Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

KOUZLO RODNÉHO HNÍZDA

07. 01. 2003
2
0
1180
Autor
Kamenna_Tvar

             Sedím si v autobuse a ujíždím do bezpečí k mamince. Dneska mám myslivou a ta hodinka a půl je právě tak akorát. Ani ne krátká doba, abych měla dostatek času a nepřerušila tok myšlenek příliš brzy a taky ne tak moc dlouhá, abych se nestačila ve svých úvahách utopit nebo nedej bože nesklouzly někam, kam vůbec nechci.

 

Občas přemýšlím, proč jsem vlastně opustila rodné hnízdo tak brzy, když bylo tak útulné a přetékalo láskou. Hned po škole jsem se vydala do Anglie a pak jsem se odstěhovala do Prahy. Rázem bylo všechno pohodlí to tam. Musela jsem se postavit na vlastní nohy. Najednou jsem to rodinné teplo musela začít sama vytvářet a převelice mě zarazilo, že to není tak samozřejmé a hlavně, co to dá práce a že se na všem vlastně musí pracovat. Tak proč jsem se vlastně nevydala tou jednodušší cestou, proč jsem nezůstala tam, kde mi bylo tak dobře? Asi proto, že člověk je tvor ve skrytu duše nespokojený s tím, co má, i když by si toho měl vážit a vlastně asi i proto, že kdyby to neztratil či nezahodil sám, nikdy by si neuvědomil, jak moc to pro něj znamená, když nemá možnost srovnávat. Stále tuším, že to ještě není ten pravý důvod. Budu to muset zřejmě vzít z úplně jiné strany.

 

Chtěla jsem získat svobodu? Vždyť jsem jí doma měla dost. A navíc. Získala jsem spíš závislost sama na sobě a povinnost se o sebe začít starat, protože to za mně nikdo jiný neudělá. Vlastně nic za mně nikdo jiný neudělá. Nikdo neudělá tu spoustu domácích prací, které tak nenávidím. Teď už se nedají „tak nějak usmlouvat“, to jde už pouze o víkendech, na které se vždycky mimořádně těším a samozřejmě že nejen kvůli této výsadě. Vlastně to vůbec není kvůli tomu. Teď už vím, odešla jsem proto, že je daleko vzácnější se tam vracet…


katugiro
12. 01. 2003
Dát tip
(obešlo by se to bez prvního odstavce) Jako fejeton je to povedené, včetně závěru, i když s ním člověk nemusí úplně souhlasit (například já bych neřekl, že jde o to vzácné vracení, možná spíše o onu svobodu vrátit se nebo ne)... :)

Rowenna
09. 01. 2003
Dát tip
No, tak to je. Takhle mi vylétla z domu dcerka, a po roce se přiznala, že teprve, když byla sama, uvědomila si, že opustila domov, a co to znamená.

hurvinek
07. 01. 2003
Dát tip
to je pravda clovek si uvedomuj e tu pravou hodnotu toho co mel, ma teprve kdyz to ztrati/ vzdali se

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru