Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dravec a sokolník

11. 05. 2000
3
0
1753
Autor
Tanizaki

Zeleným snem se procházíme padáme z jemných velkých skal ticho tu lehce rozlomíme .. kdopak to stojí opodál? Sokolník čistý jako peří dívá se přímo jasným zrakem Snad ještě někde v skrytu věří že v dalším žití bude ptákem... Táže se duchem sokola svého proč pohřbít má svou naději proč vůkol málo toho všeho co viděl by on raději? Nastaví pevně levou ruku - už vidíme to rozpětí - a dravec slétá v horkém vzduchu svým drápem pánu odvětí.. Šrám teplá krev mu polaská on usměje se, nakrmí ho-- pták potom rychle zamlaská-- --dí v záři slunce poledního: "Pamatuj strážče milý ne vždycky správně toužíš ač sebevíc chtěl bys jednu chvíli stále s jinými se soužíš.." Posmutněl sokolník a snad i padla tma odřízl rolničky a pustil svého sokola..
Mišpule
31. 05. 2000
Dát tip
Po formální stránce působí autorčina báseň jako lehké pravidelné veršování, až na malé výjimky dodržuje striktně rytmus, pravidelně používá střídavý rým. Báseň trochu připomíná dětské říkanky, lidovou poezii, možná trochu Erbena. Začátek 1. sloky evokuje jakoby vstup do nějaké pohádky, snu. Na pozadí takřka pohádkového příběhu se skrývá hlubší obsah, touha člověka po volnosti a po svobodě (volný jako pták), možná také jeho možnosti rozletu. Je důležité vybrat si správný cíl, protože jinak je veškeré toužení a snažení marné. Originální mi připadají první tři verše, opravdu hezké uvození příběhu. V poslední sloce by možná rytmově více sedělo "a snad i padla tma - a pustil sokola", ale to je čistě můj pocit. Připomíná mi to opravdu pohádkový příběh a ty já ráda...

Sarken
18. 05. 2000
Dát tip
nádhera

Bříza
15. 05. 2000
Dát tip
ale smutný ...

Print
12. 05. 2000
Dát tip
Tani...čaruješ a slastně opíjíš!!!! *!

Laďa
12. 05. 2000
Dát tip
Nejkrásnější básně epické.

Merle
12. 05. 2000
Dát tip
Zbytečně dobrý!!!... přesně takovýhle básničky miluju akorát to trochu pokazil Ženatej, protože jsem si poprskal klávesnici čajem :-)))))))))))))))))))))

Ženatej
11. 05. 2000
Dát tip
Neměl ho pouštět! Sokoli co mlaskaj jsou hrozně vzácný... :-)

Bříza
11. 05. 2000
Dát tip
ne - nechce se mi tomu smát - moc se mi to líbí !!! (........)

zámek
11. 05. 2000
Dát tip
... po dlouhé době ti mohu vyjádřit svůj obdiv .... kouzlíš ... kouzli !

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru