Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

SETKÁNÍ V PARKU.

17. 10. 2003
3
0
2025
Autor
fungus2

 

Sluneční paprsky se nesměle prodíraly korunami stromů a pozlacovaly padající listí se  stromů, které se snášelo pozvolna k zemi. Park v ranním oparu vyhlížel zvláštně. Zdeněk si byl plně vědom té nezvyklé atmosféry a s fotoaparátem spěchal do parku. Jeho koníčkem bylo fotografování. Někdy si připadal jako lovec, čekající na svou kořist, která v jeho případě byla výjevového charakteru.

  Zastavil se uprostřed cesty a zadíval se na opar, který jako závoj byl rozprostřen nad vším a kterým se jako by harmonicky  snášely jednotlivé listy. Přiložil hledáček fotoaparátu k pravému oku. Chvíli vyčkával a pak stiskl spoušť.

  Pomalu  šel dále do parku. Připadalo mu, že hluk přicházející z přilehlé ulice zaznívá odněkud z velké dálky. Stále více se ho zmocňovala poklidná atmosféra parku, která mu  připadala jako ostrůvek klidu uprostřed rozbouřeného moře.

  K jeho sluchu poté dolehla tklivá melodie houslí. V první chvíli si myslel, že se mu to zdá. Zbystřil pozornost. Hraní houslí přicházelo odkudsi z parku. Znějící melodie byla zvláštní a podbízela se. Došel až k místu, kde se sbíhaly dvě cesty. Uprostřed nich stál muž v černém obleku, černých brýlích a černém klobouku. Užasle na něho hleděl. Jeho přítomnost zde ho překvapila. Zadíval se na hrajícího houslistu. Melodie linoucí se z houslí se ho postupně zmocňovala. Pak mu pojednou připadlo, že padající listí se roztančilo. Několikrát stiskl spoušť fotoaparátu a poté k muži přistoupil blíže.

„Dobrý den. Proč tady tak po ránu hrajete?“ Zeptal se.

„Nelíbí se vám ta melodie?“ Otázal se muž.

„To nikoliv. Je nádherná. Jen mě překvapuje tady Vaše přítomnost.“

„Jsem teď tady, pak zase jinde.“

„Jak tomu mám rozumět?“

„Jak chcete. Vy jste taky nestálý.“

„Vy mě znáte?“

„Možná. Osud si člověk sám nevybírá.“

„Osud? Jak to myslíte?“

„Co je dáno, to je dáno. Máte svého koníčka a ten vás bude provázet po celý život. Osud vám ho nadělil do vínku.“

„Je mi jasný, že vám došlo, co mám za koníčka, když tu takhle po ránu chodím s  foťákem."

„Nedošlo. Já to vím. Že jste tu dnes fotografoval není náhoda. Osud vám to umožnil. Jako třeba ten muž, co teď spěchá támhle na tramvaj, tak tomu se dnešek stane osudným. A nikdo to nezmění. Co je dáno,  to je dáno.“

Zdeněk se zadíval na spěchajícího muže parkem a pak se chtěl rychle na něco zeptat, ale k jeho překvapení houslista vedle něho nestál. Byl pryč. Jako by  se propadl do země.

„Přeci tak rychle nemohl odejít!“ Pomyslel si a rozhlížel se do všech stran. Náhle se ozvalo kvílení brzd automobilu. Doběhl na okraj parku. Spatřil onoho muže, co před chvíli spěchal, ležet bezvládně na ulici před autem.

  Byl zděšen. Viděl, jak se k místu nehody sbíhají lidé. Muž byl však již mrtev. Opět se ozvala houslová melodie, která zněla velmi smutně. Vešel zpátky do parku, ale houslistu nikde neviděl a melodie se začala vzdalovat, až zcela ztichla.

  Uplynulo čtrnáct dní a Zdeněk vystavoval své fotografie na výstavě amatérských fotografů a zúčastnil se vyhlašování výsledků o nejlepší fotografii. K jeho překvapení zvítězila ta jeho, na níž zachytil onoho tajemného houslistu v parku. Když šel pro hlavní cenu,  zaslechl opět tklivou houslovou melodii, kterou poprvé uslyšel v parku. Přehlédl rychle zrakem všechny přítomné. Nikoho s houslemi však neviděl a melodie náhle ustala. A to byl začátek jeho umělecké dráhy. Začal věřit na osud.


fungus2
06. 04. 2004
Dát tip
Děkuji. Já se postupně zlepšuji o)))

johanne
06. 04. 2004
Dát tip
vidím... a fakt už ti to věřím :)))

johanne
05. 04. 2004
Dát tip
ten konec jsi mohl vynechat - začátek jeho umělecké dráhy :o jinak se mi to líbí, taky občas vyběhnu ráno s foťákem do okolních hor ;)... většinou však potkám maximálně nějakýho bikera :))) tipík, protože když tohle srovnám s povídkami, co jsem ti kritizovala dřív, je to daleko daleko (...) lepší... oficiálně se ti tedy omlouvám, že jsem si dovolila nazvat tě grafomanem... fakt sorry... pošlu ti nějakou hezkou fotku :D, abych odčinila svá slova *:)

toyenka
17. 10. 2003
Dát tip
Dlouho jsem tě nečetla. Jsi to ty, ale je to o poznání lepší. Osudu bych dala velký O, hm? Jo, a asi bych ještě řekla: když mám chuť číst Funguse, tak mě tahle povídka rozodně nezklame. :-))

fungus2
17. 10. 2003
Dát tip
Zdravím a děkuji.

Teda Fungus! Musím říct, že u mě si tady uspěl, konečně si se snad odprostil od jisté formulace směru textu, která v člověku nevyvolá ty správné údery do mozku :) Tohle dílko vypadá opravdu dobře, systém slov tvořící dobrou kompilaci. Máš svůj styl a to ti nikdo nebere, ale tohle je něco jíného - a je to opravdu fajn. Myslím, že si opravdu Tip zasloužíš. Jen tak dál.

No vidíš to, až jsem na ten typ zapoměl. Tak tady je! :-)

fungus2
17. 10. 2003
Dát tip
Děkuji moc. Snažím se někam v psaní posunout.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru