Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Výtržky z Allena

28. 01. 2003
6
0
3107
Autor
houba

Woody Allen je snad jediný spisovatel,který může napsat cokoliv a lidi mu to stejně spolknou....to myslím v dobrým....ochutnávka pro ty,kteří ho sice třeba znají,ale jeho knihy zatím neobjevili....(jako já ještě před měsícem)....

Woody Allen:Bez peří / Argo Praha 2000 /, překlad Dana Hábová, Michael Žantovský

 

Dočkat se rána je stále těžší. Včera večer jsem byl nesvůj. Zdálo se mi, že nějací lidé chtějí vniknout ke mně do pokoje a umýt mi hlavu. Ale proč? Představoval jsem si, že vidím podezřelé stíny, a ve tři ráno se prádlo přehozené přes židli začalo podobat císaři Vilémovi na kolečkových bruslích. Když jsem konečně usnul, zase jsem měl ten ohavný sen, ve kterém si nějaký svišť chce přivlastnit mou cenu v tombole. Zoufalství.

 

Opět jsem se pokusil spáchat sebevraždu. Tentokrát jsem si navlhčil nos a strčil jej do zástrčky. Naneštěstí nastal zkrat a pouze jsem vykopl ledničku. Stále posedlý myšlenkou na smrt, ustavičně přemítám. Jestlipak je posmrtný život? Pokud ano, rozmění mi tam dvacku?

 

Při dnešní odpolední procházce mne napadly další morbidní myšlenky. Co mi na smrti tolik vadí? Asi, že tak dlouho trvá. Melnick tvrdí, že duše je nesmrtelná a žije dál i poté, co tělo odpadne, ale jestliže má duše bude existovat bez mého těla, jsem si jist, že na mě všechno oblečení bude viset. No co....

 

Jen si vemte ty listy, tak zelené a listnaté (nejsou-li takové, něco není v pořádku). Popatřete, jak se větve vzpínají k nebi, jako by říkaly : "Ač jsem pouhá větev, ráda bych brala dávky sociálního zabezpečení."

 

Strom může stvořit jen Bůh. Asi proto, že dá práci vykoumat, jak přidělat kůru.

 

Pravou zkouškou zralosti není věk, ale to, jak zareagujete, když se probudíte na ulici v centru a máte na sobě jenom spodky.

 

Důležité je mít na paměti, že každé životní období má něco do sebe, zatímco po smrti stěží najdete vypínač.

 

Řekněte sami - je stáří opravdu tak hrozné? Není, pokud jste si pečlivě čistili zuby!

 


houba
06. 02. 2003
Dát tip
tak jsem to opravila :o)

Wopi
06. 02. 2003
Dát tip
SUPER! Díky, teď je to ONO!

jorel
06. 02. 2003
Dát tip
woodyho znám jen zběžně. vždycky na mě působil svojí tvorbou nesmírně bezprostředně, měl talent, cit a výtečný postřeh. samé klady, řekl bych ,o))

houba
06. 02. 2003
Dát tip
no tak to jsem ráda....a ještě jednou promiň.... :o)

aRmida
03. 02. 2003
Dát tip
wopi: tak jsi nám tu z toho udělal převrácený kříž...:-)

houba
31. 01. 2003
Dát tip
no počkej, tak to už je ale záležitost spíš puntíčkářská, ne? já myslela, kdoví jak důležité mezery jsem přehlédla a ty zatím takhle...... no teda :o(

Wopi
31. 01. 2003
Dát tip
To vůbec není záležitost puntíčkářská. Tak se prostě píše a kamkoliv odevzdáš papír napsaný bez mezer, musíš počítat s tím, že na Tebe budou koukat podivně. A vem si, že nejde jen o to, že to je poměrně chytrá norma, protože je text mnohem přehlednější a mnohem líp se čte, ono je to navíc velice důležité při psaní textu v počítačích, protože se Ti jinak formátuje text. Předvedu. Špatně psaný text provede tohle: Oblohou letěla spousta nádherných balónů,byly v nejrůznějších barvách:červené,modré,zelené,růžové,žluté,fialové,hnědé,bílé,šedivé,stříbrné,zlaté,bleděmodré,ultrafialové,infračervené,puntíčkované,proužkované(svisle i vodorovně). Jasný?

Wopi
31. 01. 2003
Dát tip
Kdybych to napsal se správnými mezerami, bylo by to zarovnané s ostatními ohlasy. :))

houba
31. 01. 2003
Dát tip
jo jasný.....já jsem počítačový antitalent....o formu mi nikdy nešlo ( ale netvrdím, že je to tak dobře ) až v minulým vzkazu mi došlo, o co ti opravdu jde :o) si dám pro příšte pozor........

Ludvoděj
30. 01. 2003
Dát tip
Woodyho mam rád (zatim jen jeho filmy) ale kromě toho co je "zeleně! ...třetí od zdola! ",jak Armand podotkl, mě to moc vtipné nepřijde: rozmění mi tam po smrti dvacku apod.

houba
30. 01. 2003
Dát tip
tak si přečti celou knížku......tohle je jenom ochutnávka.....ono je to spíš tragicky vtipné.... :o)

houba
30. 01. 2003
Dát tip
Wopi:tak jsem se dívala do toho vydání Allena,které mám,a opravdu ti můžu říct,že jsem to přepsala tak, jak je to v té knize :o)

Wopi
30. 01. 2003
Dát tip
nevěřím, opravdu nevěřím, že by někdo vydal knížku bez mezer za čárkami, tečkami a závorkami dokud neuvidím na vlastní oči, je mi to obtížnější k uvěření než existence vodníka u nás na potoce :))

kedves
29. 01. 2003
Dát tip
To je paráda, díky moc. Dovolím si přidat jeden můj oblíbenej: Bisexualita? Zdvojnásobuje naši šanci na rande v sobotu večer. K Wopi: Někdy je lepší dbát o obsah a záměr než o formu, hm?

houba
29. 01. 2003
Dát tip
Wopi,já ti nevím,ale já jsem si teď vůbec nejsem vědoma,že bych to opisovala nějak jinak,něž to bylo v té knize....ale asi máš pravdu, já to změním, jo? nezlob se. jinak....díky všem :o)

Marco
29. 01. 2003
Dát tip
radost, víc něž to... :c-)) T.°)

Armand
28. 01. 2003
Dát tip
:) zeleně! ...třetí od zdola! :)))

Orbi
28. 01. 2003
Dát tip
super:-))

Lu_Po
28. 01. 2003
Dát tip
Není to haiku a stejně se mi to líbí. TIP

Wopi
28. 01. 2003
Dát tip
No, když už jsi to opisovala, tak jsi se mohla všimnout, že za interpunkcí (čárky, tečky) jsou mezery a držet se toho... :)

Prokletí
28. 01. 2003
Dát tip
Znám, pro zájemce v Čechách vyšlo ještě třeba Vyřídit si účty, které je v podobném, skvělém duchu ;o) m.

gd
28. 01. 2003
Dát tip
allen je dokonalej. to můžu a znám. dobrá je historka o jednovaječných dvojčatech, které každé žilo na opačném konci zeměkoule. a jednoho dne se dvojče v new yorku umylo a to v hong-kongu bylo najednou čisté! nebo tak nějak...

houba
28. 01. 2003
Dát tip
jsem ráda,že vám "vůdy" udělal radost..mě taky....dalo by se to sem opsat celý..... :o)

Wopi
28. 01. 2003
Dát tip
ale včetně mezer!!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru