopil/neprocítil (což se nedá ani očekávat), ale alespoň jsi to napsal dobře a vtipně musím se přiznat, že i mě fantasystu Tolkienovce začíná štvát ten hyperkult a kupte-si-platikového-froda-rumrajs, který se okolo toho roztočil, docela štve to ale neznamená, že nepůjdu na premiéru dvou věží :)

hurvinek
02. 01. 2003
Dát tip
Frede, sice nerad ale musim tu pripomenout zelezneho senatora: a kdyz vas to nebavit tak ma takova kouzelna tlacitka- prepnout a vypnout. Cili pokud nejsi masochista a nebo totalni idiot nemusel jsi se mucit tim ze by jsi sledoval neco co te jiz pred polovinou donutilo vyjadrittve znechuceni......

Aki
02. 01. 2003
Dát tip
ač nepatřím mezi skalní tolkienisty (já mnohem radši Sapkowskiho), ten film se mně osobně fakt líbil... asi jsem - podle většiny z vás - hodně slaboduchej a jednoduchej, ale já se za to nestydím... já si zase myslím svý o lidech, který plivou na něco jenom proto, že se to líbí většině ostatních, aby ukázali, že oni jsou ty, který tomu nejvíc rozuměj... jediný, co se asi fakt moc nepovedlo, je už zmiňovaná scéna s tím obrem, či co to bylo... ale stejně si myslím, že ten film stojí za shlídnutí - a určitě v kině, páč v televizi určitě tak nevyniknou ty nádherný scenérie... a když už kvůli ničemu jinýmu, tak kvůli kameře bych na to šel, ta podle mě nemá chybu.... howg

ivana
02. 01. 2003
Dát tip
Aki, naprosto s tebou souhlasím. Hobity jsem četla dávno před tím než z nich všichni začali šílet. A film je podle mě zvládnutý velmi dobře na to, že je nezfilmovatelný. Jediné, co se mu dá vytknout, je obr a příliš pozemský hlas Liv Tyler nebo jak se to píše.

Aki
02. 01. 2003
Dát tip
Standa Vašina: to je další věc... pokud koukáš na film, kterej je už předabovanej, je to většinou, jako bys ho viděl přes průsvitnej papír... prostě to není ono... ikdyž máme dabing možná nejlepší na světě, vždycky to ztratí svý kouzlo... až na 2 výjimky - Filipovskej jako De Funes a Krampol jako Belmodo... ty jsou možná lepší než origoš :o))

Wopi
02. 01. 2003
Dát tip
Stando: my jsme taky sháněli anglickou, protože v původním znění si opravdu dokázali vyhrát s tím, aby elfština zněla tak, jak má. Český dabing jako tradičně ubral nejméně jeden rozměr. Chápu Tvé synovce naprosto.

Kastel
02. 01. 2003
Dát tip
nečetl - viděl - líbilo - tvůj problém může pramenit z obrovského očekávání daného ohlasem před i po (u mě problém mnoha filmů)

Wopi
02. 01. 2003
Dát tip
Kalim: jestli sis nevšiml, pouze jsem odpovídal na sprostý výpad. Příště napřed víc koukej okolo, než se budeš zase ztrapňovat. A když o někom mluvíš, pošti taky avízo. Zvlášť, když se tak oháníš slušností.

Aki
02. 01. 2003
Dát tip
darcy: další zapomenutej génius? vsadím se, že bys to určitě natočil líp, co? už jsem tu jednou napsal, co si o takovýh lidech myslím... vypadá to, že jsme asi národ generálů... po bitvě... :o(

JET
02. 01. 2003
Dát tip
Počteníčko je to vážně zábavné....jen mi není jasné o co tu vlastně jde. Crossova dílka znám a ikdybych s ním ideově nesouhlasil, vždy mě pobavil... O co tu jde Wopimu, to už vůbec nedokážu definovat. Jasně ikdyž s důrazem cross nabádal: Poté, co vám tu slíbím, že už tu nic nezveřejním, můžete přestat číst a použít své ALT + F4. SLIBUJI! Odtud je to již na vlastní nebezpečí:........!!!!!!!!!!!! Na co poté Wopi reagoval, bylo jen na jeho ješitnou zodpovědnost. Cross se jistě musí válet smíchy někde za bukem, protože tuším, že právě tyto reakce měl v prvoplánu vyvolat. ALT + F4

Wopi
02. 01. 2003
Dát tip
o co by mi mělo jít? šilhavej napsal "polibte si prdel" a já mu odpověděl Kalim se o mě bůhvíproč otřel (aniž by mi poslal avízo), tak jsem mu taky odpověděl odpovídat lidem je zakázáno? říkáš, že nevíš, o co mi jde... no vidíš - já zas nevím, o co tobě

Wopi
02. 01. 2003
Dát tip
každému se snažím odpovídat zhruba po jeho - proto má odpověď Standovi zní zcela jinak, než odpověď jiným

JET
02. 01. 2003
Dát tip
Wopi, cross jasně v úvodu napsal: hoďte kamenem jen vy, kdož jste bez viny! Jakoby to vážně byla výzva pro všechny kamenobijce na písmáku a okolí... Důvod, proč jsem sem vůbec vlezl a psal ti, je, že jsem se chtěl Crosse zastat, aby věděl, že jsou i tací co tu jen nekyselí slinu, nýbž jsou ochotni jej veřejně podpořit. (já už jsem vážně nebudu chodit.............)

Wopi
02. 01. 2003
Dát tip
jenže já jsem jako první ohlas nic hroznýho nenapsal... to až na ten výrok o lízání, protože mi přišel přes, což je sice můj osobní problém, ale osobně jsem si ho taky s ním vyřešil... nechápu, proč to Kalimovi a tobě vadí... bylo to mezi mnou a C.F. to je, pravdam, muj zlozvyk, že na hrubý pytel dávám hrubou záplatu, na úsměv zas obvykle odpovídám úsměvem, je to fakt tak divné?

Prokletí
01. 01. 2003
Dát tip
A já se na Váy chci smát ;) A chce se mít s lidma rád, je mi buřt, co na to jiný ;o) m.

Davidek
01. 01. 2003
Dát tip
Do haje ruzovyho !!! To je to tak tezky? Tem, kdo jsou vyznavaci LOTRa ( Tolkiena ) .... jim jejich vyznavacstvi nechte, at nakladaji se svym casem jak uznaji za vhodne.... A zarputilim odpurcum, ponechte jejich odpor bez nejz by se nudili.... Jedni zabiji 3 hodiny casem odporem, druzi koukanim na film... Jaky je v nich rozdil?.... Ani jedni si nedoukazou najit poradnou zabavu, jejiz by se byli schopni ucastnit.. a byla JEJICH... a ne nekoho jineho... PS: Kazdemu co jeho jest...

gd
01. 01. 2003
Dát tip
brutální kritika. tolkiena mám rád, o jeho zfilmování/zfilmovatelnosti si myslím své, budu se na to muset podívat. klub.

Milí vztahovační a ješitní přispívající (tím, jak vidíte, neházím všechny do jednoho pytle) Unikla Vám zřejmě první věta a jak bývá českým zvykem , když se do někoho kope, tak si kopnu taky. Poté, co vám tu slíbím, že už tu nic nezveřejním, můžete přestat číst a použít své ALT + F4. SLIBUJI! Odtud je to již na vlastní nebezpečí: Stále trvám na tom , že mě jako člověku Tolkiena neznalého, jeví se tento film jako blbost, srovnatelná s Artificial Intelligence. K Andělovi…pokud se někdo blíže zajímal o Marvanovo život a díla, ví že zrovínka v tomto filmu si Marvan zlomil nohu, přesto film dotočil. Vy, kdož byste chtěli Marvana obvinit z propagátorství komunismu, vzpomeňte, jak jste se systémem kolaborovali vy. Vám, kdož jste mladší, budu zřejmě složitě vysvětlovat, jak bylo v padesátých letech těžké hrát ve filmech a přitom zůstat nekomunistou. K Prokletí…Měl by sis nejprve přečíst sám po sobě a pak se snažit trumfovat tak dětinským způsobem, jako je bezpředmětné poukazování na pravopis, na který ani jeden z nás nejsme kadet. Nic ve zlém, ale oslovíš-li neznámého člověka soudruhem, mohlo by to na druhé straně zůstat nepochopeno jako žert, ba mohlo by to vést až k bolestně neovladatelné sebeobraně. Věř, že život lidí, kteří našli v sobě tu odvahu a na komunistickém systému neprofitovali, nebyl vůbec veselý. Ovšem žádnou ze svých osobních kritik filmů jsem nepsal, abych snad někoho z vás urazil. To, že nedokážete vstřebat odlišný názor druhého, je jen vaše věc a odhalujete tím jen své vlastní nedostatky. Avšak ani já tu nejsem od toho, abych vás poučoval …. Takže si prostě jen polibte prdel….. A až vychladnete, zkuste si, jen tak pro sebe, napsat nějakou filmovou kritiku a když pak ještě najdete alespoň kousek odvahy, zveřejněte ji tu na Písmákovi ..

Wopi
31. 12. 2002
Dát tip
Šilhavej Frede, nepovažuju se ani za vztahovačnýho, ani za ješitnýho (s přimhouřením očí). Je mi vcelku jedno, co si Marvan kdy kde zlomil, nemá to s věcí nic společného. To, čemu říkáš kritika, má s kritikou jen málo společného. V podstatě se jen rozčiluješ, ale nechápu proč. Nikdo z nás ti L.O.T.R.a nenutil. Takže si ji prostě polib sám. O.K.?

Wopi
31. 12. 2002
Dát tip
_JiKo_: ty máš opravdu pocit, že šilhavej blýsknul intelektuálností? 8-o

Wiki
31. 12. 2002
Dát tip
tahle debata plně odpovídá celkovému ladění již uplynulého roku...agresivita narůstá mezi lidmi bohužel až přespíliš a většinou z naprosto malicherných důvodů .

Cirilla
30. 12. 2002
Dát tip
Mno jo, kritika má být asi vtipná... nevím, co k tomu dodat, snad jen, že jsem film neviděla, četla jsem knížku v druhý třídě a tehdy mě bavila, takže asi tak.

Danny
30. 12. 2002
Dát tip
knížku jsem četl, film jsem viděl se znalostí knížky. nevím jestli by mě oslovil bez ní.... knížka se mi líbila fakt hodně, celou trilogii mám přečtenou asi pětkrát, na film bych asi podruhé nešel, s knihou má společný jen to naprosto nezbytný minimum... ... problém byl podle mě právě v tom, že se film snažil přizpůsobit běžnému "konzumentovi" který knihu nečetl a scifi a fantasy mu zas tak moc neříkají.... ... takže byl film při tomto přizpůsobení "oholen" o další rozměry původního díla a zbylo z něj to co zbylo... ... a ROZHODNĚ dle něj (imho) NELZE soudit kvalita knihy

houmles
30. 12. 2002
Dát tip
mno a ja cetl knizku a film jsem videl jen takovej ten predabovanej kreslenej, a ten je fakt cool :-) Jsem Tarzan, Batmanuv syn! :-)

Wopi
30. 12. 2002
Dát tip
no vidíš, mně bylo zase špatně z Anděla

Wiki
30. 12. 2002
Dát tip
kobouk dolů, že jsi schopen vidět 30x Anděla na horách . To je rekord přímo do Guinessovy knihy rekordů. Jinak k Tolkienovi...četla jsem, viděla a obojí se mi moc líbilo..

Mathew
30. 12. 2002
Dát tip
Kdysi jsem býval fanatik do knihy, a přestože se chystám shánět lístky na Dvě veže a Společenstvo jsem viděl asi třikrát, není to prostě ono.Je to konzum, pro slaboduchý magory, kteří vlezou do kina, narvou si do chřtánu něco imperialistickýho popcornu a po cestě domů si říkají, jaktože Aragorn neumí bojový umění a jaktože má Arwen tak malý kozy.Pro vás, vy neschopný prázdný mozky, jsou filmy ! Ale když někdo nestráví ani film, nemůžeme po něm chtít aby ještě něco přečetl. ( ovšem neříkej mi, že ses například v pasáži o Morii nebavil.Vždyť ten balrog je úchvatnej a ty si tady jenom tak hraješ, abys nás naštval, ha ! :))

Prokletí
30. 12. 2002
Dát tip
Mno, ono taky, komu tady šlo o kvalitní film? Přiznejme si, že člověk, kterej sežene dost prachů a natočí knihu na náměť nejčtenější knihy posledních dvou desetiletí, těžko pracuje jen aby potěšil diváka. Nikoli, pokouší se namastit si kapsu, tudíž udělá cokoli, aby jeho film strávil kterýkoli divák. Ke speciálním efektům: ano, jeskynní obr je trnkovský a vzheldem k ostatnímu slybý. Proč nepromluvit ale o dalších 99% kvalitních efektů? Příliš jednoduché vyhranění, nemyslíš? Na film Společenstvo prstenu jsem šel, protože zbožňuju knihu, která je skvělá a právem tak čtená, jak řečeno výše (a nemám to ze svýho odhadu, panstvo ;o)). Film mě potěšil, protože mohl být mnohem MNOHEM horší. Určující jsou pro mě ovšem mé představy, mé ilustrace, které jsem dělal, můj Toliken. Rozhodně je to ale krásný film po stránce nadhození krajiny, architektury a hudby. (btw: Mám sadu 4 DVD, je to mnohem lepší a řekněme kompaktnější pokoukání.) Myslim teda, že úplně zhnojit tenhel film jak děláš, správný není, vychvalovat do nebe ovšem taky ne. Buďme za něj rádi, aspoň máme nějaké hodnotítko pro další možná zpracování (přijdou-li). Pápá ;o))))))))) m. P.S.: Když se díváš 30x na Anděla na horách, jistě jsi i prafidelný divák 50 let starých týdeníků, což, sudruch? ;o))))

finarfin
30. 12. 2002
Dát tip
... Hobita i Pána prstenů sem četl několikrát a tak sem uvažoval nad tím, že se mrknu i na film ... ale po shlédnutí ukázek a po zaslechnutí o jistých "nutných" dějových úpravách mě fakt přešla chuť .... jde prostě o fantazii ... a zaléží jak se režisér trefí do vašeho vkusu (můj obloukem minul), některý věci se nedají přesně zfilmovat .... film sem neviděl a jako podle tebe "úchylný vyznavač J.R.R.Tolkiena" bych nad ním určitě neplesal štěstím a samým blahem ...

Prokletí
30. 12. 2002
Dát tip
+ ještě malou rýpací poznámku: paní Týrlová byla HerMína, nic ve zlém ;o))) Ten druhej byl za se Hurvínek ;o)) m.

Kalim
30. 12. 2002
Dát tip
Tak teď já. Film jsem viděl dříve než knihu četl. Musím říci, že film jsem viděl asi pětkrát. Líbil se mi dost, krásné, lehké fantasi. Nemá cenu bavit se zde o knize, která je roztahanější, s ještě více odbočkami od hlavního příběhu a nádherná. Ne, nejsem fanatikem a střízlivě mohu říci, že všechno, co v knize je, se zfilmovat nedá, byla by to strašlivá nuda. On totiž film snese mnoho věcí, které kniha, ne, a kniha snese ty, které se filmu vyhýbají oklikami. Jiné médium. Pokavaď někdo nebyl schopen vnímat děj filmu, který byl celkem jasný a přímý, může to znamenat, že tento jistý někdo je hlup. Ale myslím, že tak to nebylo, tedy se jen netrefil do vkusu, a především nálady. Těžko, kdo přemýšlí nad něčím jiným, nebo si libuje v jinotajích a poučeních, hledaje je bouřlivě a s nezájmem o zbytek děje ve filmu, může najít v něm většího zalíbení. Já se těšil na každý nový záběr, jelikož mám, sice chabou, ale zářivou vzpomínku z dětství, kdy mi byly části knihy Hobit předčítány u ohně v hlubokých lesích. Žil jsem ve stínech Temného hvozdu. Proto si mě film získal a opravdu se těším na jeho pokračování.

JiKo
30. 12. 2002
Dát tip
Rejžek by vás pochválil:-) Spousta lidí zde, je zjevně intelektuálně založeno a očekává od všech filmů jeho vysokou až velmi vysokou uměleckou hodnotu. Ale to jste se přátelé spletli. To musíte navštěvovat Artkina, když vám o takové věci jde. Další skupina zase odsuzuje film za jeho neopisnost původní knihy. To nikdo z nich nepochopil, že film je na námět knihy či její zfilmování a to rozhodně neznamená, že herci musí citovat repliky z knihy od A do Z? Film je film a kniha zase kniha. Zatím co fim je za několik desítek MINUT pryč, knihu čteme i několik TÝDNŮ. A jak se film líbil mě? Já od něj čekal kus příběhu (přeci jen se mi doneslo, že to je trilogie), fantasy styl, výpravnost (na rozdíl od českých téměř inscenačních filmů posledních let) a zábavu. Nekoukal jsem na něj s pocitem, že na něm musím nalézt co nejvíce chyb, abych se na Písmáku mohl blýsknout svou intelektuálností. A asi proto se mi film líbil, čímž se oproti předkritikům odborníkům-intelektuálům řadím to skupiny hňupů.

JiKo
30. 12. 2002
Dát tip
ps: už ta plamená řeč o hovnu a píčovině mluví za vše, co si představuji ve tvé hlavě.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru