Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

výčitky svědomí

11. 05. 2000
5
0
4158
Autor
MM

snad se to ještě dá nazvat básní... kamarád mi tvrdil, abych to přepsal jako povídku, ale nenašel jsem k tomu dost sil. jsem strašně unavený. mám se moc dobře.

mám se až nechutně dobře není tedy divu, že se cítím poněkud provinile když sedím a pláču. na co jsi šáhl, všechno se ti povedlo. tak jakým právem teď sedíš na schodech, posloucháš rachot půlnoční tramvaje a tetelící se letní vzduch a tvou duši ovládá tesknota a smutek? mám, co jsem chtěl, a přesto si zoufám, snad proto, že telefon nikdo nezvedá, že mládě vypadlo z hnízda a umřelo, že v tomhle světě se ztrácím. nehraj si na mučedníka! po zlém nic nezměníš. někdo šel do obchodu, koupil si půl kilo sexu, dvacet deka šunky a tři rohlíky a doma to vše vesele zkonzumoval. není mi to jedno. jak jsi na to ale odpověděl? jen sis zapálil další cigaretu. a topím v sobě vztek. na přetvářku. jako malý děcko, kterýmu vzali bonbón. že bych se až teď probudil do reality? a hra, kterou jsem doteď hrál na výbornou mě přestala bavit? to ti povím, to je vážně brzo! a nenalháváš si to? není to jen nová role, která se ti zrovínka zalíbila? asi ne... ale kdo to může tvrdit najisto? nemůžu usnout a poslouchám šum, slovinský rádio vysílá oldies party. zdá se, že začal čas změn. coś sie konczy i coś sie zaczyna. ale... nic už nebude stejné.
Hippie
13. 04. 2002
Dát tip
Myslím, že o upřímnosti a autentičnosti není pochyb... Mě ta "věc" totiž totálně dostala...a teď ve mně zůstal takovej ten bolavej pocit... Poslední dobou si připadám stejně, splnil se mi jeden muj obrovskej SEN, měla bych bejt relativně šťastná, přitom přemejšlim a vymejšlim a kombinuju....a je mi z toho strašně smutno....asi neumim prostě jen tak vychutnávat a přijímat...užívat si...Trápím se svou zásluhou či nezásluhou na bytí a pak si tyhle myšlenky vyčítám...Vždyť je mi báječně.....? Tip

Erendis
22. 11. 2000
Dát tip
Hmmm tak se to tak nejak vyvinulo v debatu o tom co je nebo neni umeni...teda pokud to dobre chapu, ale klidne taky nemusim protoze jsem jeste min nez amater...jen bych se chtela zeptat: ma byt umeni dokonaly? Podle me ne protoze pak by to proste nebylo ono...mozna to neni uplne umeni, kdyz reknu co citim obycejnymi slovy...spis je to pokud vyjadrit neco abstraktniho...a kdyz si uvedomim, ze to je vetsinou dost tezky...tak to podle meho skromneho soudu je umneni... MM: ovsem je to opravdu uprimne?

Kangi
22. 05. 2000
Dát tip
umeni nema hranice !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hackman
20. 05. 2000
Dát tip
jo přepsat by to chtelo, je to dobry pribeh

Sarken
18. 05. 2000
Dát tip
nádherně upřímné, jako bych to cítila na vlastní kůži drž se člověče!

Bibša
15. 05. 2000
Dát tip
Ado, v kazdem pripadku, je to hodne oslovujici a to je u basne dulezite, oslovujici a libive a premyslejici... me se libis!

MM
13. 05. 2000
Dát tip
uznávám, že je to výpověď, která znamená nejvíc pro mě a pro lidi, kteří jsou mi úplně nejblíž - takže se jí samozřejmě může právem vyčítat poněkud neučesaný styl. ale myslím si, že sdělení tam je a je tam pro všechny. a to je pro mne důležitější než forma - aniž bych se ji vzdával! hledám slova, to si pište :) a někdy je vidím kdesi na obzoru - třeba se mi jednou povede je chytit...

Lyryk
12. 05. 2000
Dát tip
Neodmítám tvoje myšlenky, jejich podstatu jsem v jiné podobě také trochu prožil, nemohu však ocenit uměleckou výpověď. Je to jen upřimný záznam a umění je stylizace..

Print
12. 05. 2000
Dát tip
MM!!! Vnímám tvoje myšlenky a strašně se mi líbí způsob tvé umělecké výpovědi! Ta upřímnost na mě stéká z tvých slov jako šťáva z hroznů...aniž je musím pasírovat lisem... Tip a dík!

clovrdik
12. 05. 2000
Dát tip
teda, člověče, tohle je sakra dobrá věc, ano ano, sakra dobrá. Dokonalá výpověď hozená na papír. Fakt nevím, co na tom není umění, jak se ti snaží podsunout Lyryk.

clovrdik
12. 05. 2000
Dát tip
pro Lyryka : proč píšeš, že to není umění ? Proč stylizovat pocity ? Právě to prožitý je nejlepší. Proč si vymýšlet a stilizovat za každou cenu ? To někdy vede k neuřímnosti výpovědí, k takovýmu " umělýmu " umění

Ženatej
12. 05. 2000
Dát tip
Ženatej čte mnohem raději "jen upřímné záznamy", než neupřímné stylizace. Není to s tím uměním přece jen trochu složitější? *!

Laďa
12. 05. 2000
Dát tip
Myslím, že chápu, co chtěl Lyryk říci, ale názor mám jiný. Možná bych ho měla stejný, kdyby to napsal opravdu jako povídku. Ještě, že jsi byl MM tak unavený. Pěkný je to ale jinak. Stáváš se mým oblíbencem pomalu, ale jistě.

Lyryk
12. 05. 2000
Dát tip
Odmítání stylu, upřimnost, jen "vrbová" upřimnost to je jen zástupný spor koncepce v umění a náhodnosti v hledání. To byste mohli dojít k tvrzení, že se nesmí škrtat a přepisovat a opravovat a hledat čím dál výstižnější slova a sevřený celkový výraz. Nekritizuji výpověď, ale od umění očekávám víc než soukromou výpověď :-))

Print
12. 05. 2000
Dát tip
Pokud očekáváš to, co sám plodíš...pak to není ani umělá vrba... Tuším djPes ti to pod nějakým tvým výplodem pregnantně napsal. A také svého času Bříza pod tvý nohy (pokud se za to dnes nestydí a nebojí se tě)!:-) Čtu tě poctivě a rád. Čtu tě, aniž bych si dělal nárok tě milovat nebo nemilovat... Čtu tě, aniž bys mi co řekl... Čtu tě s tím, že říkáš mnoho jiným. Věřím, že mě bereš taky tak!:-)

Bříza
12. 05. 2000
Dát tip
Chápu -li Lyryka správně, chybí mu možnost "zevšeobecnění", neboť předložené považuje za soukromou výpověď, neobsahující přesah mimo osobu autora. Nemohu si pomoci, ale já jej tam vidím. Vidím jej právě v závěru. - Nastal čas změn. Možná se stáváme někým, s kým se nemůžeme smířit. Rozložení reálií takle hezky pohromadě mi nepřipadá náhodné. Není to rodinná fotografie. Já tam zkrátka tu koncepci vidím ... Jiná věc je forma - ale o tom zde nikdo nediskutoval ... k vzájemným osobním invektivám - no comment... :c(

Print
12. 05. 2000
Dát tip
Osobní ivenktivy???? Myslíš moje? Fakt asi čteš něco jinýho, než píšu a nebo fakt píšu něco jinýho, než chci! A nebo čteš to, co chceš číst!

Laďa
12. 05. 2000
Dát tip
V podstatě souhlasím s Břízou. A jak říkám, chápu, co chce Lyryk říct, ale já jsem jen takovej amatér, kterej si taky dost často plete umění s osobními výlevy. A je to špatně? Nedělala bych si s tím umělecké ambice, ale za přečtení to třeba stojí. :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru