Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Marně

09. 05. 2000
8
0
2667
Autor
Sarken

omlouvám se za ten název, vím, že se nehodí, ale nic jiného mě nenapadlo

Cáry rozervaných úsměvů Na líci černého slunce Poztrácené klíče rozcestí Na marách vadnou věnce. Dusivá velebnost chrámu Sráží na kolena dech Chléb života prsty lámu Na schodech do nebe Šedivě plesniví mech. Stezka vprostřed bídy pralesů Udusaná zlobou mas Květ hrůzy s sebou odnesu Zavřít oči? Temno skrývá tolik krás. Zapomenuta na lavičce Uvadá kytice šeříků V ocel tepané smyčce Duši rvou v bezmoc vzlyků. Jsou chvíle, kdy i rolničky mlčí.
Javert
22. 05. 2000
Dát tip
Chybí mi v tom hranice a celek, každá sloka jako kdyby stála sama o sobě, nezávislá, nezařazená. Ale líbí se mi to.

Sarken
18. 05. 2000
Dát tip
Xpiried: dík, jsem to já

Saxanka
15. 05. 2000
Dát tip
!.......!

xpired
15. 05. 2000
Dát tip
Tohle žes také ty? Ale báseň se mi zdá dokonalá, přetékající ze sebe samotné.

Print
12. 05. 2000
Dát tip
Sarken... *!

Bříza
11. 05. 2000
Dát tip
týýý jo ! Sarkenko ! :c) - polehtala jsi můj smysl pro věci temné. Materiál by tu byl, myšlenka taky, báječně neotřelé metafory. Teď ještě aby to lehounce a přirozeně plynulo (forma - počty slabik a tak). To je ale technická záležitost, která se dá naučit, což při Tvém věku půjde skoro samo - jen vytrvej. Tynic má v mnohém pravdu (o síle výraziva) - ale nedá se to zevšeobecnit. Spíš tam, kde jsou obraty méně "neotřelé" na síle ubrat, aby o to více vynikly ty opravdu originální. Moc líbí !!!

Nefertiti
11. 05. 2000
Dát tip
...venku svítí sluníčko!!!

Silvinka
10. 05. 2000
Dát tip
Skvelé Sarkenko, nevadí, že tak smutné. Máš tam niekoľko vínimočne dobrých obrazov. Dám ti Tip!

Jim_Page_LZ
10. 05. 2000
Dát tip
tip ...

Merle
10. 05. 2000
Dát tip
našel jsme nerytmickou chybku, a změnil bych totoL Duši rvou v bezmoci ze vzlyků. (tzn +dvě slabiky) jinak zase musím sáhnout po hodnocení DOKONALÝ!! jen moc smutný... radši bych horší básničky s úsměvem na tvojí tvářičce...

snoopy
10. 05. 2000
Dát tip
tak povolit trochu tkaničku.. nechat se unést.. copak slzy kapou do rytmu?

Tynic
10. 05. 2000
Dát tip
Viděl jsem před dílkem hvězdičku, takže so do něj pořádně opřu ! Ptala ses mne, jestli si opravdu myslím, že jsi mladá holčička...Víš jak se to pozná ??? Takové dívčiny mají v básních obvykle až příliš tragiky a smutku. Nesnaží se ho zmírnít a podat čtenáři v přijatelnější formě...Jsi toho plná a tak to jednoduše dáváš na papír. Až budeš trošku starší a zkušenější zjistíš, že ne všechen smutek a hořkost básním sluší...Dávej ho tam, dávej, ale šetři s ním...používej jen na správných místech a nenech smutek a by ovládl celou báseň...Nepoužívej příliš často drasticky siláckých metafor : Cáry rozervaných úsměvů Udusaná zlobou mas Květ hrůzy s sebou odnesu Duši rvou v bezmoc vzlyků. Ne že by byly úplně špatné, jen jich je příliš monoho...podávej svůj smutek v malých dávkách a třeba až na závěr udeř...jinak se báseň rozpadá do několika neurčitých výkřiků... Technicky lze básni také ledacos vytknout : Stezka vprostřed bídy pralesů Květ hrůzy s sebou odnesu Tomuhle verši prostě nemůžu přijít na chuť... Uvadá kytice šeříků Duši rvou v bezmoc vzlyků. Kdyš si to přečteš musíš to přeci slyšet !!! Pár pozitivních postřehů : Forma ! Poztrácené klíče rozcestí Chléb života prsty lámu Jinak určitě zdařilá báseň ( až na pár drobných chyb ) Vyjádřila si své vnitřní pocity, tak jak je cítí Tvých 17 ??? let...Předkládáš nám svět svýma očima a za to jsem Ti vděčný... P.S. Promiň prosím hodně "nabroušenou" kritiku...báseň se mi jako celek líbí, jen sem si prostě všímal víc záporů než kladů...

Sly
09. 05. 2000
Dát tip
ach... jsi vícedimenzová - víš to? nevíš - ale no tak... Temno skrývá tolik krás. ... TIP...

Vítr
09. 05. 2000
Dát tip
Sarkenko proč pořád tak smutně a bolestně? Jsou také chvílie kdy rolničky vyprávějí...poslouchej děvčátko! Vždyť ty jsi člověk plnej radosti ze života - napiš mi něco rozesmátýho - tohle se k tomu rozzářenýmu dnu nehodí!:-)

witchbaby
09. 05. 2000
Dát tip
Na schodech do nebe šedivě plesnivý mech ....Tip Wow. Hodně bolestivé,o to víc dobré. Přeju víc úsměvů do života.

Jean
09. 05. 2000
Dát tip
Trošku konečná... skvělej obrat:"dusivá velebnost chrámu" líbí se to

Bambulka
09. 05. 2000
Dát tip
Ale no tááák! Zas tak marný to nebude!!:-))) Je to krásný... ale tak smutně krásný...

AZALIN
09. 05. 2000
Dát tip
OU

O.S.to6
09. 05. 2000
Dát tip
temno skrývá mlčení rolniček

saggit
09. 05. 2000
Dát tip
Atmosféra. Docela by mě zajímalo, co Tě k tomuhle inspirovalo. Ale čas od času to takhle cítíme všichni (i když třeba ne teď na jaře...)

Anonym
09. 05. 2000
Dát tip
moc dobrý (*)

Jákob
09. 05. 2000
Dát tip
tak ještě jednou (*) nevím proč to ze mne udělalo anonyma

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru