Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Člověk a smrt

20. 02. 2003
2
8
3961
Autor
Fairiella

původně to je do školy, ale prej je to dobře napsaný. možná se vám to nebude chtít číst... ale jestli chcete, něco k tomu napište.... :-)

                   

 

 

   Smrt patří k životu stejně jako patří láska k nenávisti. To ostatně ví lidstvo už od pradávna. Co však následuje po smrti?

  Existují různé teorie, avšak nejvíc se mi zatím líbila teorie Terryho Pratchetta. Tam k umírajícímu přistoupí Smrť s obrovskou kosou, a tou oddělí ducha od těla.  Poté duch musí zůstat v oblasti, kde žil (a zemřel), tak dlouho, dokud znovu nebude povolán na svět. Ovšem žádný strach. Smrť je velmi sympatický kostlivec.Smůla je však nejen to, že nežijeme na Zeměploše, odkud pochází, ale na Zemi. Problém je také to, že se Smrtěm se potkáte vždy jen jednou. A to zrovna v té nejhorší chvíli, čili když umíráte.Že ho taky nenapadne přijít někdy ve vhodnější chvíli, co?

  Smrt pro někoho představuje zděšení nad koncem života, pro někoho však úlevu jeho strádajícího těla nebo duše (popřípadě obojího). Kdo však ví, co je po ní? Jednoduchá odpověď zní – ti, co jsou po smrti.  Ti nám ale těžko poví, jaké to je.  Proto může velmi dlouho trvat,  než na to lidstvo přijde – jestli na to vůbec přijde.

  Asi nám to zůstane utajeno ještě hodně dlouho.  Ale proč se tím trápit? Žijeme TEĎ a TEĎ ovlivňuje POTOM. Nežijme budoucností, ale přítomností! Nemyslete na to, co by, kdyby.

  Smrť si nepočká, až budeme hotoví se vším, co jsme chtěli za života dokončit nebo aspoň započít. Přijde stejně náhle, jako přišel Život. A Života si važte, máte jenom jeden a k tomu  k pláči krátký!!!


8 názorů

V tomhle mají výhodu náboženství, nemusí se zabývat jestli něco posmrti je, popř. jaké to je, věří, že to nějaké je. A já osobně nevěřím ve velkou černou tmu po smrti. ee...

Fairiella
11. 02. 2007
Dát tip
h32: pozdě bycha honit, bylo mi 13, když jsem to psala

h32
11. 02. 2007
Dát tip
Myslim, že ses do toho mohla víc ponořit a dát tam trošku něco ze sebe...

Fairiella
03. 02. 2007
Dát tip
avox: Láska, která chce vlastnit, není láska, ale právě jen a jen sobectví. Doporučuju Umění milovat (ne Ovidiovo ale Frommovo)... Neježím se, jen asi nepozorně čteš a to mě trochu mrzí

avox
03. 02. 2007
Dát tip
Dušinko, možná jsem to nenapsala dost srozumitelně, protože jsem chtěla použít tvých slov. Usmívám se, nad tím, jak ty víš, co já udělám nebo ne :-)) Schwalbe napsal, že opakem lásky je sobectví, na to jsem reagovala... nemusíš se ježit, ještě pár let a pochopíš i spoustu dalších věcí. Ještě jsi nepotkala lásku, která chce vlastnit, ještě jsi nepocítila ani trn žárlivosti? Jesli ano, z čeho že to vyplynulo, ne-li ze sobectví? :-))

Fairiella
03. 02. 2007
Dát tip
avox: Omlouvám se, protože ty se neomluvíš, když uvidíš, kdy bylo dílo vloženo a kolik let mi je TEĎ. Víš, ve čtrnácti člověk skutečně nemá stejný názory. Ale jinak... zamotal jsi se v tom sám. To s tím ťeď a potom - žijeme TEĎ a TEĎ ovlivňuje POTOM. To znamená, že musíme žít dnes, abychom mohli ovlivnit budoucnost. Nemůžeme žít budoucností, protože ještě nenastala. Za tím si stojím pořád. Sobectví není atribut lásky, sobectví k lásce nepatří, kdo si to myslí ,ten nedokáže milovat doopravdy čistě. Když je v lásce sobectví - NENÍ to láska. A jinak, samozřejmě že opakem lásky je lhostejnost, to už je mi DNESKA jasný (ve čtrnácti to bylo jasný asi málokomu?)

avox
02. 02. 2007
Dát tip
Jestli jsi měla na mysli že opakem života je smrt a opakem lásky nenávist, žiješ v bludu. Opakem lásky není nenávist, ale lhostejnost. A protiřečíš sama sobě i dál - na jednom řádku napíšeš "žijeme TEĎ a TEĎ ovlivňuje POTOM." a hned za tím "Nežijme budoucností, ale přítomností" Zkus se zamyslet ještě jednou a z hlediska "teď" (přítomnost) pojmenuj "potom"= budoucnost, ne-li? Každým skutkem teď, vytváříš článek řetezení souvislostí - příčin a následků až do potom. Pro Schwalbe: sobectví i nesobeckost, mohou být jen atributy lásky, nikoli jejím ztotožněním a opakem myslím

Fairiella
18. 04. 2003
Dát tip
Jo. S tím souhlasím. Ano. Jistě. :-) Jissstě, miloušci lidišky.

IvanHoe: Jak někdo napsal: "Nepřátelům máme odpouštět..........v okamžiku, kdy je věšíme." :-)

StvN
24. 02. 2003
Dát tip
Schwlabe - protiklad k lásce je lhostejnost, ale nechci se hádat. Život k pláči krátký - s tím nesouhlasím, život je dlouhej ažaž, jen nad ním nesmíš přemejšlet jako by byl už zkončenej smrt - jedna rada, neřeš problémy, dokud ještě nenastaly

MĚLA BYS VĚDĚT, ŽE NEMUSÍŠ ZŮSTAT NA MÍSTĚ KDE ZEMŘEŠ. KAŽDÝ MÁ SMRT TAKOVOU JAKOU CHCE. TAKOVÉ PEKLO A TAKOVÝ RÁJ JAKÝ SI ZASLOUŽÍ. A VAŽTE SI NEJEN ŽIVOTA, ALE I SMRTĚ.... VŽDYˇT I MNĚ MÁTE JEN JEDNOHO.....

Fairiella
23. 02. 2003
Dát tip
Hm. Chm. Láska a nenávist ale zase jsou v něčem stejný, v něčem zase úplně odlišný. Smrt s životem totéž. Taky jsem nad tím uvažovala, proč ne třeba láska a sobeckost. Asi proto,že láska s nenávistí má víc společného než se sobectvím. No už se do toho zamotávám....

Přemýšlel jsem, jestli má význam v životě taky nenávist, jestli tam má taky nějaký místo. Jestli bez ní není třeba láska moc všední, taková, no nevím jak to říct. Ale je to jako, že když člověk nepoznal zlo, že nemůže poznat opravdové dobro... Ale zase když to tak vezmu, tak mi připadne nenávist hrozně přízemní. Nemyslím, že má cenu někoho nenávidět. No, ale to už jsem úplně pryč... Teda k úvaze... jo, je dobrá... :-)

Fairiella
23. 02. 2003
Dát tip
Dík..

Schwalbe
21. 02. 2003
Dát tip
S tím žitím v přítomnosti souhlasím - to je základ. O smrti je možno dozvědět se mnoho - stačí hledat v literatuře, dnes toho vychází spousta. Tak třeba o výzkumech klinické smrti (Moody apod). Jistě to ještě není ta pravá smrt, neboť dotyčný se vrátil, ale může to mnohé napovědět. No, a potom jsou i knihy diktované těmi, kteří jsou již na jiném břehu a sdělují svá prožívání tam. Takže stačí chtít najít. A potom je důležité připustit, že to tak je. Protože kdo nechce věřit, tak ho nepřesvědčí žádný důkaz. Vždy si to vysvětlí tak, aby to odpovídalo jeho vnímání světa. A ještě poznámka. Ta první věta - Je pravda, že smrt patří k životu, s tím souhlasím. Ale nenávist k lásce? Kdepak!!! Proč by to tak mělo být? A navíc, opakem lásky není nenávist ale sobectví.

cvok
21. 02. 2003
Dát tip
Meleme, meleme, a treba namliet dost, aby si to niekto vsimol... ze zajtra mozno nebude; kdesi som cital, ze by sme mali zit kazdy den, akoby mal byt posledny.

Fairiella
21. 02. 2003
Dát tip
Jo to jsem taky četla, cvoku. Haha. Hehe. A já a mlít? Nikoliv, pouze jsem děsně ukecaná. :-))))

Fairiella
21. 02. 2003
Dát tip
Hm. J´á nemelu, ale kecám. Ema mele Emilovi ruku Emil už nemá ruku. Ema má maso. No nic. Znáte TeDa? Je tady přihlášen taky. Teda jsou. TeDa...

Barbar
21. 02. 2003
Dát tip
A Života si važte, máte jenom jeden a k tomu k pláči krátký!!!

Fairiella
21. 02. 2003
Dát tip
To jo. Nějak mi to něco připomíná...

Kandelabr
20. 02. 2003
Dát tip
no jo no. Meleme, meleme, ale kde jsou nějaké nové a originální postřehy?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru