Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Třicet šest

22. 01. 2003
13
0
4697
Autor
Danny

Rabbi Stein se napil kávy. Pohlédl na noviny a pomyslel si, že dnešní ráno je celkem příjemné. Usmál se na svého synovce Rubena a pokračoval v četbě. Interiér telavivské kavárny se pomalu zaplňoval snídaněchtivými hosty a zdálo se, že...

Ani imaginární vypravěč našeho příběhu nemohl dokončit větu, tak ho to vzalo. Hluk ve foyer přerostl ve výstřel z pušky a maskovaní muži vnikli mezi hosty. "Nehýbat se! Nemluvit!" Šéf útočníků se postavil do středu místnosti a rozhlížel se po okolí. "Abdule, podej mi vysílač," štěkl arabsky na jednoho ze svých kumpánů.

Ruben se otočil k rabínovi: "Strýčku, to je snad zlý..." "Drž hubu! Říkal jsem: nemluvit spolu. Nehýbat se. Jasný?!" pravil ještě vůdce bandy a chopil se mikrofonu. "Haló?! Tady organizace Černý Džihád. Máte půl hodiny na to, abyste splnili požadavky, které jsem právě odfaxoval na vaše ústředí. Jinak - každé půl hodiny popravíme jedno rukojmí." Terorista si vyslechl odpověď a položil telefon.

"Ty jsi mluvil - půjdeš první na řadu," ukázal jeden z maskovaných mužů (a možná i žen) na Rubena. Ten vstal z židle. Sice bledý, ale netřásl se. "Ale půl hodiny... to nejde..." ozval se rabi Stein "a jeho... jeho ne! Vezměte si mě... Vezměte si kohokoli..." úder pažby zasáhl učencovu bradu. "Říkal jsem vám - držte huby! Nejsme zvědaví na vaše tlachání!" Rabín ležel na zemi a nebyl schopný se zvednout. Chtěl ještě něco říct, ale praštili ho znovu.

"Ne, nebudeme čekat další půl hodiny! Zabijeme jednoho vašeho kluka, lhůtu jste dostali, tak co!" křičel terorista do telefonu. "Přiveďte ho. " "Vy,... vy nevíte co děláte," ozval se rabín, který teprve teď přišel k sobě, "Jeho nesmíte zabít, já vám to vysvětlím, on je jeden z..." třetí rána byla stejně nemilosrdná jako první dvě. "Asi je pro ně nějak důležitej, Ali. To bych se na to podíval, že jeho ne."

Ruben se tvářil chladnokrevně. Neměl strach ze smrti díky svojí víře. Takže když ho trefila první kulka, potichu odříkal poslední modlitbu "š'ma" a sesul se k zemi.

Vtom se venku setmělo. Jako kdyby zmizelo slunce. Země se začala třást. "Vy hlupáci!" zahřímal rabbi Stein "Ruben, sám o tom nevěděl, byl jedním z lamedh-vav, třiceti šesti Spravedlivých, na jejichž bedrech leží svět. Díky nim svět trval - nyní padáme do Prázdna!"

Vůdce teroristů mu chtěl ještě něco říct, ale prázdnota mezi hvězdami vygumovala zemský povrch, vzala mu slova od úst a nechala realitu naposledy vydechnout.
Spvrivs
11. 04. 2003
Dát tip
To je drastický :-||||| *!

Toxman
17. 02. 2003
Dát tip
Rozhodně tipuhodné :)*

Jeanne
02. 02. 2003
Dát tip
já byla napnutá a zvědavá, jak to dopadne **

Kodynie
24. 01. 2003
Dát tip
Líbilo se mi to. Pošmákla jse si, rozhodně si pošmáknu v postatě na všem, co si od Tebe přečtu. Dobrá povídka pro páteční ráno.

Seregil
24. 01. 2003
Dát tip
Hm.... dobře pojatý.... *

DRIP
22. 01. 2003
Dát tip
Připomíná mi to tak trochu jedno naše DrD. Vrchol všeho byla obrovská nezajímavá místnost s tlačítkem. Víš co se stalo když jsi zmáčknul? TIP

Armand
22. 01. 2003
Dát tip
* DRIP: nezajímavých místností se zajímavými talčítky jsem taky zažil i instaloval dost .-)

ifca
22. 01. 2003
Dát tip
tohle je divné - když jsem se dostala k pointě, začal mi po celém těle běhat mráz... asi průvan, náhoda... ale kdoví... dávám tipík

DRIP
22. 01. 2003
Dát tip
huhle huhle...

Kombajn
22. 01. 2003
Dát tip
opet par zajimavych veci. treba imainarni vypravec nestihnul dopovidat :D ale jina se mi to zdalo az mrazive realne. nastesti je konec zalezitost viri, tudiz pro me fantazie ;). *!

fungus2
22. 01. 2003
Dát tip
Velmi dobrý nápad.TIP

j_i_r_i_k
22. 01. 2003
Dát tip
Zajímavá myšlenka, líbí...

Radost
22. 01. 2003
Dát tip
takovýchle schémat o konci světa už jsem četl asi příliš mnoho, než abych se nechal uchváti, ale skrývá se tam jedna velice zajímavá otázka (etická) - každý člověk kolem vás může být Spravedlivý (nebo Buddha, bodhičitta, cokoliv) a prohřeškem proti němu hřešíte proti existenci (světu?). Stejně tak si myslím, že teroristi se díky tomu dostali do muslimského ráje, protože ukončili křesťanství a zničili všechny nevěřící :-)) celkově ale... příliš snadné ;-)

Albireo
22. 01. 2003
Dát tip
Připomnělo mi to závěr Clarkových "10 miliard Božích jmen": Tam nahoře nad jejich hlavami nezvučně pohasínaly hvězdy.

Kandelabr
22. 01. 2003
Dát tip
jo jo, mám podobný názor jako Radost. Ten začátek mě docela zaujal, ale ten závěr mě nějak neoslovil. Možná je to tím, že jsem četl podobný konec tento týden tady na písmákovi někde...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru