Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

STALO SE PO PŮLNOCI

25. 08. 2003
4
0
2964
Autor
fungus2

 

Nebe bylo plné hvězd a měsíc byl v úplňku. Michal stojící osaměle na zastávce si však oblohy poseté hvězdami nevšímal. Pod blikající lampou pouličního osvětlení se snažil přečíst jízdní řád.

„To by ještě mohl přijet autobus.“ Pomyslel si, když se po přečtení jízdního řádu zadíval na hodinky.

 Uplynulo deset minut a v dálce na ulici se objevila světla a pak jedoucí autobus. Za okamžik autobus zastavil u zastávky. Nastoupil do jeho zadních dveří. Kromě řidiče a něho nikdo jiný v autobusu nebyl. Usadil se, jak měl ve zvyku, na úplně zadních sedadlech. Zakrátko se opřel hlavou o sklo a zavřel oči. Bránil se však usnutí, aby nepřejel zastávku, kde vystupuje. K tomu mu dopomáhalo hlášení názvu zastávek.

  Do hluku motoru, který byl monotónní, se náhle ozvaly zvučné hlasy a pak hluk. To jej přimělo k otevření očí. Přes zcela prázdný autobus uviděl dvě postavy v otevřené kabině řidiče. Napnul zrak a užasl.

„Dělej, pusť mě k tomu!“ Vykřikl muž, který se sápal na řidiče.

„Nechte toho! Přestaňte!“ Ozval se řidič.

„Nekecej a vypadni!“ Rozkřičel se viditelně opilý muž.

Autobus začal zpomalovat. Nevěřícně hleděl na to, jak se muž a řidič začali prát. Pak byl řidič několikrát udeřen do hlavy a muž ho vytáhl ze sedačky. Stojící autobus se dal opět do pohybu. Řidič ležel bezvládně v uličce mezi prvními sedačkami a agresivní opilec seděl na jeho místě.

  Michal strnule hleděl do uličky na ležícího řidiče, zatímco autobus jel stále rychleji. Opilec za volantem se dal do zpěvu a rychlost autobusu se stále zvyšovala. Seděl jako přikovaný a držel se tyče. Při pohledu oknem ven zjistil, že autobus se řítí v protisměru.

„Tak, co teď?“ Pomyslel si a opatrně vstal. Váhavě, za stálého držení se tyčí šel uličkou dopředu. Muž za volantem náhle v plné rychlosti strhnul autobus do strany. Ztratil na okamžik rovnováhu a dopadl na jednu ze sedaček. Pak zahlédl přes okno kolem autobusu se mihnout troubící automobil.

„Ten to brzo někam napálí!“ Blesklo mu hlavou a rychle vstal. Došel až k ležícímu řidiči. Byl omráčen. Pak pohlédl přes otevřené dveře kabiny. Naskytl se mu pohled na křižovatku.  Na ní blikalo všude žluté světlo. Opilec na ní vjel velkou rychlostí. Zprava přijíždělo auto, které bylo už najeté na křižovatku. Jeho řidič prudce brzdil a zároveň troubil.

„Co troubíš, vole!“ Rozkřikl se muž za volantem a stočil autobus přímo na to vozidlo.

„Přestaňte!“ Křikl na něj Michal.

„Sedni si a nekecej!“ Okřikl ho opilec, který autobus dostal do smyku. Překvapený řidič vozidla rychle couval a poté přejel trávník na silnici do protisměru.

„Já tě dohoním!“ Hřímal muž za volantem a vzápětí najel autobusem na obrubník trávy.

Michal ustál náraz a pak se vrhl do kabiny autobusu. Chytl oběma rukama opilce za ruce.

„Nesahej na mě!“ Rozkřičel se on a udeřil jej prudce loktem do nosu. Michal pocítil úder a ztratil rovnováhu. Snažil se zachytit za sedačky, ale nepovedlo se mu to. Dopadl na ležícího řidiče. Pak pocítil, jak mu začíná téct z nosu krev. Pomalu se zvedal. Opilec zpíval a nadával zároveň. Autobus jel opět v protisměru. Michal se chystal k dalšímu pokusu zbavit muže řízení. Než k tomu ale stačilo dojít, z postranní ulice vyjelo auto.

„Uhni! Nebo tě převálcuju!“ Zařval opilec. Michal postřehl jedoucí automobil přímo proti autobusu. Ve zlomku vteřiny jednal. Vrhl se do kabiny a vší silou se snažil volant autobusu točit do strany. Muž byl jeho prudkým počínáním překvapen a pustil na okamžik volant. Michal zahlédl, jak se před autobusem objevuje v jeho světlech náhle zábradlí. Náraz následoval vzápětí.

  Autobus se otřásl. Byl vržen nejdříve proti přednímu sklu. Pak pocítil náraz do zad. Když se vzpamatoval, ležel na předních schodech. Hned pocítil bolest v pravém rameni. Viděl zhrouceného muže za volantem. Na nohách mu ležel stále omráčený řidič. Pokusil se vstát. Šlo to těžce. Přes sklo uviděl svah a potok. Sklonil se nad opilcem za volantem. Měl rozbité čelo a něco začal brumlat. Chvíli zkoušel na palubní desce všechna tlačítka, než se mu konečně podařilo otevřít dveře. Prvního vytáhl řidiče autobusu. Pak se pokoušel dostat ven i muže z kabiny.

„Zatraceně! Copak to auto odjelo?“ Pomyslel si poté, co na prosto vyčerpán dotáhl muže vedle autobusu. Po čtyřech vylezl pomalu svah. Na opačném konci silnice spatřil v příkopu auto, kterému se na poslední okamžik vyhnul. Zmocnilo se ho zlé tušení.

  Automobil narazil do sloupu značky. Jeho řidič seděl na předním sedadle a měl před sebou nafouknutý air-bag. Nikdo jiný ve vozidle nebyl. Začal si připadat jako ve zlém snu. Litoval, že si zapomněl doma mobilní telefon. Muž se pohnul.

„Bolí vás něco?“ Zeptal se ho.

„Pravá noha..“ Odpověděl.

Pak muži pomáhal ven. Ten si pak sedl vedle auta a opřel se o něho zády.

„Máte mobila?“ Zeptal se jej.

„Někde na palubce.“ Odvětil a sklesla mu hlava.

Vlezl tedy na přední sklo. Ve tmě však nikde telefon neviděl. Rukou přejížděl palubní desku. Nic. Na čele mu vyvstal pot. Dlaní sahal i na podlahu před a za sedačkami. Mobila nalezl až za sedačkou řidiče na podlaze. K jeho úlevě vypadal nepoškozen. Naťukal na klávesnici tísňová čísla a spojení se mu podařilo navázat.

  Když se z dálky ozvalo houkání sanitky a policejního vozu, definitívně jej opustila síla a on opřen v sedě o sloup lampy pozoroval přibližující se modrá blikající světla.

  


reka
19. 08. 2005
Dát tip
fakt dobry napad na povidku. ale fakt napsany tak nemastne neslane. ale mozna by to byl dobrej pribeh pro hollywood. zrovna nedavno jsem premyslel nad tim, jaktoze se tolik katastroficckejch filmu odehrava v letadle, a zadnej v autobuse nebo ve vlaku.

fungus2
19. 08. 2005
Dát tip
Aspoň jsem byl trochu originální.

fungus2
19. 09. 2004
Dát tip
Díkas!!

jo, jo :-)))

johanne
19. 02. 2004
Dát tip
je to těžké, ale jde to :D

fungus2
18. 02. 2004
Dát tip
No budu se snažit, ale je to těžké o)))

johanne
17. 02. 2004
Dát tip
je to trochu jako novinovej článek - hlavně do toho necpát žádný emoce :(... jen popisuješ, nevyprávíš :o... ale človíčku, jak ti tady píše spousta lidí, piš dál, ale pomaleji a víc nad tím přemýšlej ... nejen nad obsahovou stránkou věci :)

fungus2
14. 09. 2003
Dát tip
No realizace nápadů, vždy u mě pokulhává.

pozorovatel
13. 09. 2003
Dát tip
Styl tu k tématu opravdu nesedí. Tvůj popis různých situacích je velmi dobrý, ale vždy naprosto stejný. Celý text jsem četl stejně bez vtažení do příběhu.

Nicollette
06. 09. 2003
Dát tip
tak za prvé ......rozesmála mě věta :Opilec za volantem se dal do zpěvu a rychlost ....... To se povedlo ..... za druhé, co se týče toho stylu, na ten si asi fakt moc nemyslel, i když tady u toho případu by to nebylo tak hrozný, páč nejde o nic milostnýho ani tragickýho. Nápad fakt ujetej fungusi :) Jednou Tě chytne múza a napíšeš něco, co si nikdy předtim nenapsal, něco co Ti neni vůbec podobný ..... A to bude začátek Tvé trati ...... otázka je, co je cílem :) tip *

fungus2
06. 09. 2003
Dát tip
Jejda děkuji. No občas se také divím co mě všechno napadá o)))

Nicollette
06. 09. 2003
Dát tip
neni zač ..........a jako každej Ti můžu říct, piš piš piš ..ono to jednou přijde, fakt.)

Papulipida
03. 09. 2003
Dát tip
Mě se líbila, ale konec... Takový do prázdna? Po takovým ději by to chtělo nějaký výraznější konec. Přesto se mi ale moc líbí. Jak psal Kolben - mít tak takovou zásobu motivů ....

fungus2
03. 09. 2003
Dát tip
Děkuji. Ke psaní mě inspiruje ledacos.

Agáta_212
31. 08. 2003
Dát tip
Bohužel nezaujalo. Napsané to je celkem slušně.

fungus2
31. 08. 2003
Dát tip
To je v pohodě. Píši na více témat a každý si najde to své.

nin
25. 08. 2003
Dát tip
* výbornej nápad, jenom ten styl se mi zdá takovej úsečnej, suchej

fungus2
25. 08. 2003
Dát tip
Děkuji. Asi jsem při psaní spíše myslel na dramatický děj , než na to jak to píši.

Kolben
25. 08. 2003
Dát tip
Ty jsi takovej povídkovej chrlič :-)) Chtěl bych mít tvojí zásobu motivů. Jenom jedna věc, zkus přibrzdit kvantitu a některé svoje povídky několikrát za sebou přepracovat a dát jim formu syžetu. Výborná věc je přečíst si např od Šklovskiho (Viktor Šklovskij) Teorii prózy. Výborná věc, kde dává rady o syžetové stavbě novel a románů. Jak a kde zvýraznit děj, o kaskádovém stupňování děje, jak zasadit prvky tajemna a pod. Fantazii máš pěknou a i tvůj styl vyprávění se probrušuje. Považuj mne za jednoho ze svých fandů a proto "BUĎ TIP"

fungus2
25. 08. 2003
Dát tip
Děkuji moc. Pořád mám co zlepšovat. Připadám si, jako běžec na dlouhé trati, jejíž cíl je stále v nedohlednu. No snad někam v budoucnu doběhnu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru