Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NETYPICKÉ CHATAŘENÍ

15. 08. 2003
1
0
2207
Autor
fungus2

ČÁST PRVNÍ.

              

            

A tak jsem jednoho sobotního rána vyrazil na svou chatu. Má zlá předtucha, že zahrada i chata po několika letech pustnutí bude v hrozivém stavu, se začala potvrzovat. Pro hustý porost se mi nepodařilo nalézt vrátka do zahrady. Já však byl na tuhle eventualitu připraven. S mačetou v ruce jsem se počal prosekávat porostem. Po chvíli se odkudsi přede mnou ozval podivný zvuk doprovázený funěním.

„Ha! Zloděj!“ Napadlo mě. K mému překvapení se však z houštin vynořil divočák.

„Ahoj. Co ty tady?“ Zněla má otázka. Pak mi ale došlo, s kým mám tu čest. Divočák se rozeběhl. Já nestačil uskočit a vzápětí jsem se ocitl na jeho hřbetu. Nebyla to zrovna moc příjemná jízda, i když netrvalo.

O chvíli později, poněkud otřesen jsem  ležel rozplácnutý na předku automobilu souseda pana Šourka. Ten na mě užasle hleděl, jako bych spadnul právě z nebe.

„A jé. To jste vy?! No celý léta jste tu nebyl a sotva přijedete tak zase hned blbnete!“ Řekl mi.

„Pardon. Ten divočák asi nezná předpisy a neměl taky volant.“ Znělá má omluva, načež jsem slezl.

„A koukejte mi vrátit ty stěrače!“ Rozkřikl se vzápětí pan Šourek.

„No jo, já vám je asi urval. Stejně je nepotřebujete, když neprší.“

„Co!!“

Já pak raději zmizel v hustém porostu a ještě notnou dobu se od cesty nesly šťavnaté nadávky.

Podařilo se mi prosekat až na mou zahradu. Vypadala značně zdevastovaně. Chata vyhlížela přímo hrůzně. Napadlo mě, že to třeba není ani má chata. Jenže při bližším zkoumání jsem zjistil smutnou pravdu. Dveře šly kupodivu otevřít. K mému překvapení se v nich objevil místní pobuda pan Vometák.

„Je, co vy tady?“ Zeptal se překvapeně.

„Podle všeho je tohle má chata.“

„A jo. Já se vám tady o tu chatu ve vaší nepřítomnosti staral.“¨

„Aha. Děkuji vám.“
Pak pan Vometák zmizel v chatě a po delší době z ní kvapěn vyběhl a přes rameno měl obrovský pytel. Ani se nerozloučil a byl pryč. Po letmé prohlídce chaty mi neunikla ta skutečnost , že dost věcí chybí.

 Nijak mě to nerozhodilo. Na štěstí kamna zůstala. A tak jsem v nich zatopil. Nervalo dlouho a celý vnitřek chaty se ocitl v kouři. Proskočení oknem na verandě bylo mou spásou. Dopadnutí do sudu nebylo zrovna moc ideální. Sud se rozkýval a počal se kutálet. A já se i s ním zakutálel.

  Teprve náraz do jakési velké hromady byl konečnou pro kutálení. Trvalo nějaký čas než se mi vše srovnalo v hlavě. Pak se mě zmocnil pocit, že po mém těle leze velké množství mravenců. A ti pak začali kousat. Bylo to raketové vyběhnutí ze sudu. Po jistou dobu jsem byl k vidění, jak odhazuji oblečení a běhám sem a tam. Nějak se mi podařilo vyběhnout ze zahrady a několik ženských výkřiků mě donutilo zmizet urychleně v porostu. Z něho jsem pak zahlédl, jak dvě ženy křičí a běží po cestě pryč.

  Pak se předmětem mého zájmu stal komín. Sice jsem neměl ani ponětí jak se čistí, ale za pomoci koštěte nastalo jeho čištění. Asi následovala ztráta rovnováhy a já do komína zahučel. Vše špatné je k něčemu dobré. Komín se mi podařilo vyčistit. Sice po vylezení ven byl ze mě kominík na pohled, ale to mi nevadilo.

  A tak začalo pálení všeho možného. Komín táhl dobře a brzo se z něj valil hustý dým. Netrvalo dlouho a černošedý kouř zakryl slunce a též i modrou oblohu. Vítr nefoukal a dým se začal rozlézat při zemi všemi směry. Netrvalo dlouho a já zaregistroval  v dýmu zjevit se běžící postavu v plynové masce, která svírala v ruce hůl. Byl to soused Šourek. A začal dost nahlas řvát.

„Vy pitomče!! Já se opaluju a padaj na mě saze a všechno možný!“

„Aha. Já taky pálím nějaký starý hadry.“

„Jste se zbláznil, ne?!“

„Ne, nezbláznil.“
Začal mě honit. V houstnoucím dýmu jsme se oba hůře orientovali. Já omylem vběhl do kadibudky a nějak do jejího vnitřku spadl. Pan Šourek šlápl na ležící hrábě a po jejich vztyčení odvrávoral za prozpěvování pryč. Po vylezení z kadibudky mi letmý pohled na chatu a zahradu prozradil, že tu budu mít spoustu práce.

                              KONEC PRVNÍ ČÁSTI


katugiro
15. 08. 2003
Dát tip
poněkud příliš třeskutý humor, dá-li se to tak vůbec nazývat... alespoň že ty dialogy jsou věrohodné :) pár drobných oprav: jednoho sobotního rána zahrada i chata budou i když netrvala

fungus2
15. 08. 2003
Dát tip
jejda to mi uteklo. Opravím. Jinak děkuji.

yoyo
06. 08. 2003
Dát tip
Joo, dobrý úvod... doufám, že se ještě něco bude dít *

fungus2
06. 08. 2003
Dát tip
Určitě. Pan Netypický, vždy a všude. o)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru