Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

KDYŽ SE NASTOUPÍ NA POŠTU.

08. 12. 2003
2
0
2216
Autor
fungus2

ČÁST PRVNÍ.

Jirka se zadumaně díval přes okno v autobusu na vzdálenou velkou budovu, u které byla autobusová zastávka. Když autobus na zastávce zastavil, vystoupil  z něj a jeho zrak dopadl na velkou ceduli na střeše budovy: ČESKÁ POŠTA s.p.

„Tak doufám, že vykročím pravou nohou.“ Pomyslel si a rázně vykročil po chodníku směrem ke vchodu. Nebyl tu úplně poprvé. Už minulý týden se tu byl podívat a zdálo se mu, že zaměstnání na poště bude ideální.

  Když došel až před schody vedoucí ke vchodu, spatřil, jak ze vchodu rychle vychází postava a míří přímo k němu. Byla mu povědomá a pak si vzpomněl, že toho muže viděl minulý týden u vedoucích v kanceláři. Muž ho také hned poznal a došel až k němu.

„Tak, ty jsi určitě ten novej, viď?.“ Oslovil ho hned.

„No. Dneska zrovna nastupuji.“ Odpověděl.

„Tak to nastupuješ do pěknýho bince. Co myslíš , že znamenají ve zkratce támhle ty tři písmena?“ Zeptal se ho a ukázal na tři velká písmena.

Jirka se zadíval na trojici černých písmen: PPB

„To vím. To znamená poštovní přepravní budova.“ Odvětil.

„Správně, ale až na ten konec. Říká se poštovní přepravní bordel.“

„Aha. Tak teď už to vím.“

„Tady si užiješ, jestli tu zůstaneš nějakou dobu. Já mám odedneška ošetřovačku, tak se uvidíme později, jestli do tý doby nezdrhneš. Měj se a nezlom si vaz.“ Rozloučil se a šel rychlým krokem směrem k zastávce, ale poté co zahlédl jedoucí poštovní Avii, tak jí začal stopovat a za chvíli v ní seděl.

„No vida. Až budu mít uniformu, tak budu taky stopovat.“ Řekl si a vyběhl schody. Pak stanul před vrátnicí, kde seděli dva strážní. Oba byli začteni do novin a ještě hrálo nahlas rádio.

„Dobrý den.“ Pronesl nahlas.

„Dobrý.“ Zahuhlal jeden ze strážných a koutkem oka přes noviny na něho pohlédl.

„Já tady nastupuji.“ Ozval se po chvíli zase.

„Oba odložili noviny a přitrouble se na něho zadívali.

„Hm. Vědí o vás?“ Zeptal se jeden z nich.

„Ano. Vedoucí pan Franěk ví, že dnes přijdu.“

„Já zavolám nahoru.“

Strážný zvedl telefon a vyťukal na klávesnici několik čísel. Chvíli držel sluchátko v ruce, ale pak ho rezignovaně položil.

„Nějak to nezvedaj. Trefíte nahoru?“ Zeptal se.

„Ano, už jsem tam byl.“
Oba se zase začetli do novin a on jako by pro ně přestal existovat. Zahnul tedy do chodby za vrátnicí a došel před větší schodiště. Po jeho vyjití se ocitl před velkými dveřmi, na kterých byl černý nápis: DODÁVACÍ POŠTA.  Před nápisem bylo dopsáno slůvko NE. Pousmál se a stiskl zvonek vedle dveří. Nic. Zazvonil tedy znovu. A opět nic. Chtěl zazvonit potřetí, když se u dveří objevil nějaký pošťák a ten vytáhl s kapsy klíč a jeho konec vsunul mezi zavřené dveře a po chvilce šťourání se ozvalo cvaknutí.

„Takhle se tady otevírají dveře.“ Řekl mu.

„Já tu jsem nový.“ Sdělil mu. Po otevření dveří se před ním objevila dlouhá chodba. Na jejím konci byl vchod do haly a k jeho sluchu dolehl spletitý hlasitý hluk,  ve kterém bylo slyšet výkřiky i nadávky. Poněkud se zarazil a váhavým krokem se přibližoval k otevřeným dveřím kanceláře. Ještě dříve, než k nim stačil dojít,  vběhl do nich od haly běžící rozčílený pošťák, který držel v ruce vlající dlouhou sjetinu papíru.

„Jak jste mi mohli natypovat dvěstě balíků…“ Zaslechl poté a když nakoukl do kanceláře,  uviděl onoho pošťáka, jak mává sjetinou, přičemž dělá skoro pohyby jako nějaká gymnastka při cvičení ze stuhou. Přišlo mu to komické. Když se ten dotyčný vykřičel a zmizel se stále za sebou vlající sjetinou,  konečně vkročil do kanceláře.

„Kdo jste? Jak jste se sem dostal?“ Zeptal se ho ostře muž sedící za stolem, který byl z velké části zahalen cigaretovým dýmem.

„Já zde dneska nastupuji.“ Odpověděl.

„Aha. Tak vás vítám.“ Ozvalo se z  již menšího obláčku kouře.

                                  KONEC PRVNÍ ČÁSTI.

 


fungus2
07. 01. 2004
Dát tip
Jo díky. Snad se mi podaří vypilovat pokračování.

Matylda
06. 01. 2004
Dát tip
Chtělo by to trochu víc dynamiky. Některé věci nejsou pro laiky - nepošťáky zajímavé a tím pádem jsou i míň čtivé. Radila bych to trochu oškubat a učesat. :-)

kodl
10. 12. 2003
Dát tip
Uvidime, jak to bude pokracovat, doufam, ze prijmes humornou poznamku: Problemy se zamestnanim si zazije kazdy a zde mi prijde, nevim zda zamerem, ze onen popis odpovida povinnemu nastupu v socialistickem rezimu. Ale nase dnesni posty... Hm, bude to detektivka alla Chesterton nebo obycejne lidske trable alla Ostre sledovane vlaky. Nechme se prekvapit.

fungus2
10. 12. 2003
Dát tip
Děkuji. Jsem deset let na poště. Zažil jsem tam tolik věcí, že by se na to dal napsat možná povídkový román z názvem Pošta na kraji města o)))

sicco
09. 12. 2003
Dát tip
Chtěl si kritiku máš ji mít věta "aha tak teď už to vím," je tam úplně zbytečeně, nic neříká a navíc by svázaný pošťákův monolog zněl daleko dynamičtěji. Jinak zkus si odpustit slovo tak, je tost hloupé a zavádí k průměrnosti.

fungus2
09. 12. 2003
Dát tip
Díky za kritiku.

fungus2
09. 12. 2003
Dát tip
Děkuji moc. Těší mě to.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru