Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na ostrově II

Výběr: Stanislav_Vašina
13. 02. 2003
12
0
6552
Autor
Kandelabr

Je krásný slunečný den a já poslouchám Pendereckiho. Rozjařenost a světlo v ulicích skvěle doplňuje temnota a beznaděj hudby. Síla kontrastu. Takhle se cítím vyrovnaný.

Procházím kolem kostela a užívám si jak ho slunce krásně nasvěcuje. U schodů sedí na židličce týpek s kytarou. Sedává tam dobrých deset let, možná i víc, kdo si to má pamatovat. Zrovna když hudba v mých sluchátkách dohrává, slyším, že týpek zpívá Morituri te salutant. Symbolismus vystrkuje své růžky z každodennosti.

Říkám si, že bych mu mohl hodit nějaké drobné, ale pak příjde takový hloupý okamžik. Je mi nějak trapně. Když mu tu dvacku hodím, bojím se, aby to nevypadalo moc snobsky,jako házet kost psovi. I když ono to tak vlastně je.

Odcházím a namlouvám si, že tohle přece není sobeckost, o ty peníze mi nejde...

Dvacka zůstala v kapse.

 

Jedu večerní tramvají a říkám si, že to poslední pivo jsem si vůbec nemusel dávat.

Noční spoje jsou skvělé zdroje inspirace. Encyklopedie života, řekl bych, kdybych chtěl být patetický.

Smutný prošedivělý pán se strupem na čele se dívá do země. Naproti stojí padesátník s o dost mladší slečnou. Má podivný měkký přízvuk. Nevypadají moc šťastně.

Na sklo někdo vyryl jakýsi klikyhák. Na zemi leží zlomená cigareta.

Tramvaj spokojeně mručí. Jsem nesvůj protože nemám baterky do diskmana.

 

Přistihl jsem se, že už dobrých deset minut zírám na přepad. Voda ve vaně už dost chládne. Panelákové koupelny jsou úžasné. Slyším, že u sousedů se koupou děti. To pištění mě štve. Všechno mě nějak štve. Celkem bezdůvodně. Tedy alespoň nemůžu na žádný důvod přijít. Spoléhám na to, že až najdu důvod, zmizí důsledek.

 

Výkyvy nálad ospravedlňuju znamením zvěrokruhu. Blíženci s tímhle prostě mají problémy. Prý. Přemýšlím o tom, jestli jsem tyhle nálady míval před tím, než jsem zjistil, že je mám mít. Jestli rozpolcenost není jenom omluva pro lenost. Jestli si tyhle stavy jenom nenamlouvám.

 

S každým člověkem jednám úplně jinak. Pozoruju to na sobě, ale nejsem schopen to jakkoli ovlivnit. Nevím, jestli to takhle má být. Někdy mi to docela vyhovuje. Někdy bych si nafackoval.

 

Jenom málokdy si připadám sám sebou.

S ostrovem se těžko loučí.


Kandelabr
20. 05. 2003
Dát tip
s_b: No to bude asi on :) akorát hrál u toho kostela na Masarykově :)

Kandelabr
20. 05. 2003
Dát tip
petrov je možná o fous starší :)

Grip
09. 04. 2003
Dát tip
Musím se přiznat, že když jsem to četl, tak jsem se viděl na místě hlavního hrdiny. Ta tramvaj, koupelna v paneláku a na začátku týpek s kytarou(já potkával týpka s harmonikou a tu dvacku mu nikdy nedal). A to, že někdy nejsem sám sebou, mě taky hrozně štve(nejen kvůli sobě). Je z toho cítit, že máš dobré srdce. Já začal psát pouze pro terapeutické účinky. Píšu pouze tehdy, když cítím potřebu. Po čase si to přečtu a zjišťuji, kdo jsem. Zmatený jsem. Není to až tak smutné. Smutné by bylo to nenapsat. Nedávám tip tvý povídce. Dávám ho Tobě!

Josefk
25. 02. 2003
Dát tip
výborná věcička :-)

StvN
24. 02. 2003
Dát tip
za málo

Mozart
21. 02. 2003
Dát tip
TIP:

StvN
21. 02. 2003
Dát tip
Cestování v čase - není proveditelné, alespoň ne tím způsobem, jak je to myšleno, když se to řekne poprvé, Bradbury napsal povídku Stroj času, pointa byla, že pro tři malý kluky byl devadesátiletej vetrán tím strojem času Prpetum mobile - nelze sestrojit, je zajímavý o tom přemýšlet, i když je výsledek předem známej, taky jsem ve svý třináctiletý naivnosti jedno vymyslel nekonečnost vesmíru - vesmír neni nekonečnej, a samotná představa nekonečna, jestli si to vůbec lze představit a já si myslím, že ne, protože to by se člověk zbláznil, je mimořádně lákavá

Kandelabr
21. 02. 2003
Dát tip
StvN: che che che :) díky žes mi to osvětlil

Kodynie
18. 02. 2003
Dát tip
Hezká sonda do stavu duše. Taky mívám filozofické nálady a většinou večer. Co se večer zdá beznadějné a zbytečné, tak se ráno rozhoří novou nadějí. Umřu-li večer, ráno se vždy zrodím jak pták Fenix z popela v nové a obnovené síle. PS: Lvice zdraví Blížence, drž se. Život mívá různá překvapení v rukávě.

JASAN
18. 02. 2003
Dát tip
líbilo

Kandelabr
18. 02. 2003
Dát tip
drahá M. vždyt jsem ti psal na m(ail). nedorazil?

Kandelabr
18. 02. 2003
Dát tip
zlý zlý mailík. no v tom případě nezbývá než napsat nový :) zítra ho máš v poště.

StvN
17. 02. 2003
Dát tip
Protože tohle mám dávno za sebou. Protože mi neříkáš nic novýho. Vše, nad čím Ty přemíšlíš, je pro mě jasná věc.

Kandelabr
17. 02. 2003
Dát tip
StvN: hmm...občas přemýšlím o cestování v čase, perpetuu mobile a nekonečnosti vesmíru. vysvětlíš mi to prosím ? :))))

Narvah
16. 02. 2003
Dát tip
Psal jsem ti o tom, jaky z toho mám pocit. Co z toho pochopíš, je tvoje věc. Pokud to pro tebe mělo smysl terapeuticky, pomohl už sám, nemá tedy smysl se k tomu vyjadřovat více. Taky nerozumím, proč se omlouváš lidem, co v tom nic nenašli, když ten smysl pro tebe byl terapeutický.

alina
15. 02. 2003
Dát tip
Narvah: ale o tom to právě je......"To jak si pořád něco namlouváš, jak si něco říkáš. Myslíš si, že vidíš, ale nevidíš. Možná je to tím, že si málokdy připadáš sám sebou"......takovéhle pocity se občas člověku melou hlavou a on sám se ji neubrání ....a Kande je umí moc pěkně vymalovat. Jinak tak trochu souhlas s katugiro ..... s tím zvrháváním se do sebereflexe .....a 1. díl je fakt o maličkej kousek výše /tedy právě nad tímhle sebehodnocením..... Tak nějak to čtenáři dává větší a barevnější prostor, když se autorovi více podaří zůstat vně textu - jen coby pozorovatel bez vět typu: "Pozoruju to na sobě, ale nejsem schopen to jakkoli ovlivnit.

alina
15. 02. 2003
Dát tip
avíí...

"S každým člověkem jednáme úplně jinak" - tak to přece je, s tím se nedá nic dělat!? Myslím si, že je to u každého podobné! Každý máme svůj systém, jak mluvit s lidmi - je to v nás, zakódované hluboko, hluboko a ještě hloubš ... Tady musím souhlasit s Jinny, která řekla: "ty myšlenky by o dost líp působily v souvislým příběhu" That´s right. Když se to hodí do příběhu, můžou z toho vylézt pěkné věci :) Takhle se to pouze prolíná s pocity jiných lidí! Mimochodem, já bych mu tu dvacku hodil, už jsem to několikrát udělal :) né že bych měl pak lepší pocit nebo tak nějak, šlo o to, že ta dvacka pro něj bude mít větší smysl než pro mě samotného.

alina
14. 02. 2003
Dát tip
Asi jsem divná, ale mně z toho smutno až tak není! Tedy, ono záleží na náladě, v jaké to člověk čte, ale i na náladě v jaké tyhle všední kaleidoskopické příběhy prožívá. Když je člověku ouvej a má depku, pak je z toho smutno a blovavo .... když je líp, dá se na to koukat s lehce smutno-melancholickým avšak laskavým úsměvem ... a já teď asi mám sklony k tomu druhému pohledu. Každopádně je to moc fajn! Líbí se mi, když se někdo takhle dovede dívat ... a povědět *o*

alina
14. 02. 2003
Dát tip
.....sorry, koukám, že se mi poved mooc pěknej překlep :o))) blovavo=bolavo :o)))

Jinny
14. 02. 2003
Dát tip
Zvláštní a docela výstižný (jo, taky ty pocity znám). Samozřejmě to je výjev ze života a já to beru, ale ty myšlenky by o dost líp působily v souvislým příběhu. Zkus to!

waltr
14. 02. 2003
Dát tip
je to bezva, mě se právě líbí ona příznačná útržkovitost, působí to autenticky, takový to, že ti to přijde samosebou na mysl, tip*

Carrie
14. 02. 2003
Dát tip
zaujals mě, jsou to útržky, ale dobře vyjadřujou proměny nálad, atmosféru...

Narvah
14. 02. 2003
Dát tip
Mně to připadá strojené. (kdo si to má pamatovat...) Líbivý popis, co se mi nelíbí. To jak si pořád něco namlouváš, jak si něco říkáš. Myslíš si, že vidíš, ale nevidíš. Možná je to tím, že si málokdy připadáš sám sebou. Výkyvy nálad si ospravedlňuješ znamením zvěrokruhu....

Cirilla
14. 02. 2003
Dát tip
hezky načrtnutá podivná náladička.. taky se nějak poslední dobou necítím sama sebou, žel...

StvN
14. 02. 2003
Dát tip
Jsem konečně pochopil, proč se mi tvoje díla nelíbí...

Fionka
14. 02. 2003
Dát tip
Zase je to pěkný popis, a zvlášť první obraz ve mně vyvolává takovou zvláštní náladu. Vzbuzuje to pocity, proto tip. Člověk by neřek, co všechno dokáže slovo.

Humble
14. 02. 2003
Dát tip
Ve 4. a 5. odstavci se mi nějak vytrácí ta kouzelná atmosféra, která je na začátku, na můj vkus se to příliš zvrtává do obyčejného sebezpytování. Závěrečná věta dojem zase napravuje. Tipu se samozřejmě neubráním.

Kandelabr
14. 02. 2003
Dát tip
Narvah: kromě první věty jsem tvou kritiku moc nepochopil.Vysvětlíš mi to blíž prosím? StvN: Tak proč teda? :) jinak všem: tohle psaní mělo pro mě hlavně terapeutický smysl. Takže se omlouvám všem, kteří to četli, a nic v tom nenašli...a díky těm, kterým se to líbilo.

Humble
14. 02. 2003
Dát tip
Jasně, ale možná by bývalo stálo za to si z tou sebezpytovací částí trochu víc stylisticky pohrát.

katugiro
14. 02. 2003
Dát tip
tedy, minulý ostrov byl o mnoho lepší... tady jednotlivé části nesedí v celku tak přirozeně, trochu se to zvrhává v autorsky odhadnuté seskupení výběru několika (sebe)reflexí... Styl ovšem jako obvykle brilantní...

Sheryl_Lee
13. 02. 2003
Dát tip
andilku co ti na tohle rict... nic k tomu rict nemuzu, ale je mi z toho moc smutno...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru