Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

EEj žol, žol, žol mi budě III.

Výběr: Monty_Python
18. 03. 2003
32
0
4192
Autor
Rowenna

            Budu mluvit trochu povrchně o divnostech. Divností je na světě tolik druhů, kolik je na světě lidí. Ale některé divnosti jsou prostě divnější. Jak mě mrzí, že jsem byla postižena tou divnou divností. Ale ještě bych mohla být postižena odpornou divnou divností. Jako třeba ten pravidelný návštěvník naší knihovny, který je geniální hráč šachů, který bydlí mezi odpadky a jemně řečeno - páchne.

            To jsem ještě neřekla, ale po letech pracuji v tom nejkrásnějším prostředí na celém světě, v knihovně. Ve svém životě jsem mívala dva, vlastně tři obsesní sny, které se mi vracely pořád dokola. Ten nejstarší je právě o knihovně. V deseti letech jsem přečetla, já náruživec, všechny knížky v dětském oddělení, a tak jako v dospělém věku k lidem přicházejí sny o sexu, o kráskách, o krasavcích, ke mně přicházely sny, jak vcházím  do knihovny, kde je plno úplně nových neznámých nádherných, hnusných, zajímavých, nudných, nových, plesnivých knížek, které jsou plné písmenek, které mi všechno vysvětlí. Nad kterými budu plakat a smát se.

            Moje maminka se rozvedla s mým tatínkem, když mi byly asi tři roky. Takže moje první vzpomínka je někdy z té doby, a já se v ní  ptám maminky, kde je tatínek. Odpověď zněla, že byl zlý, a že ji bil. Zřejmě to byla tak šokující odpověď, že mi utkvěla v paměti i s mou otázkou, jestli bil i nás, holčičky. „Ne, vy jste byly ještě maličké.“  Po třiceti, čtyřiceti? letech jsem se setkala s příbuznými svého otce, to když zemřel. A znali spoustu jeho chyb, a taky je s gustem popisovali. Ale nikdo nezpochybnil, že ten velký dětina miloval děti, a děti milovaly jeho. Měla bych cvoka otce, který by mě miloval. A nikdy by mě nebil. Anebo jen lehounce a s láskou. Což se nedá říct o mém náhradním otci, který nebyl cvok, a který mě nemiloval. Ale to je jiný příběh. Píšu to proto, že já, okouzlenec slov, jsem objevila dopis svého otce, toho biologického, zednickou tužkou psána banální slova, a na konci toho zhruba desetiřádkového listu dole připsán vzkaz, šifra: „Mám vas rat“. Asi nás měl rád. Takový divný člověk. Přívětivě divný. Píšu o divnosti.

            Všichni v sobě máme nějakou divnost. Všichni se s ní nějak potýkáme. A: aaj, žol, žol mi budě, až se někdy v životě nějak divně zapouzdřím, a nebudu vnitřně soucítit s tím nejdivnějším návštěvníkem naší knihovny, s tím geniálním hráčem šachů, s tím básníkem těch nejshitovatějších básní, s tím psem, který sedí po boku žebráka Na Příkopech, s mým otcem, který v deseti řádcích napsal třicet hrubek, s tou babkou v divoce květovaných hábitech divoce zmalovanou křiklavou rtěnkou, s mou neteří s křehkými elegantními nárty rozpíchanými od jehel s drogami, s tím největším smradlavcem na světě. Protože tohle všechno jsem tak nějak divně i já.

 

 

 


nádhera..... **********

Prokletí
21. 03. 2003
Dát tip
Moc pěkné a křehké dílko... děkuju ;o) m.

guy
19. 03. 2003
Dát tip
*** .... nějak zase nemůžu nic dodat

Sapho
19. 03. 2003
Dát tip
Dnes jsem si zašla do knihovny na fakultě a protože je venku nádherné předjaří, zajdu si procházkou ještě do té "nové Městské..."ale ještě si chvíli posedím na netu, říkám si - když je to ve škole zadara - a prohledám pár řádek od Tebe, a hlavně ty mezery, protože tam se toho vejde... A taky že vešlo - tahle prózička má nejen něco do sebe, ale také"ze sebe"-to jest že pro mě vyzářila slunce niterné a poznala jsem ho po teple, protože mám pocit že hřeje i mě...někdy dost pálí a je úmorné a člověk před ním neuteče do stínu, musí mu jen vyzývavěji nastavit svou tvář, aby neuhořel...Sapho.(tip)

Pescan
19. 03. 2003
Dát tip
*

Pavson
18. 03. 2003
Dát tip
pěkný to je *

alina
18. 03. 2003
Dát tip
mám pocit, že každé slovo,které teď napíšu, bude už navíc ...... Tož tak: mluvíš mi z duše ..... rozumím ..... moc moc moc ......děkuju * .............................ostatní už řekla Petula :) a Petulíínce děkuju za aví .....a taky avízkuju jak divá *o*

alina
18. 03. 2003
Dát tip
Teda, koukám ale, nějak se nám tady to knihovníkování šíří :o))) ....esli vono by to nechtělo nechat se proti tomu (k)očkovat ;o))))

Seregil
18. 03. 2003
Dát tip
Teda fakt mi docházej slova.... ****

Algaranna
18. 03. 2003
Dát tip
nemam co dodat:-)***

Gunhead
18. 03. 2003
Dát tip
Až budu jednou bezdomovec, určitě taky zajdu... Obejdu všechny známý knihovnice a možná i ty neznámý a pak... o nih ztvořím dílo vzkutku zkvjelé... Zatím jim pošlu típa

Olina
18. 03. 2003
Dát tip
jojojo ****************** taky bych se nechtěla zapouzdřit - to mě děsí snad nejvíc ze všeho, eště víc než uzená polívka

Překvapuješ mne čím dál tím víc... ale hezky. Na rozdíl od Dufa si nemyslím, že pomoc je v umývání páchnoucích, protože oni páchnou dobrovolně a rádi. Jsou z našeho mytého úhlu pohledu divní. Ale před nějakými třemi, čtyřmi sty lety se nemyl téměř nikdo a z jejich úhlu pohledu bychom zase byli divní my. Ale to jsem vlastně nechtěla rozebírat... Taky by se mi líbilo pracovat v knihovně, teda vlastně spíš v antikvariátu, tvůj popis (sny, jak vcházím do knihovny, kde je plno úplně nových neznámých nádherných, hnusných, zajímavých, nudných, nových, plesnivých knížek, které jsou plné písmenek) je úplně přesný... ale nikdy se mi to nejspíš nepodaří, leda bych si otevřela nějaký vlastní. A antikvariát bohužel asi taky není zrovna obor, kterým by se dalo uživit, když má člověk rodinu... ale to sem taky nepatří. Jsi jedním z mála písmáckých autorů, o kterých se domnívám, že je jich JEN tady škoda. *

Sakryš, Mireček se mi připletl k počítači... a já proč mi nejde dát Výběr! :o)

Olina
18. 03. 2003
Dát tip
:))) jsem pracovala 7 let v antikvariátu, než se mi narodil syn:) hned bych se vrátila ( i přes šváby v těch původních prostorách)

Švábi jsou v tomto případě daň z luxusu! Páni, sedm let... takhle dlouho jsem na jednom místě vydržela poprvé a naposled na základce...:o)

Olina
18. 03. 2003
Dát tip
:(( bylo to jen pět - jsem si to musela přepočítat:)

Yfča
18. 03. 2003
Dát tip
Však si teho taky na té základce považují. Zapomněla ses ovšem zmínit o tom, že těch sedm let jsi strávila v osmé třídě... :o))

Wopi
18. 03. 2003
Dát tip
divností je na světě moc...

Yfča
18. 03. 2003
Dát tip
*

Náhodou, říďa za mně dostal diplom. Byla jsem asi 3x první v soutěži "Děti, mír a umění"!

Olina
18. 03. 2003
Dát tip
:))) to vysvětluje Mirečka:)

Yfča
18. 03. 2003
Dát tip
Já mám náhodou ze základky taky diplom za "příkladné chování" a knížku Záhada hlavolamu (Mireček by zaplesal!), heč! :o))

Tiky
18. 03. 2003
Dát tip
Yfčo díky za avi, protože mi mimoděk byla odhalena pravá tvář MD a potvrdilo se mi tušení :))). A navíc jsem si to tu ráda znova přečetla :)

Carrie
18. 03. 2003
Dát tip
Monty: kterej, Šplíchal??? ;o)))))

bbb
18. 03. 2003
Dát tip
t*

Tak to zase pozor, Mireček je normální schízácká postavička, já jsem v životě o žádným vejletu do Brna nebo do lesa nepsala. Já jsem v lese možná nikdy v životě nebyla.

Carrie, jasně že Šplíchal, kterej jinej. :o)

Tiky
18. 03. 2003
Dát tip
Monty: nikdo neříká, že není :)))

Tiky: Ještě aby to někdo říkal, že jo.

Helča
18. 03. 2003
Dát tip
pěkné počtení *

Petula
17. 03. 2003
Dát tip
Roweno, já Tě miluju (jako autorku, jako člověka, jako – promiň – ZJEVENÍ pro mne „náhodou“ (která neexistuje, že) do cesty mi vložené, nalezené jak bludný kořen, jak opalizující křemínek ztracený/nalezený ve štěrkové cestě, jak člověka, ŽENU!) Prosím, ráda bych Tě objala a poděkovala Ti osobnbě, za to, že JSI. Že se mi (snad) nezdáš! Máš obrovský dar lidskosti. Obávám se, že jím trpíš „jak zvíře“…

|||-_-|||
«*»


Petula
17. 03. 2003
Dát tip
Zabudla na aví!
|||-_-|||

Perchta
08. 03. 2003
Dát tip
* řekla bych, že je dnes opravdu aktuální

Lyryk
07. 03. 2003
Dát tip
závidím ti, že nenutkána nemusíš sahat za hvězdy...

Josefk
07. 03. 2003
Dát tip
svět je plný lásky! i tahle drobnůstka..:-)))

Jeanne
07. 03. 2003
Dát tip
opravdové, z duše *

nin
05. 03. 2003
Dát tip
já ti to zase napíšu soukromě, jo? tady jen *

nin
05. 03. 2003
Dát tip
je to divný, ale už v druhým tvým dnešním dílku jsem potkala sama sebe :-) tohle je taky můj pravej otec :-) a jednou mi někdo napsal Chci tě mýd rát, někoho mýd rát a já se lekla a přitom mě měl asi doopravdy rád... a mimochodem, jsem strašně dlouho dělala v knihovně a JE to ta nejhezčí práce a do čítárny chodili spát bezdomovci a ostatní si na ně stěžovali, že smrděj, vyhazovala je ochranka a mně bylo trapně, za ně, jak pokorně odcházeli, zvyklí...

nin
05. 03. 2003
Dát tip
haha, jsem to blbě zaškrtla, no nic, vážně to myslím taky :-)))

Duf
05. 03. 2003
Dát tip
K poslednímu odstavci Já mám asi divnou náladu, ale tohle všechno nejsi ty, ani divně ani jinak. Nejsi bůh. Nepomůžeme nikomu společným utopením se v pocitu křivdy a odmítnutí a takto snadno nalezené pospolitosti. Když mu chceš pomoct, umej ho.

blondýna
05. 03. 2003
Dát tip
*********

Rowenna
05. 03. 2003
Dát tip
Je pravda, Dufe, že nejsem charitativní pracovník. Že jsem jen oči, jen srdce, a ne ruce. Taky tohle psaní nezavádí k charitě. Je to jen o soucitu. O empatii. O schopnosti se vcítit. Ukřivděná? Doufám, že ne. Doufám, že se s křivdami v sobě docela dobře peru a zvládám je. Děkuji, přesto děkuji, za jiný úhel pohledu. :-)))

Carrie
05. 03. 2003
Dát tip
empatie...

Albireo
05. 03. 2003
Dát tip
Hezké, Rowenno, a velmi lidské! * Albi**Reo

nin
05. 03. 2003
Dát tip
Stando, oni tě vezmou v takový Městský všema deseti, ale jestli dokážeš uživit z osmi litrů ženu a dítě, tak seš u mě fakt šaman :-))

Tiky
05. 03. 2003
Dát tip
četla jsem a četla a četla bych dál kdyby to neskončilo, kdyby toho byla kniha, kdyby...za všechny žoly T* a ještě jeden nepísmákovitej za koukání a další za tu empatii

tanganika
05. 03. 2003
Dát tip
div(n)ý***

ALoDIRuK
05. 03. 2003
Dát tip
Schází mi tvoje básně :-(

rainman
05. 03. 2003
Dát tip
a mně zase scházej slova :-)***

alim
05. 03. 2003
Dát tip
me to reklo a dalo hodne...´mnohdy neni treba jenom basnit.. tohle je real a moc fainove a s citem psanej...myslim, ze prave tyhle ruzny osudu nas taky utvareji...a je to tak dobre...tip*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru