Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hřbitovy rozbíjejí jenom svině

30. 01. 2003
5
0
2587
Autor
Bernadeta

Třeboňský hřbitov v noci z 29. na 30. ledna 2003

Hřbitovy rozbíjejí jenom svině!

Rozmlátit kříže a svaté symboly,

to musí přece udělat mozoly.

Co tomu řeknou všechny ty mrtvoly?

Co tomu řeknou všechny ty babičky,

které tam chodí a pláč mají za víčky?

Jestli ti lidé nemají svědomí,

jestli je opravdu nikdy nic nezlomí,

jestli ví něco o něčí vině...

Hřbitovy rozbíjejí jenom svině!


Znala jsem jednu lakomou Barku, teda byla to manželka mýho kamaráda, bejvalýho, ta chodila na hřbitov krást kytky a pak je prodávala. Když jsem se to dozvěděla, chtělo se mi blít. Takovýhle lidi jsou mělký sobci bez jakejchkoliv morálních hodnot. Ale co se s tim dá dělat?

Jeanne
14. 02. 2003
Dát tip
pravda, těm, co rozbíjejí hřbitovy bych urazila pracky, Velmi emotivně napsané ***

anonym_25
14. 02. 2003
Dát tip
v tom to je, neznají vinu...

Žíně
11. 02. 2003
Dát tip
Prosím Tě, Jochaninen, vůbec nerozumím tomu, o čem píšeš. Tím, že vzpomínám na hřbitově na své blízké, kteří zemřeli, tak jejich duši přivazuji k jejich hrobu a nedopřávám jim pokoj ? To je nějaká nové filosofie, nebo co ? Já s tebou nemohu zasvěceně diskutovat o hinduismu, protože toto náboženství znám pouze z nějaké brožury, kterou jsem kdysi přečetl, ale takový radikální názor jsem tam nikde nenašel. A k tomu, abych věřil v posmrtný život, žádné hroby jako berličku, na kterou bych si mohl sáhnout, nepotřebuju. Ostatně asi jako většina věřících lidí. Já mluvil o důležitosti hrobů pro živé. A nejen hrobů, ale všeho, co nám pomáhá zachovat vzpomínky na "naše" zemřelé, včetně různých rituálů nebo dodržování tradic, které jsme dodržovali společně, když ještě byli naživu. Protože pocit, že někam patřím, že jsem pokračovatelem svých předků a že mám někde své kořeny, je pro většinu lidí velice důležitý. Jen málo lidí si libuje v absolutní vykořeněnosti a bezprizornosti. A protože to tak většina lidí na celém světě cítí, pochybuju, že by tento tvůj názor na spoutávání duše tím, že u hrobu zavzpomínám na zemřelého, byl většinou světových náboženství akceptovatelný. (S vědomím toho, že ne všechny většinové názory musí být správné). Lidé se pohřbívají již od pravěku a představa, že většina jejich duší zůstává zajatcem želících pozůstalých, je pro mě dost děsivá. O duších uvězněných na tomto světě jsem četl pouze v populárních románech zabývajících se spiritismem a okultismem a v hororech o strašidelných domech.

suva
11. 02. 2003
Dát tip
Žíně: Já vím, o čem je řeč, jen je těžké to takhle na místě vysvětlit. Pokusím se, ale ne dnes.

Jochanien
10. 02. 2003
Dát tip
Žíně: zkus se na to podívat jinak - na druhé straně už spolu nejsme "příbuzní", protože to pouto je jen tady a jen tím, že lidé se už holt rodí z těla. Takže si představ, že mnohý zemřelý - a nebojme se toho slova - takže : Takže si představ, že mnohý od těla oproštěný a uvolněný duch, který by už mohl odejít od země někam dál, je právě těmi oplakávajícími a želícími příbuznými přivázán ke svému hrobu a z toho hrobu se na ty plačky dívá a říká si, no "život s Vámi byl sice hezký, ale ...tak nějak to už bylo, tedy...proč mne stahujete stále zpět, proč mne k sobě chcete mocí mermo vázat...? Já se chci někam rozběhnout a nemohu. Vaše touha po poutech mne tu násilím drží....Nebrečte, nepoutejte a netížte mne svým žalem, vždyť žiju, jsem dál, i když Vy mne už nevidíte!" Smutná představa. Proto docela fandím Indům s jejich spalováním a vsypáváním do řeky - byť je to asi nehygienické - ale...nejsou místa, kde by byly vazby. Zachovávají si vzpomínku v srdci a to je asi nesvobodnější a nejvolnější.....

Jochanien
10. 02. 2003
Dát tip
pravda....když se zamýšlím, když nechce být připoután a přestane se vázat na lidi, může odejít tam, kam ho to táhne... Ale lidé potřebují hroby....a hřbitovy....potřebujím něco, co jde nahmatat...tomu, co nevidí, nevěří.

Bernadeta
10. 02. 2003
Dát tip
Snad každý máte trochu pravdy. Akorát si myslím, že tím, že zajdu na hřbitov a vzpomenu na své blízké zemřelé, tím jejich duše nijak nespoutávám.... jinak je tu ještě jeden aspekt - na hřbitově mám pocit, jakoby tahle civilizace a všecko, co k ní patří, najednou neexistovalo. Leží tam vedle sebe starostové, ubožáci, děti atd.... takové klidné tiché místo, které smývá rozdíly, tiché místo, kde často ani není slyšet hluk aut a továren, tiché místo, které se vymyká dnešnímu světu, když stojím na hřbitově a jenom tiše vnímám, vnímám TEĎ, minulost, přítomnost i budoucnost v jednom, vnitřní mír.

Žíně
09. 02. 2003
Dát tip
Jochaninen, myslím si, že hřbitovy nejsou JEN šatníky na odložená těla. Souhlasím s tím, že ten někdo, kdo leží v hrobě již není ON. Ale dokud JEJ cítím a miluju, dokud HO vidím očima paměti, znamená to, že ON je stále se mnou, i když jinde v tom "světě bez počátku a konce, kam smrt již nemá přístup". A hrob mi tuto vzpomínku pomáhá uchovat. A tím, že se k hrobu chovám s úctou, projevuju úctu i JEMU, i když tam už není, je tam pouze jeho tělo. Proto si myslím, že zneuctění hrobů není pouhý vandalismus, ale něco mnohem horšího.

suva
09. 02. 2003
Dát tip
Žíně, nemyslím, že by Jocha nechtěla postihnout, že tu nejde jen o plenění hmoty, myslela, že v těch vzpomínkách je uctívání lepší, než chodit oprašovat to místo na hřbitově, protože uctívat ty, kteří mezi námi už nejsou, bychom měli hlavně tam - uvnitř sebe... ale k hřbitovům jako takovým mám také vztah velmi blízký, protože po kostelu je to místo, kde je mi tak nějak dobře. Protože klid - a kdo ho v sobě nemá a navíc ho kazí těm druhým, je narušenec, narušitel a měl by být dopaden a vydělen z obce, ale obávám se, že by se ho to nikterak nedotklo, když dokázal to, co dokázal...

Žíně
09. 02. 2003
Dát tip
Ale jo, Suvo, já to asi cítím podobně, jen se mi zdálo, že podceňovat příliš význam hrobů není dobré, protože to je jedno z významných pout mezi živými a jejich mrtvími. A tyto vazby jsou důležité pro uvědomění si svých kořenů, kontinuity a sounáležitosti s předky. A k tomu napomáhají i další tzv. iracionální prvky, jako je tradice, různé rituály apod.. A ty jsou s hřbitovy a pohřby rovněž různě svázány. Ale to už se nějak moc zamotávám, protože jdu do větší šířky, než jsem chtěl a to se na pár řádkách nedá. Takže závěr: ano, máš pravdu, ale já k tomu navíc dodávám, nejen rozum a uchovávání vzpomínek nás spojuje s předky, ale také další zdánlivě nerozumné rituály, kterých bychom se neměli zbavovat, přestože jsou na první pohled rozumově nanic.

Carrie
31. 01. 2003
Dát tip
Albireo: JO!!!

Bernadeta
31. 01. 2003
Dát tip
Děkuji vám všem. Já vím, že báseň je silně pod vlivem rozhořčení, není to vlastně ani báseň, je to jenom výkřik. Byla jsem tak zoufalá, že jsem musela něco udělat a protože jsem doma neměla žádnou křišťálovou vázu, kterou bych rozbila, napsala jsem, co jsem napsala. Hřbitov je totiž místo, ke kterému mám nejvyšší úctu. Občas ho procházím, čtu si nápisy na náhrobcích a přemýšlím, jak ti lidé asi vypadali, jak žili, co měli rádi. Když stojím v úplném tichu na hřbitově, mám pocit, že nejsem sama, to slastné ticho je tichem těch duší a zmožených těl, které tam odpočívají. Hřbitov je pro mne víc než chrám, víc než jakákoliv památka. Je to posvátné místo, kde by člověk měl chodit po špičkách, nemluvit a jenom poslouchat.

Jochanien
31. 01. 2003
Dát tip
já už nechci aviza:-( Moje přesvědčení je naprosto jiné - a přesto, že rozbíjení náhrobků beru přirozeně jako vandalismus, tak hřbitovy beru zkrátka jako šatníky, kam duše odložily své obnošené šaty, ale ty duše...už jsou jinde. Buď jsou už zase tady zpátky a někde se snaží žít líp, nebo jsou někde na "druhé" straně a tam se taky snaží leccos naučit. No - ale pravda - ti kteří na svých pozemských tělech lpěli, sedí si na svých náhrobcích a nemohou se od svých práchnivějících těl odpoutat. No - když se nad tím zamýšlím - třeba jim to rozbíjení těch pomíjejících náhrobků mohlo pomoct v tom, aby přišli na to, že už dávno měli být jinde.

* za ten apel rainman:oběti se postupně stávají vrahy:-(

Rowenna
31. 01. 2003
Dát tip
Albireo, tvé nadávání je úžasné. Trojstranná rvačka mě nadchla***** Jochanien to převedl-a do trochu jiné roviny. Nebudu posílat avíza, když si je nepřeje, mohu dokonce s názorem Jochanien souhlasit, ale současně budu ctít postoje jiných k mrtvým. Budu ctít názor Bernadety a její spravedlivé rozhořčení. :-)))

Jochanien
31. 01. 2003
Dát tip
Rowenna: jasně, Bernadetino rozhořčení taky ctím i hřbitovní ticho - sama jsem na Olšana chodila krmit veverky a fotit a vůbec je tam fajn - minimálně tam je v létě příjemný chládek a lidi tam nehlučí:-) dá se tam sedět a číst a dumat....

Naja
31. 01. 2003
Dát tip
Mozna...

suva
31. 01. 2003
Dát tip
já mám pocit, že mám blíž k Jochance, než k Bernadetě, což mi připomíná, že budu asi měkoň, ale hlavně nerozčiloň.

Rowenna
30. 01. 2003
Dát tip
Tak ty musíš být hodně rozlobená, z té básně to přímo křičí. No, a ty svině si to zcela určitě nepřečtou tady na Písmáku. :-))

Bledulka
30. 01. 2003
Dát tip
To jo, rozbíjet náhrobky mrtvým je skutečně strašný zvěrstvo, vždyť to jsou místa jejich posledního odpočinku.

Carrie
30. 01. 2003
Dát tip
...aspoň něco by mělo zůstat nedotknutelné...

Satan001
30. 01. 2003
Dát tip
hřbitovy rozbíjejí jenom hajzli kéž by je lidi přes pazoury majzli

Carrie
30. 01. 2003
Dát tip
Satan001: Máš recht! :-)

*****

Jochanien
30. 01. 2003
Dát tip
hřbitovy by neměly být...

Vrba
30. 01. 2003
Dát tip
Nenapada mne nic moudreho, protoze tohle muze udelat fakt jen svine. Uplne citim Tvou zlobu a marnost...

guy
30. 01. 2003
Dát tip
Viz: Rowenna ***

Albireo
30. 01. 2003
Dát tip
Ať je majzne blesk z čistého nebe, metrákový meteorit, spadlý drát VVN, kapesní atomová bombička, ať se připletou do trojstranné rvačky mezi skiny, anarchisty a cikány.

katugiro
30. 01. 2003
Dát tip
chápu to rozhořčení... (báseň bohužel pod jeho vlivem... :) )

rainman
30. 01. 2003
Dát tip
a přitom i tyhle svině mají rodiče...co TI dělali do té chvíle ? (to není omluva ! ale nemyslím, že je to vina JENOM těch grázlů...)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru