Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

K.K.K. - Toho rána, Jen pro dnešek; Merle - Legenda o robotce

23. 04. 2000
1
0
1686
Autor
Javert

Opět se hlásím s tím, co mě zaujalo "před rokem".

*** K.K.K. - Toho rána... *** Toho rána kdy se bosý Hieronymus Bosch pořezal o rosu v zahradě rajských rozkoší pukla zeď věštírny delfské a slunce vyšlo nad chrámem boha Ra Nad kašnou v Rakovníku přestalo pršet Dokonce jí i játra dorostla Však ztracená žiletka v koši na papír přeřízla žíly poesie ***** Na sucho nelze polknout, ale tohle k tomu svádí. Dočtete a zbyde vám pocit, je to obraz v básni a my můžeme ochutnat. *** K.K.K. - Jen pro dnešek... *** Jen pro dnešek sklop svá víčka a zastři zčernalé rány na popálených rukou tohoto rána Ať nelehnem v popel jak vrána kroužící nad shořelými smrky Pak se i mně vlasy stočí lícem k obzoru a v kostce ledu se budem dívat, co všechno klesá pod plameny... ***** Je v tom odhalení a obvinění, ale co přišlo dřív? Zdánlivé paradoxy se rozostřují a zůstává touha po chtíči. *** Merle - Legenda o robotce *** Zkratovala robotka a do pece dána, robotci po ní zůstali, ti přicházeli každičkého rána, a detektorem ji hledali. I zželelo se robotce dítek, a plechová kostra se vrátila, ta slila se v slabý plíšek, jímž montážní linku polila. Poznali robotci robotku po plechu, poznali ji a blikali, a slabý plíšek v němž majíc útěchu, Robotím dechem nazvali. Robotí dechu vlasti naší milé, vy ocelové pověsti, ty jsi byl vyroben v montážní hale, komu mám tebe přinésti. V ozdobnou ruličku tebe já zavážu, měděným drátem tě ovinu, do širých zemí cestu ti ukážu, kde příbuznou máš rodinu. Snad že se najde dcera robotina, jíž mile plech tvůj zavoní, snad že najdeš některého syna, jenž k tobě obvod nakloní. ***** Erben by měl jistě radost! :-)) V dnešním ránu první smích, člověk rád zapomene na prozódii, jenom aby se mohl stále vracet k "poznali ji a blikali".
suva
06. 10. 2000
Dát tip
Robotku jsem znala, to se přehlédnout nedá. Ale za k.k.k. vřelé díky

nicka
27. 04. 2000
Dát tip
Legenda o Robotce je super. Parodie ráda.

Laďa
25. 04. 2000
Dát tip
A já fakt myslela, že ty před rokem nikdo kromě mě nečte, promiň. Jsem ráda, že to funguje takhle.

Eternal
23. 04. 2000
Dát tip
Poznal jsem a blikal :o))) Ta je perfektní. Roboty já rád.

zolli
23. 04. 2000
Dát tip
Nepoznala jsem a blinkala nad nešťastným osudem robotky. Zatím co BOSSý Bosch před kašnou v Bosně vyřezával obraz boha RA. V té době na rakovnické dlažky pršela rosa. Zdánlivě a paradoxně jsem odhalila začátek a konec, ale prostředek zustává zahalen v dýmu smrčiny. Vzniklým popelem sypu lbu, leč odpusť touhu po chtíči jsem tam nenašla. Třeba zůstala schovaná v jiné kostce ledu, než v té co jsem plamennými ústy vycucala.

saggit
23. 04. 2000
Dát tip
Co Erben, ale takovej Čapek, ten by čučel, kam se mu robotci všude procpali.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru