Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

DÍVKOŽENA

02. 03. 2003
7
0
1220
Autor
Kyl

... pokus o sondu do duše jedné dnešní mládeže :o)

 

Drsně něžná,

klamající svým tělem,

zná se i nezná,

s touhou dívčích šelem.

 

Krutě naivní,

životu nastavuje tvář,

mejkap duše precizní

co dává mládí a jeho zář.

 

Horký dech

rozpouštějící mrazivý květ,

chladné oči

a hřejivých –náct let.

 

Bezbranně zkušená,

sprintující k dospělosti,

dychtivostí vzrušená,

lámající citům vaz i kosti.

 

Mládě budoucnosti,

hledající svůj Svatý grál,

ženoucí do minulosti

toho kdo by si jen hrál.

 

Už ne dívka a ještě ne žena,

s duší světice a myšlenkou vraha

být za branou poznání přistižena,

matka jistota i dcera snaha,

nesmělým krokem dobývající hrad,

doufající v JEHO slova – mám tě rád.


pepička15
02. 02. 2006
Dát tip
tak tahle básnička se mi hodně líbila! možná proto, že je to snad jediná "sonda do duše mládeže", která se mi opravdu líbila a poznávala jsem se v ní a nestyděla jsem se po jejím přečtení za to, že je mi "sladkých -náct"... *

Snilka
14. 03. 2003
Dát tip
Se všemi kladnými kritikami musím souhlasit. Moc mě tohle dílko zaujalo, docela se v něm vidím a s časem zjišťuju, že tenkrát to chtělo té dětskosti si užívat, chvíli svá a chvíli jiná a všechno se v nás bilo. Jen jsme nechtěli být děti. co už, užijem si dětinskosti kdykoliv se zachce a může být člověku třeba 15 nebo 70.

Stevenson
14. 03. 2003
Dát tip
asi jako Rowena, ale stacilo by v tom zpracovani vylepsit mozn8 jen malo.. na TIP..

Cirilla
10. 03. 2003
Dát tip
Líbilo se mi opravdu moc. Mám ráda hodně autorů, hodně stylů a pokaždé je to jiné. Nejradši mám věci, které mě osloví. Tohle mě oslovilo moc, ačkoliv to není o mně... ***

Kyl
07. 03. 2003
Dát tip
... Bluie, Kassiope, Alim, Woai .... díky za vlídné příjetí :o) ... Pišta_Hufnágl, Rowenna .... každý píšeme nějak :o) ... Watukina .... inspirováno současnou mládeží :o) ... jinak díky všem že jste si dali práci a přečetli a reagovali :o)

Rowenna
03. 03. 2003
Dát tip
Téma ano, myšlenky ano, zpracování ne. :-)))

woai
03. 03. 2003
Dát tip
z toho mě mrazilo a cosi mi to říkalo určitě tip, tady si jsem jistá moc se mi to líbilo v poslední době se často zamýšlím nad tím, co to ze mě roste ;-) (teda aby nebyla mýlka - je mi 29) ;-)))

Watukina
03. 03. 2003
Dát tip
Takto bych charakterizovala mládež i v době poválečné, jaksi mi tam chybí něco aktuálního z posledního desetiletí. Nebo jen povzdech autora a jeho vzpomínka na pubertu?

Bluie
02. 03. 2003
Dát tip
Za tohle dilko kazdopadne TIP... Myslim, ze sonda do duse mladeze se povedla... teda jestli je ta mladez aspon trochu podobna mne, tak urcite. :)) Libi se mi nektery obraty - napr. "drsne nezna" nebo "klamajici svym telem"... No, konec je taky zajimavej a zvlast: "doufajici v JEHO slova - mam Te rad" tomu dodava riz... proste mam pocit, ze misty to jde i hodne do hloubky.. Ale myslim, ze jsem napsala dosti, nebudu tu plytvat mistem... jsem spis zvedava, co k tomu reknou ostatni, takze se sem jeste urcite vratim. :)

kassiope
02. 03. 2003
Dát tip
Je to vážně hodně dobrý,hodně pravdivý a snad se v tom i tak trochu poznávám. Dřívější léta byla hodně zmatená, ve snaze být co nejblíž dospělosti jsme se hnali příč životem, ale teď vím, že to byla ta nejkrásnější léta, na které je třeba vzpomínat s úsměvem na rtech. Takto vystižené mládí se musí ocenit....t*

alim
02. 03. 2003
Dát tip
velmi povedene...beze slova tip*.-))))

Téma je opravdu dobré, i - abych tak řekl - uchopení tématu, z mého pohledu ale celý text troskotá na nesmírně patrné těžkosti - ve smyslu : balónek naplněný héliem, ale připoutaný k bloku betonu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru