Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak jsem se stala literátem

Výběr: Carodej
27. 01. 2003
17
0
2092
Autor
Jinny

aneb všichni jsme nějak začínali Tohle jsem napsala naostro, takže se omlouvám za jistou LITERÁRNÍ nedokonalost.

 

Bylo mi asi deset let, když v televizi proběhla zprávička o jednom klukovi z Belgie. V osmi letech psal bestsellery o upírech na svojí škole a já to nechápala. Cože?! Ten hajzlík je mladší než já a dokáže napsat knížku? I chytla jsem do svých nažhavených prstíku tužku a začala rýt. A tak, značně zdeptána už po prvních deseti větách, jsem slaboučkou upírskou historku vedla do konce. Po přečtení jsem tu příšernost moudře uložila na dno zásuvky a v příštím měsíci přečetla hned tři knížky od Stephena Kinga, svého spisovatelského guru.

 

Bylo mi patnáct let a napsala jsem recenzi, která způsobila pomalu skandál. „Z vás bude spisovatelka!“ rozplýval se češtinář. Vykulila jsem na něj oči, když mě ještě tu samou hodinu vyvolal. „Jan Hus napsal…hhhhhh.“ „No třeba Listy…“ snažil se, plešoun jeden. „Věrným Čechům.“ „No, Aleno, máte mezery, ale za dvě.“ A od té doby dostával pravidelné písemné dárečky a na nic se neptal. Tehdy jsem pochopila Komerční Hodnotu Psaní.

 

Bylo mi sedmnáct let a nová češtinářka mi vrátila čtenářský deník. „To jsou rozbory na úrovni vysoké školy,“ mluvila sladce, až jsem se otřásla. „Tak kdy mi donesete něco do časopisu?“ zavolala si mě před tabuli, abych musela odpovědět. Od té doby stojí při výkladu vždycky vedle mojí lavice a trochu mě tím děsí.

Dneska se rok s rokem sešel a já si opakovala, že ve Starci a moři se kluk jmenuje Manolin a v Na západní frontě klid se vyskytují jistí Tjaden a Kemmerich. „Tak co jste v poslední době viděla hezkého?“ zaútočila. „Hercule Poirot? Tak to je v pořádku, jděte.“

 

A tak, mí drazí, jsem se stala literátem z povinnosti. Až přijedu okolo páté domů, vyhrabu tu starou upířinu a opravím v ní pravopisné chyby. Dám si ty tři papíry do rámu a pověsím je nad postel.  Červenou fixou na ně napíšu velkým písmem a varovně GILOTINA. Každý den si celou tu hrůzu přečtu.
Tassian
08. 12. 2004
Dát tip
Velmi prijemne cteni, vskutku. Mozna by stalo za to udelat "reloaded" a stravit nad tim vic casu. Pro blbustky mam kazdopadne slabost. ;o*)

Žíně
29. 12. 2003
Dát tip
Fotky u Klimasů? Tak to se tam tenhle tejden pokusim zastavit a podám pak zprávu.:-)) Jinak za "blbůstku" tip.

mník
30. 05. 2003
Dát tip
      Češtinář Tvůj pravdu děl
mník má radost ze Tvých děl
do klávesy ploutví rýp
kliknul myší - a máš tip!

Helga
27. 03. 2003
Dát tip
Veselý začátek psaní... Jen se teď trochu stydím - já byla hrozně ráda, když učitelka ty moje dílka četla před třídou. No nic. A jináč v Chlumu to, koukám, žije, když tam dřepíš do rána do čtyř v hospodě.. :) Já jezdím ke Staňkovskému rybníku na tábor... Ani nevíš, jak ti to bydlení venku závidím. Já jsem z Prahy a mám z toho pěkné obsese. To jsou, koukám, zase informace, co? Měj se pěkně. *

Carodej
27. 02. 2003
Dát tip
very well...

Jinny
13. 02. 2003
Dát tip
No tak tě musím zklamat, na fotky si nevzpomínám. I když z hospody u Klimasů si těžko někdo může pamatovat detaily :-o Nejlepší je to tam okolo čtvrtý hodiny ráno, sednout si se střízlivým panem vrchním a štamgastem, co tam zbyl poslední. Já jsem ve stavu tak někde mezi těma dvěma a je skvělý je poslouchat. Super debaty o životě! :) A očka se klíží...

clovrdik
13. 02. 2003
Dát tip
tak až tam někdy zavítáš, tak se koukni :-)))

clovrdik
12. 02. 2003
Dát tip
:-)) tak to je pěkně napsaný :-)) .. tak tomu opravdu bylo ? :-)) TIP za milý počtení :-)

Jinny
12. 02. 2003
Dát tip
clovrdik: Bylo to tak, s trochou nadsázky. :-)

clovrdik
12. 02. 2003
Dát tip
koukám do tvýho infa ... ty seš z Chlumu u Třeboně ? :-)) tak už tím seš mi sympatická, protože každej rok už po já nevím kolikátý tam trávím tejden dovolenou :-))); a letos se tam chystám zas, 18.července (pokud se nic nepokazí :-) );

Jinny
12. 02. 2003
Dát tip
Jé, tak to se asi uvidíme. Ségra bude určitě na vrátnici na plavárně a pro mě se někde pobliž snad taky brigáda najde! Chlum je prostě takový klidný městečko, kde se v životě nic nestane, dokonce ani záplavy. Je tu hezky, ale věř mi, nechtěl bys tu žít celej rok.

clovrdik
12. 02. 2003
Dát tip
na který plavárně ? já vždycky jezdím pod stan do kempu "Hejtman Jih" :-)) to bychom tam mohli třeba udělat nějaký čtení :-)); no, ještě se dohodněme :-); rozhodně beru v potaz, že v mým oblíbeným Chlumu bydlí Písmačka :-)

Jinny
12. 02. 2003
Dát tip
Hejtman Jih je ta větší plavárna, určitě znáš betonový skokánky. Já mám zase radost, že někdo Chlum zná.

clovrdik
12. 02. 2003
Dát tip
jasně že je znám :-)); no abych ho neznal, už jsem tam byl minimálně 13x; hele, to znáš na náměstí hospodu u Klimasů, viď ? :-)); zajímalo by mě, jestli tam pověsili na zeď noční fotky toho kostela a tý hospody; mělo by to tam bejt - s popiskem, že fotky dělal Standa Jakoubek (to jsem já) a počítačově upravil Jarda Veverka (to je kolega) :-))

Seregil
29. 01. 2003
Dát tip
Jen piš... máš talent.... a tohle je jen vysvětlení... to mi sedí... :-))

Jinny
29. 01. 2003
Dát tip
Binna: To si jenom trénuju svý obscese. Skoro vždycky píšu o nějaký zrůdičce.

Binna
29. 01. 2003
Dát tip
Jeeeeee, tak to muzes napsat o mne!!! :-PPP Mno nic... ;)

Aki
29. 01. 2003
Dát tip
tak to já za míň, jak za 3 piva žádnou básničku nenapíšu :o) ovšem tohle je napsaný na úrovni opravdu vysoký autoškoly... místama se to i blíží k pilotáži... takže tip :o)

Binna
28. 01. 2003
Dát tip
Jinny, je to super. Tak se mi zda, ze ke psani jsme meli velmi podobnou motivaci. A dokonce i v te skole to bylo obdobne... :-). a nejshorsi na tom je, ze stale se najdou mladsi a mladsi "smradci", kteri pisou lip nez ja.... sakra.... :-D ***

Jinny
28. 01. 2003
Dát tip
Díky za pochvaly, byla to jenom taková rychlovka. Mikey: A soudím, že stejně jako mně ti bylo trapný, když tě před třídou tak chválili. "Nejlepší čtvrtletní práci napsala..." A otrávený mumlání kolektivu.

Rowenna
28. 01. 2003
Dát tip
Vtipné a milé ****

Kandelabr
28. 01. 2003
Dát tip
příjemné vzpomínání na úsvit psaní :) vůbec největší peklo bylo číst před tabulí!! br, z toho mám traumata doted (nezapomenu na to jak jsme psali charakteristiku oblíbené literární postavy. psal jsem drákulu a musel to pak číst před celou třídou. učitelka byla nadšená :))

Binna
28. 01. 2003
Dát tip
No, este dodatek. Rano jsem si Jinny precetla ty Tvoje "modry lucernicky". To bylo nekdy o pul devate. Ted je pul ctvrte odpoledne a ja ty svetylka porad vidim pred sebou! Jak mam takhle pracovat?? Brrr.. dost sugestivni. jdu si precist vsecko...

Yfča
28. 01. 2003
Dát tip
:o)

MiQing
28. 01. 2003
Dát tip
to se mi líbilo :-) já jako malá chtěla být spisovatelkou, tak jsem si řekla, že budu nejdřív překladatelkou, abych získala nějaký zkušenosti... a to psaní mě pak pustilo :-))) bojím se totiž, že moje největší zábava - čtení - by mě pak už tak nebavila, že bych se na knížky pak dívala z hlediska psaní a už bych si to tak neužívala... :-)

Vilda2
27. 01. 2003
Dát tip
hezký

Jinny
27. 01. 2003
Dát tip
Pokud by vznikly nějaký dohady: Ano, opravdu píšu ráda, baví mě to a nikdy už psát nepřestanu, i kdybych se tím neživila. Á propos: psát ze zištných důvodů stejně nefunguje, jak je vidět třeba na Harlequinech. Ty písemný dárečky byly většinou krátký povídečky, co jsem každej den v hlavě piplala k obrazu svému.

katugiro
27. 01. 2003
Dát tip
sem piš ze zištných důvodů co nejvíc, protože já Ti budu psát pochvalné kritiky, jako je tato! :) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru