Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

DŮM HRŮZY.

09. 01. 2004
1
0
2315
Autor
fungus2

Dušan Michálek se zachmuřil, když zastavil poštovní dodávku před vchodem domu,

do kterého měl hned tři zásilky. Dům už svou vizáží vyhlížel odpudivým dojmem.

„Ksakru! Zrovna sem musej bejt hned tři balíky. To zase bude něco,“ řekl si a vystoupil z dodávky. V úložním prostoru chvíli hledal ony tři balíky a když je nalezl, tak si to s nimi namířil ke vchodu.

 Vypálené zvonky dávaly tušit, že jich nelze použít. Na jejich místě byl přilepený papírek s nápisem: HOLA, HOLA ZVONKŮM OPĚT ZAZVONILA HRANA.

„Hm, aspoň, že tu maj smysl pro humor,“ pomyslel si a levou rukou sáhl na kliku dveří. Dveře se za vrzání otevřely a přitom mu klika zůstala v ruce. Zároveň se ozvala rána, když na chodbu dopadla druhá klika.

„Do prkýnka,“ utrousil a položil balíky na vrch popelnice na chodbě. Hned také ucítil smrad, který se z ní linul.

„Že by stávkovali popeláři?“ pomyslel si a začal obě kliky nasazovat zpět. To se mu podařilo. Balíky opět uchopil a vykročil potemnělou chodbou. Udělal několik kroků a vzápětí o cosi zakopl. Než se nadál, ty balíky, co nesl, padaly na podlahu a on také neudržel rovnováhu. Za okamžik se rozplácl na chodbě a zásilky dopadly před něho. Poté uviděl ležící postavu, o jejíž nohy zakopl. Vytřeštil oči a v mžiku se postavil. Ležící postava se pohnula a začala něco brumlat. Hned na další pohled věděl, že zakopl o bezdomovce. Rychle sesbíral zásilky a došel k výtahu. Bezdomovec se ještě více schoulil ke zdi, jakoby ani nevnímal, že se něco stalo.

„Tohle je opravdu barák hrůzy,“ řekl si a byl rád, že alespoň přijel výtah. Protože věděl, v kterých patrech adresáti bydlí, tak se rozhodl dojet k tomu, kdo bydlel nejvýše.

  Sotva se výtah rozjel, vyděsil se. Kabina výtahu se za příšerného vrzání rozkývala, jako by se měla každou chvíli rozpadnout. Zároveň uviděl, že kabině schází celá zadní stěna. Když výtah dojel do zvoleného patra, ulevilo se mu.

„Sakra, tady je tma jako v pytli. Tady někde musí bejt vypínač,“ pomyslel si, když vystoupil na chodbu a pravou rukou přejížděl zeď. Vzápětí něco nahmatal. Zajiskřilo se a on zařval. Přesto se rozsvítilo a on si protřepával v sedě na podlaze pravou ruku a díval se na místo, kde vyčuhovaly dráty.

„Teď už jen schází, aby mi tenhle barák spadnul na hlavu,“ řekl si naštvaně a došel ke dveřím, kde bydlel jeden z adresátů. Zazvonil. Ozvalo se podivné mnohonásobné štěkání. Pak se otevřely dveře. Než stačil starší ženu pozdravit, vyřítilo se na něho menší stádo malinkých psíků, kteří se mu hned zakousli do nohavic.

„Ježíšmarjá! Chyťte si je!“ vykřikl a snažil se psíky od nohavic odtrhnout a žena se snažila o totéž. To se po čase podařilo, ale konce nohavic se poněkud změnily.

„No, do tohohle baráku už nikdy nevkročím!“ řekl si, když úspěšně doručil oba zbývající balíky, a to staré paní na invalidním vozíku. Po seběhnutí do přízemí a napsání dvou papírků, na které uvedl, u koho si dva adresáti mají vyzvednout zásilky,  rychle odcházel k venkovním dveřím. Bezdomovce již na chodbě neviděl. Pak došel ke dveřím a ustrnul. Dveřím scházela klika a nikde na podlaze se neválela.

„No, to snad ne!“ vyhrkl ze sebe poté, co bez kliky nebylo možno dveře otevřít. Několikrát do dveří kopl, ale tím si nepomohl. Zkusil prozvonit byty v přízemí, v prvním i ve druhém patře, ale nikdo v bytech nebyl. Došlo mu, že v domě je jen stará paní na vozíku a paní, co má ty psíky.

„Ne. Nahoru už nepůjdu!“ řekl si rozhodně a seběhl po schodech do sklepa. Věděl o otevřeném sklepním okénku, kterým se sypalo uhlí. Zanedlouho začal po velké hromadě uhlí lézt. Zdárně vylezl okénkem na ulici. Když stanul na chodníku, proklínal dům od sklepení až po střechu a poté při pohledu na pošťáckou uniformu, která zčernala, spustil vodopád nadávek,  až se kolemjdoucí nestačili divit.

 

 


Jsem zpátky!!! Vykuř!!! Jsem zpátky!!! Vykuř!!! Jsem zpátky!!!

fungus2
11. 01. 2004
Dát tip
A sakra o)))

Charlote
11. 01. 2004
Dát tip
No čekala jsem zajímavější vyvrcholení. Ale jinak je to dobrý.

fungus2
11. 01. 2004
Dát tip
Jsem rád, že se povídka líbila.

snoof
09. 01. 2004
Dát tip
:-) neděláš náhodou pošťáka? T*

fungus2
09. 01. 2004
Dát tip
Díky. Ano jsem pošťák a něco podobného se mi opravdu stalo.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru