Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Temné hlubiny duše

04. 02. 2003
5
0
2354
Autor
Kodynie

Temné hlubiny duše

 

Největší nebezpečí pro mne se neskrývá venku,

největší nebezpečí je ukryto ve mně samé.

Už mne nemůže zranit jakýkoliv útok zvenku,

nejvíc dokážu zraňovat sama sebe zevnitř.

 

Lásko, víš, co mne nejvíc zasáhlo v našem horoskopu?

Ne případné problémy s tebou, které se mohou

objevit během našeho soužití, ale právě naopak.

Obestřela mne hrůza při zjištění,

kolik škod bych mohla napáchat já sama.

 

Člověk si neuvědomuje, jaké zlo může napáchat

i při svém nejlepším svědomí a vědomí.

Nejvíc mne zasáhla paradoxně věta:

"Ona je ta, která zapomněla ...

že jí jednou řekl, že ji miluje."


pepopepo
26. 09. 2006
Dát tip
T

Kodynie
10. 12. 2003
Dát tip
;-)

Seregil
09. 12. 2003
Dát tip
Jo... chápu... sám sobě jsem někdy tím největším nepřítelem...

Kodynie
09. 12. 2003
Dát tip
Nastolit mír sám se sebou bývá někdy těžké, ale ne vždy nemožné. :-)

Kodynie
09. 12. 2003
Dát tip
Ještě avi, hlava děravá a roztržitá.

Seregil
09. 12. 2003
Dát tip
To máš sakra pravdu... tobě avi posílat nebudu, :-)))

studanka
07. 12. 2003
Dát tip
rozumím...

Kodynie
02. 05. 2003
Dát tip
Pro remiho anonyma, jestli se sem vrátí. Kdybys mne znal, tak bys věděl, že mám na všechno svůj vlastní názor a kromě jiného jsem strašně tvrdohlavá a je těžké mne přesvědčit o pravdě toho druhého, s kterým zrovna komunikuji.

Rowenna
02. 05. 2003
Dát tip
Báseň krapítko banální, závěr je skvělý. **** Debata opět nezklamala. :-)) Hodná Kodýnie, která všem věří, co jí řeknou, a bere to jako nezvratný fakt, ale přitom ji nikdo nepřesvědčí o své pravdě.

Kodynie
02. 05. 2003
Dát tip
Rowenno, baví mne o sobě vytvářet obraz hodné a poněkud naivní holky. Je to tak pro mne bezpečnější.

Rowenna
02. 05. 2003
Dát tip
No, asi rozumím. :-)))

duše a tělo

j_i_r_i_k
28. 04. 2003
Dát tip
Budu se snažit :)... Tobě přeji totéž a něco navíc :)...

Kodynie
25. 04. 2003
Dát tip
Díky, Jiříku, dýchá se mi tu poměrně volně. Nikomu neubližuji a nikdo neubližuje mně. Tak to má být. Zatím se měj hezky.

Kodynie
24. 04. 2003
Dát tip
Jiříku, na tohle nemám žádnou odpověď. Tobě tedy nezbývá než věřit mým slovům. Protože pro mne je to daný neměnný fakt a nedokážu s tím nic udělat. Jsou lidé, kteří se nevyvíjejí, protože vše v nich bylo ukryto už v počátku zrození. Když se ohlédnu za sebe, tak můj život nebyl nikdy nijak zvlášť dramatický. V pubertě jsem nezlobila a i jnak jsem byla poměrně klidný a na vše připravený tvor.

j_i_r_i_k
24. 04. 2003
Dát tip
"Jsou lidé, kteří se nevyvíjejí, protože vše v nich bylo ukryto už v počátku zrození." Tahle implikace mi nějak nesedí... Jsem ochoten přijmout, že někdo má celý svůj život kdesi v sobě už od narození (a možná všichni, kdo ví), ale vývoj tu stejně je, protože přecejen od kojence k dospělému jedinci je jakási cesta, kterou je třeba ujít - a nevěřím Ti, žes měla v jednom, dvou letech stejnou mentalitu jako dnes, na tos prostě neměla potřebně vyvinutý mozek - leda by ses narodila dospělá, čemuž se mi ale už vůbec věřit nechce :)... "poměrně klidný a na vše připravený tvor." Tak na tohle zas nemám já co říct, jen... že mi Tě je asi nějakým způsobem... líto? Hloupé slovo, ale asi se celkem hodí... To jsi fakt nikdy neudělala něco bláznivého, něco, co by Tě samu překvapilo? Nikdy sis neřekla "a teď to nechám osudu, ať se snaží sám"?

Kodynie
24. 04. 2003
Dát tip
Jiříku, zaháníš mne svou ofenzívou do úzkých. Já Ti to asi nedokážu vysvětlit, aby to bral s přehledem i Tvůj mozek. Vzorce chování ve mně byly zakodovány ve chvíli mého zrození nebo zplození, to už je jedno. Přístup k životu jsem měla stejný ve dvou letech jako teď. Jen ve dvou letech jsem byla nevědomá, protože mi chybělo vzdělání. Přistupuji k životu bez ohledu na to, co jsem se v životě nového naučila. Jestli Tě zajímá jestli jsem se dopustila nějakých bláznivin, tak jen v rámci své nátury. Např. v pubertě jsem se neučila kouřit a pít alkohol, nechodila jsem pozdě domů, ale v osm večer bylo jisté, že mne doma najdou. Nic jsem nezkoušela na vlastní kůži a ráda se poučila z chyb druhých. Prostě jak ke mně dorazila informace, takhle to nefunguje správně, tak jsem nešla sama experimentovat, abych se přesvědčila, že to tak je. Byl to pro mne holý fakt, který jsem vždy přijala bez výhrad a odmlouvání.

j_i_r_i_k
24. 04. 2003
Dát tip
Slušné děvče ve všech směrech? Aha, no, proč ne... Do úzkých Tě zahánět fakt nechci, koukám, že u Tebe prostě narážím na jisté bariéry, kterým nerozumím, třeba když je budu dlouho pozorovat, tak zmizí... Tož přeju Ti krásný den a hodně volného prostoru k dýchání :)...

j_i_r_i_k
23. 04. 2003
Dát tip
Aha, vždycky jsi se znala, nikdy ses nehledala... Co si o tomto mám myslet... Člověk se mění, někdy celkem bouřilvě a tvrdit, žes nikdy nezaváhala, kam směřuješ... Uf, to se mi až skoro nechce věřit... Ale třeba taková opravdu jsi, sice bys byla jediná, o kom vím, ale i tak to vyloučit nemohu :)...

Kodynie
18. 02. 2003
Dát tip
No jo, čím si mám být jistá, když ne sama sebou. Okolí je tak proměnlivé a já se nestihám přizpůsobovat a tak jsem si aspoň sama sebou stoprocentně jistá. Nidy jsem se nehledala, vždycky jsem se znala. Vždyť jsem se sebou celý život a tak by byla ostuda, neznat se.

Kodynie
17. 02. 2003
Dát tip
Nechtěj vědět odpověď na tyhle otázky. Já vím, co udělám. Ale Tebe by to mohlo trápit a tak Ti to radši neprozradím. Jen jednu věc mohu říci. Jsou Mocnosti světla a Mocnosti pekla. Já sloužím Mocnostem světla, protože jsem si to vybrala sama. Ale Mocnosti pekla mají uvnitř mne také tichého služebníka, který je pečlivě svázán a hozen až na nejtemnější místo mé duše. Chceš vědět tedy pravdu? Co udělám? Nic, prostě odejdu a už nikdy se nevrátím. Zlu se vyhýbám a neumím s ním bojovat. Násilí plodí násilí a nemůžu tedy použít ten nůž v mé ruce. Nemohu ho použít, nemohu probudit Démona uspaného uvnitř mne, protože bych ho pak nedokázala zastavit a znova uspat. Můj Démon je příliš krutý a tak musím navždy odejít a neotočit se při tom ani jednou. Víla bude sice plakat, ale nesmím jí dovolit se otočit.

j_i_r_i_k
17. 02. 2003
Dát tip
Děkuji Ti za odpověď, trápilo by mne, kdybys neodpověděla, zajímavé, že jsi si tak jistá, fakt jo... I když ve světle následné argumentace mi nezbývá než to brát...

j_i_r_i_k
16. 02. 2003
Dát tip
Znát se skutečně dobře? Představ si situaci - stojíš na střeše paneláku a proti Tobě člověk s tváří toho, kterého miluješ, je obklopen malými dětmi a postupně je hází dolů, to přece nemůže být on, ale vypadá jako on - Ty máš v ruce nůž. Co uděláš? Jak dlouho Ti bude trvat, než se k něčemu rozhodneš? Skutečně se tak dobře znáš? Není v těch zákoutích něco, co Tě může překvapit? Nebo není naopak možné, že v nich něco není a to Tě překvapí?

hurvinek
06. 02. 2003
Dát tip
kdo zna sam sebe, boji se sama sebe u proto ze se zna...

Kodynie
06. 02. 2003
Dát tip
Člověk se bojí sám sebe, právě proto, že se zná.

hurvinek
06. 02. 2003
Dát tip
vetsinou se nebojis toho co znas ale poznavanim sebe sama zjistujes ze jsou jista "zakouti" do kterych nelze nahlednout ale lze si domyslet co se v nich skryva...

Kodynie
06. 02. 2003
Dát tip
Když se člověk zná skutečné dobře, tak ví co do těch hlubin uvrhl do exilu a pak se bojí, aby se to z těch hlubin nevyhrabalo zpátky a neovládlo zcela jeho osobnost. Ale tohle je spíše záležistost spíše svědomí než vědomí.

Schwalbe
04. 02. 2003
Dát tip
Člověk sám sobě největším je nepřítelem. t*

Lukri
04. 02. 2003
Dát tip
neměj strach sama ze sebe, bude zase dobře uvidíš :o) jinak se mi to líbilo, protože jsem zažívala kdysi něco podobného...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru