Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Útok

22. 01. 2003
1
0
1514

“Do útoku! Všichni ze zákopů! Vpřed!” zařval velitel naší čety.

Vyběhl jsem i já – běžel jsem, klopýtal – nevnímal jsem okolí.

Za chvíli mě doběhl seržant:

“Ty hovado! Běžíš na druhou stranu – proti našim, němci jsou na druhý straně. Blbče blbej.”

Elegantně jsem udělal otočku o 180 stupňů a rozeběhl jsem se – tentokrát už správným směrem, v ruce jsem držel pušku. Byla těžká – a každým krokem ještě těžší. Doběhl jsem naší četu, všude na zemi ležely mrtvoly – pěkně jedna vedle druhé – usmívaly se – nebo se mi to možná jenom zdálo. Přes několik jsem musel přeběhnout – čerstvé maso, pod nohama jakoby se ještě hýbalo. Bylo mi zle – chtělo se mi zvracet. Nemohl jsem dýchat, nohy neposlouchaly, uklouznul jsem a sesunul se do bláta.

“Zvedej svůj zadek! Padej! Padej!” seržant byl zase za mnou. Jakoby si mě hlídal. Zvedl jsem se a běžel dál. Přede mnou umírali mí kamarádi – německý kulomet je kosil s neuvěřitelnou rychlostí. Jak lidé přede mnou umírali, pomalu jsem se posunoval dopředu – začínal jsem být na řadě.

Byl jsem teď v první řadě, očekával jsem, že mě v nejbližší době dostane jeden z těch skopčáků. Už to musí přijít – teď jsem dobře na mušce. Ale ... nic ... běžel jsem jako šílenec. Doběhl jsem k německým zákopům. Najednou jsem si uvědomil, že nevím co dál – byl jsem smířen s tím, že sem nikdy nedoběhnu!

A pak jsem vytrhl z opasku granát a ... hodil jsem ho do díry, seknul jsem sebou na zem. Ohromná rána rozbila zem kolem mě, něco mě štíplo do ramene. Necítil jsem bolest, ale nechtělo se mi zvedat. Zavřel jsem oči – představoval jsem si, že jsem na pláži.

Nějaké stíny se míhaly kolem mě. Trochu jsem se pootočil a ... leknutím sem ztuhnul. Všude kolem mě šli do protiútoku němčouři. Ležel jsem dál, hlavu přitisklou do bláta a nedýchal jsem. Minutu, dvě, deset – vždy jen kraťounký nádech a pozvolný výdech. Vedle mě se sesul německý voják – už neměl půlku tváře, ale ta druhá se dívala tak nějak vesele, smířlivě – vypadal jako kdokoliv z nás, kdyby neměl německou uniformu pravděpodobně bych s nim šel na pivo, ale takhle ... Zabíjet, zabíjet ... zabíjet a umírat ....

Vzpomněl jsem si na svou malou holčičku – na co asi myslela, když umírala. Sotva 12 minut na tomhle světě a teď ... do očí se vedraly slzy ...

Sundal jsem si přílbu a postavil se ... rozpřáhl ruce, zavřel oči ... z pouzdra u pasu jsem vytáhl revolver, přiložil ho ke spánku – po tvářích nezadržitelně tekly slzy jako perly ... mořské ...

 

Za několik minut už po jeho mrtvém těle pobíhaly jednotky ustupující německé 111. divize a postupující francouzské osvobozenecké armády.


Daly
28. 12. 2003
Dát tip
No teda-doopravdy mě to zaujalo! Styl bych určitě nechala a dovětek se mi moc líbí! Jen ta pláž mi tam taky moc nesedí...

Rook
08. 10. 2003
Dát tip
Na mě to teda docela zapůsobilo... A to kladně...

škoda toho dovětku.Proč??jinak moc dobré.

S dovětky je vždycky potíž! Někomu se líbí, jinému ne. Mně se nezdá, že by tady ten byl nejhorší - každopádně tohle dílko nepovažuju za svoje nejšťastnější neboť je trošinku vytržené z kontextu. Psal jsem tehdy takovej "povídkovej román" a každá povídka měla souvislost s tou následující nebo předchozí, uznávám že samostatně je to jak rána do tmy. Možná ji někdo schytá, možná jen prosviští vzduchem!

teda je to fakt supr.... zaujalo me to a proto davam tip

Divine
08. 02. 2003
Dát tip
Je to dobrý, jenom se ni nějak nelíbí to s tou pláží. Jinaks mě dostal.

katugiro
23. 01. 2003
Dát tip
mě přišla úplně zbytečná ta holčička, ale jinak dobré, i když trochu nevyvážené - na začátku groteska, pak téměř psychologické drama, celkově absurdno války... ale je to nedotažené, s tou psychikou i celkovou nesmyslností se dalo udělat víc, aby se lépe zdůvodnil konec, který takhle může oprávněně čtenářům připadat jako útěk autora... ale jak jsem říkal, dobré, jinak bych se neobtěžoval... :)

fungus2
22. 01. 2003
Dát tip
jejda. To mě zaujalo. Možná to mohlo být napsano jiným stylem, ale jinak povedené!

Tak poraď - jakej styl máš na mysli? :)

StvN
22. 01. 2003
Dát tip
Tyhle sebevraždy, to nemám moc rád.

Kandelabr
22. 01. 2003
Dát tip
styl je v pořádku, napsané ok, ale chybí nápad. tohle jsem četl hrozně mockrát...jedinec semletý mašinérií...ta sebevražda mi spíš než útěk hrdiny připadá jako útěk autorův...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru