Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Svět informystiků VI

Výběr: Stanislav_Vašina
17. 01. 2003
19
0
5329
Autor
Danny

Jeden čtrnáctiletý mladík byl závislý na počítači. Když byl přemluven svými rodiči, aby s nimi jel na čtrnáct dní na rekreaci do hor, po týdnu měl absťák. Seděl před chatkou, klepaly se mu ruce a přemýšlel o rozehraných hrách. Vtom šel kolem hlouček turistů. Jeden z turistů byl Harry Hacker v přestrojení. Když vycítil chlapcův počítačový absťák, porušil své inkognito. Dal se poznat, přišel k mladému závislákovi a pohlédl mu do očí: "Šťastlivče! Šťastlivče! Vždyť jsi byl teď celý týden, rozumíš, CELÝ TÝDEN, stoprocentně Microsoft-free!!"

Chlapec se rozesmál a abstinenční příznaky zmizely. Už se neobjevily.

 

Jeden programátor používal doma pro své potřeby - různé experimenty se systémem - nelegálně zkopírovaný komerční program. Nějak se stalo, že se o tom dozvěděla policie. Muž šel před soud, žaloval ho výrobce programu. Ve své úvodní řeči obžalovaný argumentoval takto: "Program stojí 25 000 Kč. Tolik peněz k dispozici nemám - kdyby program nešlo zkopírovat, STEJNĚ bych si ho NEKOUPIL, takže pro firmu by to nebyl žádný rozdíl. Neměla by ode mě zisk, ať bych čin spáchal či ne, tím pádem nemá co vymáhat!"

V sále lehce zašumělo. Vtom do dveří soudní síně vpadl Harry Hacker. "Dámy a pánové, promiňte že jdu pozdě. Byl jsem na svém poli a pátral po tom, jestli mi přece jenom nevyrostla nějaká pšenice. Bohužel nevyrostla." Soused Harryho Hackera byl náhodou v síni:

"Sousede Harry, vždyť jsem si nevšiml, že byste něco zasil." "Však jsem taky nic nezasil." 

V soudní síni smích. Ozývaly se hlasy typu: "Je to blázen! Nezasil pšenici a diví se, že mu žádná nevyrostla."

Harry se usmál: "Proč by mi nemohla vzejít pšenice, kterou nikdo nezasil? Jde přece o stejný mechanismus, jako když vzejde výrobci zisk ze software, který si nikdo nekoupil... A dokonce je ten ušlý zisk tak velký, že se kvůli tomu soudí!"

Soudní síň ovládla bouře smíchu. Obžalovaný sice prohrál proces, protože stávající zákony dávaly za pravdu softwarové firmě, ale díky Harryho bonmotu získal takovou publicitu, že udělenou pokutu hravě splatil. Program si legálně koupil a používá ho dál.

 

Jeden nábožensky založený člověk se ptal kněží a mystiků: "Jaktože Ježíš Kristus dopustil ukřižování? Pokud měnil vodu ve víno, mohl dřevo kříže klidně proměnit v čistý vzduch a odejít. Jako Boží syn přece...." Odpovídali mu, že jde o symbol utrpení a podobně.

Odpověď se mu nezdálo, proto zašel za Harrym Hackerem.

Harry se usmál a odpověděl: "Hmmm... je to jednoduché. Kolega Ježíš sice měl na Systému administrátorská práva, jak říkáte, ale v okamžiku ukřižování byl zrovna přihlášený jako obyčejný uživatel, takže nemohl dělat nic." 


Spvrivs
11. 04. 2003
Dát tip
Jenom taková okrajová poznámka, ten "symbol utrpení" tam je jak pěst na oko, to ti žádný kněz neřekne. Ale pointa tohoto posledního (a vlastně všech) je super :-)))) *!!

Irea
23. 01. 2003
Dát tip
Tenhle styl mi sedí, Tip. Ale k postavení Ježíše, já rozumím jeho ukřižování jako nikoliv nedostatek jeho schopností z té situace vycouvat, ale jako poslání, které o něčem mělo mluvit. Co si z toho kdo vybere, je samozřejmě individuální.. Mně moc sedí Machovcovo pojetí, budiž mu nyní lehko...

Seregil
21. 01. 2003
Dát tip
Pěkně hustý....

j_i_r_i_k
21. 01. 2003
Dát tip
:))))))))))... Tak tohle hodně jo, musím se hned podívat na celou sbírku...

Eremita
21. 01. 2003
Dát tip
Ten Jezis me fakt dostal :-))))) Ale jinak taky dobry.

Danny
19. 01. 2003
Dát tip
kat: ani v básni není pšenice fyzicky přítomna a nikdo jí fyzicky nikomu nekrade. ta analogie je na rovině nezasil = nekoupil nevyrostlo = není zisk HH pšenici neprodává, jen pěstuje

Danny
19. 01. 2003
Dát tip
oops... "v básni"... myšleno "v díle" které je samozř. próza... už blbnu...

Jeanne
18. 01. 2003
Dát tip
dobrý *

nin
17. 01. 2003
Dát tip
:-))))))))))))) čím dál lepší ***

Mathew
17. 01. 2003
Dát tip
ta poslední je ale fakt dost brutální :)) * * * *

Pavlinka
17. 01. 2003
Dát tip
Vážně dobrý:-)

Shammann
17. 01. 2003
Dát tip
Moc pěkná fikce*

Olina
17. 01. 2003
Dát tip
skvělý:)))) !!! ***********

Kami
17. 01. 2003
Dát tip
Kolega Ježíš :o)...*

Bacil
17. 01. 2003
Dát tip
Ten poslední odstavec je vážně Boží :-)))

des_te_meer
17. 01. 2003
Dát tip
dokonale cheche:-)))))

ulita
17. 01. 2003
Dát tip
žjóva! počítačová bible! konečně!

Skvělý dílo!*

katugiro
17. 01. 2003
Dát tip
první a poslední jsou nepoznámkovaníhodné, střední sice ano, ale bohužel jen z logického, nikoliv literárního hlediska "jako když vzejde výrobci zisk ze software, který si nikdo nekoupil" je jako analogie k pšenici nesmysl, protože software se - stručně řečeno - nevysévá na polích... když budu mít lán pšenice, bude drahá a špatně se budou hledat kupci, není to důvod k tomu, aby někdo přišel, pokosil si pro vlastní potřebu hektar a prohlásil, že bych ho tak jako tak neprodal... :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru