Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lesní příběh

25. 01. 2003
3
0
2004
Autor
Potrhlice

   Minka dlouho hledala a stále nemohla najít toho pravého na celý život. Jednou se rozhodla představit nového horkého kandidáta na tento post své nejlepší kamarádce Lindě. Pro toto setkání vybrala procházku do přírody. Holky čekaly na smluveném místě na ten slavný Minčin objev. Ale co to? Když přišel, měl oči jen pro Lindu a Minčinu přítomnost zcela pominul. Dva čerstvě zamilovaní nechali Minku stát na rozcestí a sami se vydali na procházku po lesních cestičkách. Povídali si spolu a rozuměli si moc dobře. Než skončilo  odpoledne, které si podalo ruku s večerem, věděli oba, že jsou to právě oni dva, kteří k sobě patří navždycky.

   Zanechejme je tedy svému osudu a podívejme se, co zatím vyváděla Minka. Když se probrala z prvního šoku a ohromení, zařekla se, že se chytne prvního chlapa, kterého potká a nacpe se mu do postele. Už nikdy nebude hodná holka, ale sexuální dračice, kdy muži budou jí po vůli a ne ona jim. Náhoda tomu chtěla, že vhodný objekt své pomsty našla hned druhý den. On se nebránil a ona se mu v soukromí nemilosrdně sápala po poklopci. Další chyba se však vloudila, nedokázala ho vzrušit. Byl snad dokonce impotent nebo co. To jí vzpomatovalo z pomatení smyslů a zhrozila se nad svými činy. Utekla od něj a dál bloudí sama světem už bez krvežíznivých myšlenek.


Kandelabr
30. 03. 2003
Dát tip
Shadowm, Potrhlice: míru zdar! :) howgh.

Shadown
30. 03. 2003
Dát tip
:) Jsem rád že tě tu zase vidím :)

Shadown
25. 03. 2003
Dát tip
Avízka ti posíláme, protože tě rádi máme. :) Víš co je nejhorší že mi máme své jasné názory skoro stejné, ale nějak se nemůžeme dohodnout přes jejich podání. Souhlas s tím že by autor měl vědět že se jeho dílka někomu nelíbí, ale nemusí se to dovídat v každém dílku a to od stejného kritika, pořád dokola. Je jednoduché napsat negativní kritiku, teď nemyslím dobrou ale špatnou. Ona se totiž dá napsat i negativní kritika která k něčemu je a ta tvoje už k tomu měla blízko. Ale jsou tu i tací kteří jsou děsní. dobrá kritika ať už pozitivní nebo negativní je kunšt a je to hokna ji dát dohromady. A vzvláště tu negativní by měl psát jen velmi dobrý kritik. A myslím že by se zápornými kritikami mělo šetřit, zvláště tady na písmákovi kde jsou skoro samí amatéři.

Potrhlice
25. 03. 2003
Dát tip
Kandelabr: Shadown trefil hřebíček na hlavičku, že jsme tu všichni v podstatě spisovatelští amatéři, kteří se jen dalším čtenářům pokoušejí sdělit své myšlenky a nic víc. Nemáme nějaké zvlaštní ambice, jinak bychom se pokusili svá dílka nabídnout nějakému nakladatelství, aby to vyšlo tištěné a tedy očekávali i názory literárních kritiků. Tady publikujeme skutečně jen tak pro radost. Avízo Ti posílám právě proto, že nesnáším, když se o někom jedná bez něj. Byl jsi tu jmenovaná osoba a tak nás zajímá i Tvůj názor. A nabroušená na Tebe nejsem, vždyť Tě uznávám jako velmi dobrého autora a jako kritik mi taky už nějak zvlášť nevadíš, protože Shadown má pravdu, že tu existuje spousta jiných nesoudnějších kritiků. Je pravda, že to určitý kritik občas odnese za jiného kritika, ale s tím musí tak trochu počítat. Kritizování je nevděčné řemeslo a mělo by být zvládnuté na jedničku. Tobě bych dala dvojku. Shadowna bych měla pokárat, že Tě oslovuje Kandl, je to trochu neuctivé a zbytečně agresivní, dávám přednost oslovení Kandelabr nebo bych Tě oslovovala i Kandy, protože jsi ve skutečnosti už dávno k mému srdci přirostl za svou neohroženost, jak neustále naseš svou kůži na trh a samozřejmě, že si za svými slovy neochvějně stojíš. Problém je v tom, že já jsem stejně tvrdá a zabedněná palice a tak mne nemůžeš přesvědčit o své pravdě. Každý máme svou pravdu, uznejme to tedy, není tu nikdo kdo by přijal pravdu toho druhého a pak jí šířil dál. Rozejděme se tedy v pokoji a míru. Jen Tě chci upozornit, že jsem na sobě skutečně začala pracovat, ale tady na mém potrhlčím poli nic nového nevykopeš a tak se můžeš přesvědčit o mé práci na autorském vývoji u Kodynie, viz. březnová díla a bude jich víc, nějak mne políbila múza a mám plodné tvůrčí období.

Shadown
25. 03. 2003
Dát tip
TO nemělo být agresivní to byl omyl :) moje válečná sekyra už je několik dní pět stop pod zemí teď jsme ji plně vykopal na StvN :) Už to schytal sám za sebe a Kandelabr už nebude terčem mého výboje. Já jsem měl totiž od Eriny zakázané se do toho plést a tak se to ve mě hromadilo, ale už jsem to nevydržel a jdu StvN po krku :) Míru zdar, StvN zmar :)

Potrhlice
25. 03. 2003
Dát tip
Viděla jsem, jak jsi na svém políčku StvN-ovi zatopil. Myslím ale, že se Tvé ostří jen svezlo po jeho hroší kůži.Snad jsem Ti tam s StvN-em aspoň trochu pomohla, takoví nechápaví šťourové jsou pro autora jak morová rána a tak doporučuji nekompetentní hlášky prostě ignorovat. Doporučuji mír na všech frontách.

Shadown
25. 03. 2003
Dát tip
Právě proto se omlouvám Kandelaberovi protože to opravdu tak trošku schytal za StvN. Na kterého jsme měl zákaz. Doufám že teď si vykouříme dýmku míru. Co ty na to náčelníku Kandalabr, bílí muž tě prosí. Porhlice: Ať se sveze kam chce já jsem si už od toho vyčistil hlavu a to je dobře, on mě prostě strašně sejřil víš. já nerad něco ignoruju a zvláště u svého díla pokud to jde chci si to vyjasnit což se mi u mého díla s StvN povedlo a snad také nastolíme mír uvidíme

Wopi
25. 03. 2003
Dát tip
:)

Potrhlice
25. 03. 2003
Dát tip
Shadown: Taky neodolám, lidská blbost mne vždy zvedne ze židle a já musím oponovat.

Shadown
25. 03. 2003
Dát tip
tak jo myslím že to tu uklidíma, spočítáme mrtvé a raněné a půjdem dál :)

Potrhlice
25. 03. 2003
Dát tip
Ale jdi Ty, mrtvého tu nevidím nikoho, pár raněných se ze svých ran snad brzo vylíže. Tak blbosti zmar a inteligenci zdar,zdar, zdar. Nazdaaar!!!

Potrhlice
24. 03. 2003
Dát tip
Pěkně jste si tu chlapci popovídali. Kandelabr: Měl by jsi mít rozum a nereagovat jako trucovité dítě, jenom proto že jsi zneuznaný kritik. Kdo kritizuje, musí počítat s tím, že se to autorovi nebude líbit. Už jsme si spolu na téma kritizování popovídali jinde a můj názor na kritiky všeobecně znáš. Nevěř tomu, že věčnou negativní kritikou autora předěláš k obrazu svému. Musí Ti stačit, že se autor trošičku poučí pro příště, ale nepočítej s tím, že nějak závratně změní svůj styl. Proti kritikům jsem se už obrnila trpělivostí, přece jen jsem tady na Písmákovi už nějaký pátek. Jenom váš přístup k novému autorovi je trochu drsný. Ještě se tu pořádně nerozkouká a už na něj vytáhnete těžkou artilerii. Přitom autor si sem přišel vyprávět jen své příběhy. Komu se budou líbit, bude jen dobře, ale nepředpokládá že mu do toho bude někdo kecat. Už jsem pochopila zdejší pravidla kritické hry a tak už kritikům nekazím jejich hru a pokud to jde inteligentně se jí zúčastním. Shadown: Díky, že jsi se mne zastal. Opravdu šlo především o to vyjádřit, jak se cítila ta děvucha a né ostatní postavy příběhu.

Shadown
24. 03. 2003
Dát tip
Kandel: říkám schytal jsi to i za jiné v čele s StvN, který kritizuje takové věci jako je přirovnání (že prý není logické) nebo jestliže mu sám autor řekne že v jejím příběhu jsou Elfové mnohem nezří než lidé, a on autorovi napíše že jestli to myslí takto tak ať na to rychle zapomene že tohle on stvN neuznává ... Doufám že těď už chápeš proč jsem vyjel, bohužel zde sem byl právě po tomto "kritikovi". Proto se znovu omlouvám za skoro silné slovo na tvou adresu, ty jsi mnohem mírnější a řekl bych že i slušnější kritik. I dobrý kritik může být milován, pokud autorovi pomáhá v tom aby byl lepší. Jen autora zkopat do krychličky o hraně čtyř centimetrů, to není kritika to je ničení něčeho co by mohlo dopadnout dobře. Bohužel jsem tu takový případ vyděl. Autorka byla super a dobře se četla, zamilovala se a její díla začala podle toho vypadat a někdo ji tu tak sejmul, že všechno smazala a už nechce psát.

Potrhlice
24. 03. 2003
Dát tip
Shadown: Nemluv mi tu o STvN-ovi, já zrovna tohoto kritika vůbec neznám, teď jsi vzbudil mou zvědavost a já se budu muset jít na něj podívat jaký je autor, když si troufá prakticky používat techniku spálené země. Taky se mi tu ztratila jedna autorka z oblíbených, protože jí tu kritici surově udolali. Souhlasím, že Kandelabr je jeden z těch rozumnějších a konstruktivnějších nesmiřitelných kritiků.

Kandelabr
24. 03. 2003
Dát tip
motáme se v kruzích. myslím, že k nějakému konstruktivnímu výsledku se dobrat nelze, protože naše názory jsou naprosto rozdílné. Jenom bych dodal, že autor, tím že se rozhodne své dílo zveřejnit, musí zákonitě počítat i s reakcemi jinými než pozitivními a obrnit se proti nim. Potrhlice: trucovité dítě? zneuznaný kritik? cha cháááá :)sama vedeš tyhle chytroučké řeči, ale běda jak někdo šáhne na dílko tobě :) tak prosím o stejný metr (není to rýpanec jenom upozornění, v žádném případě se necítím ublížený nebo tak :)

Shadown
24. 03. 2003
Dát tip
Kandelabr Navrhuji mírové jednání ukončit jako pozitivní co ty na to :) Opravdu jsi to schytal hlavně za jiné. Právě že autor který našel tolik odvahy se sem vydat se svým dílkem se musí obrnit, ale taky kritik by si měl dávat pozor aby jeho kritika nebyla až příliš silné kafe, je jasné že většinou se ozve člověk kterému se dílo nelíbolo. I záporná kritika může pomoci k lepšímu výsledku, s tím souhlasím, ale mělo by to mít svou mez. Pokud se někomu, něčí dílo tak příšerně nelíbí tak ať ho nečte a nekritizuje.

Kandelabr
24. 03. 2003
Dát tip
shadown: souhlasím, že kritik by měl být i taktní ( ason tady na písmáku), ale jak jsem říkal: odvaha prezentovat dílo=odvaha vyslechnout i nelichotivé názory. nesouhlasím s tím, že lidi píšou spíš negativní kritiky. napsat negativní kritiku je mnohem težší nehledě na to že spousta lidí není ochotna (schopna) nejak formulovat svůj nazor na věc a raději nenapíšou nic. napsat když se ti něco libí, že je to skvělé je jednoduché. nesouhlasím s tvou poslední větou. když dílo čtu, tak nevím jestli se mi na konci bude líbit nebo ne (no dobře jsou výjimky :) a rozhodně by autor měl vědět že třeba existují lide, kterým jeho tvorba prostě nesedne. Jinak jeho sebevědomí poletí do nebes, ale pak si pěkně nabije hubu...

Potrhlice
24. 03. 2003
Dát tip
Kandelabr: Tak dost. Otvírat si ústa na Ty, kteří se nevyjádří k dílům je od Tebe surové. Nikdy Tě nenapadlo že ti, kteří pod přečtené dílko nic nenapsali, tak to bylo jen proto, že byli příliš taktní nebo se jim jen nedostávalo slov, jak inteligentně vyjádřit své pocity a tak raději mlčeli, aby nemuseli psát pouze "bylo to bezva" nebo "bylo to hnusné", protože takovými prostoduchými průpovídkami se to tu jen hemží. Jsou mi tedy milejší tiší Čtenáři než křiklouni Kritici, protože tiší čtenáři doopravdy rozhodují o čtivosti dílka a literárním talentu autora, protože Ti se pak k svému oblíbenému autorovi věrně vracejí nebo taky ne, když jim při prvním čtení nesedl, ale myslím si že i takoví čtenáři se k autorovi, který je jinak trochu zaujal vrátí, aby se přesvědčili jestli jejich první dojem z autora byl správný a že se tam opravdu nemá cenu vracet.Nevím, kdo se tu točí pouze v kruzích, ale my se Shadownem tu vedeme inteligentní debatu a my dva jsme se určitě k nějakým výsledkům dobrali. Takže v kruhu se tu musíš točit jen Ty, nic Ti nebrání aby jsi z tohoto kruhu vyskočil a už se sem prostě nevracel.

Kandelabr
24. 03. 2003
Dát tip
tak proč mi tedy posíláš avízko? :) s těmi tichými čtenáři absolutně nesouhlasím. co je mi platné že vím že se na mé dílko podívalo (neznamená to totiž že jej četli) sto lidí, když mi ani jeden nenapíše jestli se mu to tedy líbilo nebo ne? jsou všichni tak bez dechu? nebo taktně mlčí a nechtějí urazit chudáčka autora? tím motáním v kruhu jsem myslel to, že máme jasné názory, které si jen tak nenecháme vyvrátit (a že jsme se o tom bavili docela dost, takže by bylo zbytečné se opakovat).proč mám pocit že jsi na mě nějaká nabroušená? :)

Kandelabr
23. 03. 2003
Dát tip
shadown: zamýšlím se docela dost, a co mi leze z pusinky je jedno, protože tady je důležitější klávesnice:) Ano jsem kritik s patentem na rozum, stejnětak jako ty jsi jistě pan s patentem na poznávání lidských charkterů :) že jsem vůl kvůlivá tomu že se mi něco nelíbí je sice možné nicméně to není příliš silná argumentace :) svůj názor vám nevnucuju, jenom ho říkám. nic vám nebrání ho ignorovat. Ale hýčkat si rozbolavělé autorské ego nad tím, že von tomu nerozumí, von mluví z cesty apod. mi příjde směšné....

Shadown
23. 03. 2003
Dát tip
Dobrá omlouvám se za silná slova, ale bohužel jsi to schytal i za jiné, kteří jsou horší než ty. Omlouvám se a doufám že omluva bude přijata. Jenom proč jsem tak vyjel, víš ono když je dílo schématické a jsou taková vlastně všechna díla autora je dost zbytečné zrovna tuto věc nějak kritizovat, protože jednoduchá úvaha říká, že jde o záměr. Druhou věcí je to s tou pomstou, víš to je tak trošku velmi ožehavé říci jestli to byla odměna. Ale hlavně zde přece nejde o to co to bylo pro toho típka ale pro tu děvuchu. Možná to trošku přehnala s krvežíznivostí ale to se přece dá prominout nebo ne ?

Kandelabr
23. 03. 2003
Dát tip
shadown:ad omluva, ježiš jasně v pohodě, já se jentak neurazím :) ad kritiky: ono prominout se dá opravdu ledaccos, to je fakt, ale kritiky nepíšu proto, abych byl autorem milován, ale proto abych mu řekl svůj názor. myslím, že jsem četl dost děl od Potrhlice (i jejího druhého já), takže vím jak píše. Něco se mi líbí víc něco mín. A to taky napíšu. Myslím, že má kritika je sice negativní, ale má své opodstatnění (není to pitomý výkřik typu boží, nebo sračka). To vás to. že se mi to nelíbí tak strašně bolí? Nemůžete přece čekat, že se to bude líbit všem.

Potrhlice
21. 03. 2003
Dát tip
Dovedu si představit, jaká by to byla nuda, kdyby všichni psali podle všech literárních pravidel a jedině dokonale a neomylně. Kandelábra nemusíš zase moc odsuzovat, sám píše docela dobře, ale jeho kritiky bývají občas scestné a nesmlouvavé, prostě kritik s patentem na rozum. A slovosled je mi vytýkán vytrvale i jinde, ale Tys to vystihl správně, mám takový slovosled právě proto, že jsem se původně narodila jako básník a prózu jsem začala psát teprve před půl rokem. Ale myslím, že v případě mých snových příběhů takový slovosled podtrhuje snovou náladu příběhu.

Potrhlice
21. 03. 2003
Dát tip
Já vím. Máte to redaktorování teď hodně ostré, že jo. No jo, kdo se dal na vojnu, musí bojovat.

Shadown
20. 03. 2003
Dát tip
Koukám že máš vášnivého zastnánce i oponenta, čtu to popořadě a zatím je to zajímavé zkusím došíst všechny zatím mi oči slouží. Co se týče Kandelábra tak je to asi vůl protože právě von by se nad formou mohl zamyslet než něco vypustí z pusinky. Protože právě zvláštně postavená slova pokud to není slovní kopanec davají i obyčekným věcem náboj. Dokážeš si představit tu suchost kdyby jsi to napsala normálním jazykem jak Kandl asi chtěl ?

Potrhlice
27. 01. 2003
Dát tip
Proto jsem se narodila, abych navždy přeháněla.

Radost
27. 01. 2003
Dát tip
jsi mistr mistrných zakončení, škoda, že ty rozjezdy jsou tak náročné a (popravdě) tragicky bídné...ale nápady máš dobré*!

Kandelabr
25. 01. 2003
Dát tip
je to divné. Ty charaktery jsou strašně neživé, schématické. Navíc používáš hromady podivných obratů a zmatenou skladbu vět. Viz např.druhá věta: Jednou se rozhodla představit nového horkého kandidáta... ten slovosled je hrozný. Klišovitě zní věta Zanechme... a co ten objekt její pomsty? to je blbost. ona se nemstí tomu neznámému týpkovi (pro něj by to byla spíš odměna). zhrozila se nad svými činy je taky obrat jak z harlequina (a ty krvežíznivé myšlenky? přeháníš) zkus víc přemýšlet nejen nad obsahem, ale i nad formou (a nad každou větou zvlášt)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru