Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Aaj, žol, žol, žol mi budě.

18. 02. 2003
18
0
3573
Autor
Rowenna

Stojím s hubou otevřenou na chodníku toho města. Kolem mě se valí karnevalový průvod. Nejmíň opravdově vypadají civilní lidé, kteří se do průvodu zamíchali náhodou. Jako by jen oni skutečně nosili masku. Děsivější o to víc, že trvalou.

 

Několik let se S. , kdykoliv jsme spolu někam šly, ujišťovala: „Ale nebudeš dnes zpívat na stole?“. Božičku, já jsem nevěděla, o čem mluví, a byla jsem upřímně dotčená. Copak já, panička maloměstská, bych toho byla schopna? Inu,  byla. S ručkou nahoře mi na hospodských stolech nejlíp jdou moravské lidové. Halekačky, i ty tklivé: Guralu, či ti nie žal.

 

Jsem osamělá ženská. Dva roky jsem se v tomhle stavu převalovala jak ve vaně s bylinkami.

Dva roky, kdykoliv jsem otevírala dveře svého bytu, jsem vydechovala štěstím, že v něm budu sama. Že jsem jediná, kdo sebe sama může týrat. Že to své vlastní týrání tak dobře znám, že mě aspoň nemůže překvapit. Prožila jsem dva dobré roky. Dva klidné roky. Bez muže.

 

Kolem mě hodně mladých lidí. S lehkou nadsázkou říkám S., které je něco přes třicet, že na tom mém stavu je pozitivní můj věk. Že v očích tohohle města nejsem jak obstárlá ženská divná svou samotou. Zlobí se na mě. „Tedy, ty jsi tak načichlá tím maloměstem.“ Inu, holka z Prahy, se svojí kariérou úspěšného člověka, ženská, která dává na zadek chlapům v oblasti, která je tak trochu jejich fotbalovým hřištěm, jejich mičudkou na pinkání, ve výpočetní technice. S. přes vysokou profesionalitu v tom trochu děsivém oboru, nepřestala být kompatibilní s lidmi. Byla už někdy před deseti lety mým nejúspěšnějším školitelem počítačové minigramotnosti, a byla schopna mi to vysvětlit tak, jak se vysvětluje proces pečení vánoček.

 

Ale přestala chápat to mé dennodenní potýkání se s chobotnicí maloměstem. Ty nenechavé pacičky, znáte je? Stejně se jen tak dělá, vždyť kdo mě to po dětském představení, které jsme si odtrpěly spolu s vlastními rozjívenými dětmi, táhl  někam do parku, abychom si daly tajně, tajně prosím, dospělé ženské, jedno cígo. Ježíšku na křížku, já bývala tak divoká, a dost chytrá ženská, a věčně zadkem u zdi. Věčně divná. Věčná pomlouvaná. Věčně řešeno na domovních schůzích, kam strkám své zubní kartáčky. A čím dál krotší, a čím dál hloupější a ustrašenější. Čím dál tím víc banální. Fráze. Nuda. Šeď.

 

Jsem sama. Mluvím kýčovitými slovy svých představ. A občas, jako záblesk, který mě samotnou udiví,  přijde verš, slovo, které kutá z té nejhlouběji ukryté žíly mě samotné.

 

S. má před sebou ještě asi třicet chemoterapií. Život je svině. Život je krásný,  když tak chceš.

 

A já stojím na chodníku toho města a sleduji ten karneval s otevřenou hubou. Nic si, klauni, nemůžete vymyslet, nic, co by už tady nebylo a co by život už nevymyslel. A já budu stát na stole, s moravsky vztyčenou ručkou, a zpívat:  Aaj, žol, žol, žol mi budě, až mi všechno vezmu ludě.


rabako
16. 08. 2003
Dát tip
***

mně se to líbí, dobře se to čte a je v tom to, co mám ráda, smutná ironie :-)*

to je krásná nahádka, tak moc citovnitřní a já tě neznám, snad začínám věřit tomu, čemu se mi na tobě věřit nezdálo, takové lidi pro karneval se chodí kdekdy daleko a on někdy je sólo v samotném pokoji

Jeanne
22. 02. 2003
Dát tip
mě to připadá takový zvláštní a netuctový. proto klub a *

Slunéčko
20. 02. 2003
Dát tip
Ach,ty naše věčné touhy po škatulích a škatulkách...Myslím, že být nezařaditelný je vlastně pocta...A já Tě ctím tipem..***t

Pescadero
19. 02. 2003
Dát tip

ursi
19. 02. 2003
Dát tip
chytré a nesentimentální,dělá mi to dobře.

Olina
18. 02. 2003
Dát tip
dala bych přednost téhle drobné zpovědi:) Tvá poezie se mi strašně moc líbí, ale v tomhle je víc z Tebe:) - pro mě četla jsem moc ráda děkuju ***

ALoDIRuK
18. 02. 2003
Dát tip
Obojí je skvělé..poezie více*****

Hladina
18. 02. 2003
Dát tip
líbí se mi ten místní dialekt, jdu raději jen po povrchu je to tak citlivé, že se až bojím vcítit :-))) * za ten dialekt.

Olina
18. 02. 2003
Dát tip
vracím se:) drobné jsem myslela rozsahem ... miluju dveře dokořán a ne jen škvírou pronikající stíny, vůně a šelesty, tohle jsou pro mě takové dveře dokořán ... :) moc ráda jsem četla:)

t

katugiro
14. 02. 2003
Dát tip
připojuji se k prvním ohlasům Stanislava... třeba z toho časem něco bude, prozatím ale dávám přednost Tvé poezii :)

Rowenna
31. 01. 2003
Dát tip
Tak jsem předělala kategorii, i když si nejsem příliš jista. Ale to jsem si nebyla jista ani povídkou. Úvaha? Pro mě příliš citově angažované. Asi bych nejvíc souhlasila s Docela. Že asi nejde tak moc o žánr. Není to báseň. Ale někam to zařadit musím. Musím? Všem posílám úsměv a přání krásného dne. :-))))

Rowenna
31. 01. 2003
Dát tip
Stando, ty vtipe. :-)))) Já, největší grafoman tohohle serveru, který se červená, kdykoliv vkládá nějaké dílko, že už zase, proboha, otravuju....., no jo, tak já to zkusím zase časem něco napsat. :-))))))

Rowenna
30. 01. 2003
Dát tip
Božičku, Stando, enem taký pokus. ***** :-))))

Seregil
30. 01. 2003
Dát tip
Náhodou to zpracování je fajnový....

Rowenna
30. 01. 2003
Dát tip
Né? Ne.****** I když povídkový guru Písmáka, jak tě vnímám, to pro mě něco znamená. ****** A proto, co s tím teď? Neumím psát? **** Tenhle první pokus o povídku nevyšel, to jsem chtěla říct. Taky ne moc šílené, né? :-)))) Přeji krásný den.

Carrie
30. 01. 2003
Dát tip
Mně se to líbí, jak je to napsané. Bez příkras, jednoduše. A je to síla. tip

Docela
30. 01. 2003
Dát tip
Najde. A za tohle, Rowenno, zvlášť díky. O žánr tu fakt, myslím, neběží.

Albireo
30. 01. 2003
Dát tip
Není to povídka, takže jako pokus o povídku to vyjít nemohlo :-) Ale prostě jako text bez žánrového zařazení je to velmi čtivé, a tak to dostane další típek.

Carrie
30. 01. 2003
Dát tip
Proč by to nemohla být povídka? Jaká jsou "nezbytné atributy" povídky? Jen tak pro zajímavost... protože pak už bych nemohla asi říkat "povídka" ničemu, co píšu ;o)

Seregil
30. 01. 2003
Dát tip
Já myslím, že povídka to je... pár atributů se tam najde, protože na báseň je toho moc... Prostě lyrický text zformovaný do povídky.... tak mi to připadá a jsem rád Rowenno, žes to zkusila...

Carrie
30. 01. 2003
Dát tip
Seregil: souhlas/souklas :)

Josefk
30. 01. 2003
Dát tip
nejen čtivé, chytá to i za pumpu :-)))

Albireo
30. 01. 2003
Dát tip
Mně tam do povídky chybí dějová linka. Spíš je to úvaha či zamyšlení. Z písmáckých kategorií bych to osobně asi zařadil do univerzálního "Ostatní".

rainman
30. 01. 2003
Dát tip
...nejspíš ta úvaha, a dobrá...*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru