Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hodná ježibaba

14. 01. 2003
1
0
1328
Autor
Perchta

Haně

 

Hodná ježibaba

 

   Princ bydlí celý život s ježibabou, je to jeho matka, ale prince nenávidí. Královna se jí vždycky bála, ale královna byla před ní v bezpečí, protože princ ji nemiloval a ježibaba to věděla. Princezna ji kdysi viděla, ježibaba se na podívala pohledem tak vřelým, že si princezna v tu chvíli připadala jako ztrouchnivělý pařez. Milovala prince strašně moc, a věděla, jak moc on miluje ji, ale nevěděla, jak by mohla žít jako ztrouchnivělý pařez.

   Odstěhovala se tedy do věže a 15 let prožila bez ježibaby. Jenže pak se ve městě potkala s princem a viděla, že on na ni pořád myslí.  Usmála se na něj, napsala mu, že ho má ráda. A princ se přes noc změnil, poprvé v životě se začal opravdu smát, ve skutečnosti se začal řehtat jako kůň. Ježibaba zkoprněla a zeptala se ho: "Konečně jste s královnou šťastni?" Princ se udiveně podíval na svou matku: "To je to tak poznat?"

   Ježibaba zchladla, ale pátrat nepřestala. Otřela svoji křišťálovou kouli a chtěla vědět, na koho princ myslí. To, co uviděla, s ní opravdu otřáslo, nikdy neslyšela o věži ani o princezně v ní. Jednou se princezna vydala sama na cestu do hor, chtěla se na chvíli posadit na lavici obra, chtěla si nasbírat v horském potoce lesklé kamínky pro radost. Když stoupala k nejvyšší hoře, přiletěla za ní ježibaba na koštěti a okamžitě jí začala nadávat, že se málo stará o jejího syna.

   "Já?" divila se princezna, "vždyť princ je ženatý." "To je přece jedno," řekla ježibaba, „máš ho přece ráda?“ "No mám," odpověděla princezna. "Tak se koukej snažit!" Princezna byla zmatená, zvedla hlavu a ježibabě řekla: "Všechno bude, jak bude chtít on."

   Ježibaba se ošklivě zasmála a odletěla. On! On! smála se v duchu, on přece bude vždycky chtít to, co chci já, on žádnou svoji vůli nemá! Princezna se jí zbavila, to byla opravdu ráda, ale od té doby se moc bojí o svého prince. A má proč.

   Ježibaba nechala nově zařídit sklepy svého nejlepšího zámku a každý večer tam prince na noc zavírá. Každou noc mu posílá lesní víly, aby mu tančily, a každou sobotu mu posílá břišní tanečnice, aby ho sváděly. Každé ráno se ho pak ptá, jestli stále ještě myslí na princeznu.

   "Ach, můj ubohý princi," vzdychá každý večer princezna.

 

 

Epilog

 

- Je mi líto, že jsem nepoznala vaši maminku.

- Nemusí vám to být až tak moc líto, neměla ráda vaši dceru.

- Tak to jste vy? A to jste čekal, až umře?

- Ne, stavím jí dům.


Joohankaa
18. 01. 2003
Dát tip
No, je fakt, že jsem si pak na ni ještě asi jednou, dvakrát letmo vzpomněla. Když o tom teď přemýšlím, asi zapůsobila - i když je zas fakt, že ne nějak převratně. Pokud ti šlo o tohle, pak se ti dílko víceméně zdařilo.

Perchta
18. 01. 2003
Dát tip
Děkuju za zprávu, fakt :-))

Joohankaa
16. 01. 2003
Dát tip
Popravdě mě se tahle taky nelíbila. Za a) jsem v ní byla úplně ztracená - nevím, kdo je kdo a koho těmi zájmeny autorka myslí, za b) ten konec... je ňákej divnej. Mám z něj pocit: A co jako?? Ale třeba jsem jen tohle dílko prostě a jednoduše nepochopila.

Perchta
16. 01. 2003
Dát tip
no jasně, je to moje vina, jsem autorka, ale až zjistíš, že na ni dva dny myslíš... u jednoho dílka tady se mi to stalo, jmenuje se nechceme 4. dítě a autor je Jasan prostě to, že se ti nelíbila nebo líbila.. důležitý je zapůsobit, zapůsobila?

katugiro
15. 01. 2003
Dát tip
mě se tahle nelíbila...

JASAN
14. 01. 2003
Dát tip
Dej se na pohádky, ty ti opravdu jdou.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru