Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Doba psavců II

12. 02. 2003
2
0
1027
Autor
kastelán_50

Tak tohle je už z druhé knížky aforismů na téma JAK VIDÍM SVĚT, z roku 1986

 

J.KASTELÁN                                                                                                1986

                            D o b a   p s a v c ů   II.     

 

     A nejen opět, ale vůbec jsme nevymysleli nic nového. Už před dvaceti stoletími  řekl římský básník HORACIUS ( a tento výrok se od té doby učí na klasických školách ) :

 

     " Ne, nezemřu úplně. Velká část mne tu zůstane . "

 

     ( doslova: " Non omnis moriar, multaque pars mei vitabit  Libitinam ! "  - Sbírka básní Horáciových, svazek III, píseň 30, verš 6 ).

 

    

     Mnoho povolaných, málo vyvolených. Z více lidí asi nezůstane tolik, co ze slavného Horácia. Nicméně ta touha aspoň nějak   " ztrvanlivět " svůj projev , svou  " duši " , své a jedině své  " naprogramování ", svou jedinečnost, své bytí  - tato touha je obecná a věčná.

    

    A proto píšu, píšeš, píšeme ........ neboť už před dvěma tisíci let vyzkoumal Horácius, že je to nejvhodnější forma, jaká je nám obecně dostupná. Nic nového pod sluncem - můžeme vůbec ještě něco jiného vymyslet - kromě zlepšení  techniky provedení .... ?

 

                             _____________O_______________


Humble
18. 02. 2003
Dát tip
No, řekl bych, že ta technika provedení spíše naopak upadá. Heslo doby: Kvantita.

Jeanne
14. 02. 2003
Dát tip
Ty jsi ale filozof...Tuhle část dějin mám ráda, už od gymnázia.. Líbí...taková dílka Ti sluší také, i když miluji ty trampské T* ale většina lidí zemře úplně..málo takových, jaký byl Horácius

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru