Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zlá královna

15. 01. 2003
3
0
1989
Autor
Perchta

Heleně

 

Zlá královna

 

   Zlá královna byla nejdříve jenom hloupou princeznou. Potkala prince a řekla si: "Toho dostanu! Nabídnu mu všechno kromě lásky a dostanu za to všechno.“ Byla krásná jako anděl a princi se líbila. Ale princ už lásku znal a tak věděl, že princezna vlastně nenabízí téměř nic. Zdálo se mu to jako čestná dohoda, on měl totiž už v srdci zazděnou princeznu z věže. A tak byla uzavřena smlouva, konala se veliká svatba a rodili se královské děti.

   Jenže královna byla čím dál nespokojenější, král miloval své královské děti, ale královnu nemiloval. Královna vzala motyčku a začala prosekávat srdce svého královského manžela. Nic nenašla a život šel dál. Královna se změnila v opravdu zlou královnu, začala prozkoumávat srdce svého královského manžela krumpáčem. Královo srdce přestalo existovat; na zem vypadlo zlaté vejce. Královna po něm skočila, ale král byl rychlejší. Strčil si své vejce do kapsy a od královny se odvrátil.

   Královna začala zuřit. Prý že zabije sebe, svoje královské děti, princeznu i její prosté děti, když král nepřestane milovat princeznu a když já okamžitě nepřestanu psát svoje pohádky. Královno, čeho se bojíš?

 

 

Epilog

  

   Aby o tebe nepřišla, byla ochotná zabít všechny, které miluješ. Ty jsi se s ní přesto znova oženil, aby nepřišla o své dobře placené zaměstnání. Myslím, že nám všem hodně dluží.


Perchta
03. 12. 2003
Dát tip
děkuji vám za názory, jsou stále aktuální

Ještě předtím, než lidé uměli číst a psát, vyprávěli si pohádky, sloužily jako varování, nebo povzbuzení a myslím, že nesloužily jen dětem. I dnes se z nich mají mnozí dospělí co učit!

Pohádka je pohádkou, když dobře končí fantastický příběh pro děti. Pokud končí špatně, je to pagátka. Pokud není fantastický, je to realita, nebo sci-fi. Pokud není pro děti...ehmm, tak to není pohádka... nebo ne?

JASAN
20. 01. 2003
Dát tip
Povídka na mne docela zapůsobila. Ale dětem před spaním bych to nečetl. Ty starší by začali pochybovat o absolutně harmonických vztazích mezi rodiči a ty mladší by se začali ptát na motyčku do srdce, zabíjení královských dětí. A to bych těžko a nerad vysvětloval. :-)

hurvinek
17. 01. 2003
Dát tip
dost smutna pohadka, kral by jsi mel pujcit od kralovny krumpac a prosekat se ji hlavou

katugiro
17. 01. 2003
Dát tip
mně se právě v tomhle tu pohádku najít nedaří, přijde mi to chladné "opravdové" pohádky jsem četl hodně, třeba od Němcové a od Kubína, ale tohle je úplně o něčem jiném... o něco výš jsi psala, že je to dost osobní - je to poznat a zařazení do "Pohádek" je tím pádem značně diskutabilní :)

Perchta
17. 01. 2003
Dát tip
Hele, katugiro, já sem vůbec nenapsala, že je to osobní, napsala jsem, že je to jedno, IMHO, jestli je to osobní nebo ne, protože důležitý je, jestli jsem na tebe zapůsobila, nebo ne. Takže tak. Čím je pohádka pohádkou?

katugiro
17. 01. 2003
Dát tip
aha, pravda, nenapsala... čím je pohádka pohádkou je otázka pro vědce, ne pro literární přistěhovalce :) povídka na mne nijak zvlášť nezapůsobila... Takže tak.

Pan pointa v tomto příběhu nebyl dán Zřejmě, též jak jiní, byl i on pobodán.

Perchta
16. 01. 2003
Dát tip
Díky za kritiku všem, myslim, že je celkem jedno, jak moc je to osobní, buď to má co říct nebo nemá. Kontroverzní názory vítány.

Rowenna
16. 01. 2003
Dát tip
Tak já teď čtu staré vydání pohádek Boženy Němcové, ne ty dnešní okleštěné. Fascinuje mě, jak jsou hrozně syrové. Ty původní pohádky jsou hrozně dospělé. Z dospělého života. Tohle mi to připomnělo. Jako by v tom scházela ta naivita skutečných pohádek. Anebo je to ve mně - a nejsem schopna už skutečnou čistotu pohádek najít. Líbí se mi to. A vem taky motyčku a sekni, schválně, co vypadne z ní. :-)))))

Perchta
16. 01. 2003
Dát tip
Rowenno, jsem dojatá :-)) Myslím, že pohádky jsou zasvěcovací a ne naivní, ba právě naopak, velice hlubokomyslné, mají nás připravit na strázně života.

Cejvik
16. 01. 2003
Dát tip
Ja myslim ze pises stokrat o tom samem. Zajimave je, ze ja k tomu potreboval byt stokrat s nekym jinym a tobe stacil je jeden, vysledek je ovsem stejny.

Perchta
16. 01. 2003
Dát tip
No tedy!

Barbar
15. 01. 2003
Dát tip
Smutná pohádka. Vylez ze sebe, sedni si, pak si vylez na střechu a pokaždý se podívej na zlou královnu, na sebe, na krále a ostatní. Možná najdeš místo odkud všechno vypadá nějak jinak, líp...........a možná taky ne..........

quapa
15. 01. 2003
Dát tip
jejda,na tohle asi potrebuju byt vic fit...

Cirilla
15. 01. 2003
Dát tip
hm.... to se stává, i v pohádkách, holt.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru