Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sluha nebo pán?

20. 04. 2000
2
0
1179
Autor
McCoal

Asi snadno poznáte, že už je to nějakou dobu napsané, ale snad to nevadí a přesto se pobavíte.

"Pokrok chlapče, ten nezastavíš," to mi říkal dědeček, když vyměňoval svůj oblíbený bicykl za mopeda, na kterém se později málem zabil. A měl pravdu. Pokrok skutečně nikdo nezastaví. Je to proto, že člověk jednou poručil přírodě a už to neumí zastavit. Od té doby máme pokrok. Protože to již trvá dlouho, nikomu to ani nepřijde. Tak například, všichni jsme si již dávno zvykli, že se nám na pracovních stolech usídlily počítače, odkud na nás výhružně blikají svými monitory. Proti tomu taky nelze nic namítat. Vždyť počítače nám pomáhají řešit problémy, které by bez nich vůbec nexistovaly. Ale je s podivem, jak počítače ovlivňují naši mládež. To potkáte dva výrostky v živém rozhovoru: " Ty ještě nemáš Sound Blaster ?" ptá se posměšně první. "Ne, nemám," odpovídá zahanbeně druhý. "A pentium taky ne, co?" "Taky ne." plačtivě se přiznává ten nešťastník. "Tss, to se di bodnout," doporučí mu ten první a zhnuseně se odvrátí. Já sice nevím, co je to Sound Blaster ani pentium, ale podle jejich řeči jsem usoudil, že kdo to za rok nebude mít, tomu nikdo neprodlouží občanku. Samostatným námětem na několik tlustých knih je chování majitelů počítače v závislosti na tom, jak jim fungují Windows. Fungují-li, je řečený majitel štěstím bez sebe, usmívá se do světa a číšníky uráží vysokým spropitným. Ale běda, rozhodne-li se tento skvělý Microsoftí produkt stávkovat. To je pak zle. Zaražený uživatel, prakticky nekomunikuje s okolím a číšníkům nastavuje nohu. Ovšemže i jinak si počítač právem získává stále větší úcty. Největší přínos do oblasti zlepšování životních podmínek osobních počítačů učinily dopravní podniky. Ty jim najmuly řidiče a poskytnuly tramvaj s nápisem "měřící vůz" a v době dopravní špičky je vozí na výlet. Pochopitelně jen ty nejhodnější. Schválně si jich někdy všiměte. Jsem zvědavý, co se stane až počítače pojmou úmysl proletět se letadlem. To ale teď řešit nebudu. Místo toho půjdu na pivo. Ovšem pouze tehdy, jestli můj počítač nebude chtít jít na procházku.
pedro
25. 09. 2003
Dát tip
ipt

mike
20. 08. 2000
Dát tip
Zajímavý fejeton; ještě snad tak závislý nejsem, ale myslím, že si člověj tyhle věci strašně nerad připouští. V každém tvém fejetonu je minimálně jedno slovní spojení, které mě naprosto vykolejí. Tady to bylo "... tomu nikdo neprodlouží občanku..."

Katerina
19. 05. 2000
Dát tip
:-)) Uz nikdy bez pocitace!!! Bez mikrovlnky, mycky na nadobi a videa se obejdu (i bez auta a bez walkmena), ale bez pocitace??? Ten fejeton o (ne)lyzovani byl o poznani lepsi...

Sarken
03. 05. 2000
Dát tip
sluha já toho svého chudáka dost zanedbávám, na procházce nebyl už pěkně dlouho a neodváží se ani pípnout. tenhle fejeton se ti podle mě fakt povedl a tak přidávám tip

Laďa
26. 04. 2000
Dát tip
Jo v tramvajích se Mek vyzná. Fakt ti ty fejetony šli, ale už jsem od tebe četla o picánek lepší.

Bambulka
25. 04. 2000
Dát tip
No, tak tyhle problémy já znám a s politováním musím přiznat, že mě rozhozený Windows dokážou taky pěkně rozhodit :-) Máš naprostou pravdu, už jsme si zvykli. Ale ještě není pozdě změnit kurs plavby, země (nebo Země?) je stále v dohledu... Dost dobrý! Půjdu radši na procházku pod hvězdičky a měsíc, jejich záření je miloučký...

Merle
21. 04. 2000
Dát tip
no, místo na procházky, bych napsal: pouze tehdy, jestli můj počítač nebude potřebovat přeleštit klávesnici... ale jinak supr :-))))))

Souhlasím do puntíku se vším, akorát můj kompík nebliká výhrůžně, to se ho musím zastat. Na mě jen lišácky pomrkává a občas si aji zpívá, to když toho po něm chci najednou moc. Nebo že by chroptěl?? :-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru