Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lhostejnost

20. 04. 2000
5
0
1321
Autor
slavek

Dveře se s tichým zavrzáním pomalu zavřely. Ticho které dusilo narušoval snad jen tikot starých dřevěných hodin. A občas nějaké to zavrzání. Znáte to, ve starých domech člověk ani neví, jak k tomu dojde, ale vždy si připadá tak trochu jako v začarovaném zámku. Jirka přes slzy ani neviděl na schody před sebou. Navíc na schodech na půdu bylo přítmí. Dřevěné schody byly tiché, jako kdyby respektovaly Jirkovu bolest i jeho rozhodnutí. Pouze šestý schod zavrzal v bezmocném protestu, ale proti čemu vlastně protestoval? Jirka si sedl na starou, odloženou, zaprášenou židli. Normálně by mu prach vadil, ale zrovna dnes mu to bylo tak srdečně jedno, jako nic jiného. Slzy se vylévaly z jeho hnědočerných očí a stékaly po tvářích, dodávaje obličeji trochu komické vzevření. Proč je v každé tragédii i trocha komiky? Krev Jirkovi tepala ve tvářích, na čele a hlava třeštila. "Láska neexistuje.." Tato věta neustále běhala kdesi na plátně uvnitř Jirkovi hlavy. Neměl na mysli nějaký vztah, ale prostě rodiče, přátele - nebo ty, které za přátele považoval, i dobu, tolik lhostejnou ke druhým. Poté se rozhodl celý ten příběh ukončit. Vzal si provaz, který si pro tento účel přichystal a postavil se na židli, na které ještě před chvilkou stál. Provaz pomalu a pečlivě třesoucíma se rukama uvázal na trám na stropě. Smyčku přetáhl přes hlavu na krk. Skočil... Čekal, že bude konec, ten však nechtěl přijít. Kdepak, smrt není milosrdně rychlá, a nechtěla Jirku přijmout tak rychle a bezbolestně do své náruče. Nakonec měla si pro něj přijít daleko později a ne v patnácti letech. Jirka v první chvíli ucítil silnou bolest na krku. A pocit dušení. Kromě toho mu při tom velmi nepříjemně prasklo v zádech a bolest vystřelila po páteři do celého těla. Nohy se snažily instinktivně nahmatat povalenou židli, neměly však šanci. Před očima se postupně Jirkovi začaly dělat červené kruhy. Bolest na prsou se stupňovala. Plíce zoufale toužily po troše kyslíku, ale nebylo kde jej vzít. Obraz okolí, jako by se rozostřil. Jirka se marně snažil zaostřit na předměty vzdálené pouhých několik centimetrů. Bolest v hlavě se stupňovala naprosto nepředstavitelně a nejzvláštnější je, že rozum, který by měl být otupělý nedostatkem kyslíku pracoval tak rychle jako nikdy předtím. Poté se Jirkova pěst naposledy zatnula v smrtelné křeči. Po kůži poraněné nehtem začala stékat malá kapka krve..... O den dříve.. "No tak to teda ne! V rodině žádného úchyláka nechci. Než mít syna buzeranta, raději nemít žádnýho." "Kliď se mi z očí, už tě NIKDY nechci vidět......" Kolik životů to bude stát, než lidé dostanou rozum?
Sarken
09. 05. 2000
Dát tip
takoví lidé jsou hlupáci, taky jich pár znám

slavek
04. 05. 2000
Dát tip
někteří lidé odsuzují jakoukoli odlišnost. například barvu pleti, odlišný styl účesu, oblékání ... Lidé se bojí rozdílů, v tom to spíš je :-)

Sarken
03. 05. 2000
Dát tip
Slávku, doufám, že tenhle byl poslední. Taky nechápu, jak společnost může homosexuály odsuzovat. Vždyť je to přece jedno!!!

Sarken
03. 05. 2000
Dát tip
K povídce: Vehnals mi slzy do očí, píšeš nádherně, tip

slavek
27. 04. 2000
Dát tip
nicka: I Tobě děkuji

nicka
26. 04. 2000
Dát tip
hned několik dobrejch postřehů...

Saša
25. 04. 2000
Dát tip
Lidé nedostanou rozum, jen se někdy ... jednou, snad, ... stane, že pochopí, porozumí, začnou tolerovat, ... Kvůli všem, kteří se cítí být nepochopeni, odvrženi, zatraceni, osamoceni ... přeji si, aby to bylo brzy ...

Bambulka
25. 04. 2000
Dát tip
ufffffff... toť naše společnost plná předsudků, nevraživosti, nesnášenlivosti a netolerance... změnit to můžeme jen sami, svým vlastním jednáním ... jdu do toho s Tebou! *!

slavek
25. 04. 2000
Dát tip
co zbývá než poděkovat ...

Merle
21. 04. 2000
Dát tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru