Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mravenec

13. 03. 2003
4
0
1511
Autor
HERMES

Mravenec

 

 

Jednoho letního odpoledne šlo malé dítě na procházku, asi chytat motýly? Kdo ví? Jisté ale je,že si neslo malou plechovou nádobku fialové barvy na borůvky.Dítě položilo bandasku na zema začalo si hrát se dvěma kusy dřeva. Tato hra jej však za chvíli omrzela a tak šlo dál.Dítě minulo travnatý palouček, studánku, dva staré stromy, které vrhaly na palouček mocný stín.Co takhle zavřít oči a o kousek poskočit. Jeden malý skok a potom větší a náhle je tu brutální pád do neznáma. Dítě se po nárazu dostalo na chvíli do šoku, ale to bylo opravdu jen na malou chvíli. Dítě se otřepalo a pomalu se zvedá, je totiž v mravencově noře. Podívá se vzhůru a vidí jen okrouhlý otvor ve velké výšce. Dítě si pomyslí: Tudy jsem sem asi spadlo?! To však není pro dítě ani tak důležitá skutečnost. Dítě spadlo na hromádku něčeho měkkého a tak si neublížilo.

Že by tady dole rostla tráva či mech?, ne jsou to lidské vlasy, ale to dítě ještě neví.Rozhlíží se zvědavě kolem a pomalu si zvyká na šero co vládne v mravencově noře a najednou uslyší hrozný zvuk,který by někoho normálního dovedl na místě k šílenství, ale dítě je stoicky klidné a to až nepřirozeně. To co dítě slyší je totiž typický zvuk mravence, který si čistí tykadla. Tento konkrétní mravenec je netrpělivý a čistí si tykadla jen když má hlad a tento mravenec má opravdu brutální hlad a hlad z něj činí neúprosného dravce. Jednou k němu do nory spadla myš a on ji rozsápal na kusy tak rychle,že ani nepoznal co to bylo za zvíře. Mravenec si přestal čistit tykadla, protože v temné noře zpozoroval pohyb a zpozorněl.Jeho hladem až na pokraj vybičované smysly rozpoznaly blížící se kořist. Pár rychlých pohybů a už drží svými končetinami zmítající se dítě a ví že tato kořist mu již nikdy neunikne a tento fakt snad tuší i dítě někde hluboko ve svém podvědomí. Mravenec je už šílený z hladu, a proto

neváhá a svými kusadly začíná pracovat na dětské hlavičce, ale to se dítěti nelíbí a z toho důvodu se snaží vytrhnout z mravencova pevného sevření,ale tupá bolest na temeni jeho hlavičky, způsobená ostrými mravenčími kusadly, ho donutí k nejvyššímu úsilí, které však není korunováno úspěchem. Mravenec zatím svými kusadly narušil lebku dítěte, vykousal v ní otvor ve velikosti drobné mince. Dítě se třese,křičí a jeho tvář je celá zrůzněná prožívanou bolestí.

Kusadla vykusují kousky temenní kosti a neustále se zvětšující otvor odhaluje nahý mozek. Dítě přestává křičet a upadá do letargie podobné milosrdné narkóze a jeho skelné oči již nepláčí.Mravenec usoudil, že otvor je již dostatečně veliký, pomalu se otočil a kápl dítěti na odhalený mozek mravenčí kyselinu. Dítě sebou párkrát zaškubalo.....

Mravenec měl po dlouhé době zase ten klidný pocit, ano byl to ten příjemný, přímo božský pocit sytosti. A proto si mravenec na věčnou uzpomínku této události  vyrobil z neočištěné dětské lebky hrnek, sice to nebyl velký hrnek, ale na horkou čokoládu by stačil. Jednou z mála činností v níž mravenec vyniká je právě výroba hrnků. Jeden z jeho hrnků má i překrásnou čelenku, ano právě tu jež nosívají mladé dívky když chodívají k potoku prát prádlo. Mimo výroby hrnků je mravencova činnost zaměřena na kopání tunelů. Některé z jeho tunelů vedou až 20 kilometrů do vnitrozemí.


Jako milovníkovi hororů a absurdit se mi to líbí, jako zasloužilému otci nikoliv. Nemohl by tam spadnout místo dítěte třeba nějaký ten poslanec? (pravda, pak už by to nebyl horor ale pohádka s dobrým koncem) Humble: Máš pravdu - nejsi v pořádku. Copak si někdo, kdo dává své věci na Písmáka, nechává dělat jazykovou korekturu?

tohle se mi nelíbí. Přijde mi to takový zbytečný a zbytečně krutý. Vlastně je to jenom zbytečně krutý

Humble
09. 04. 2003
Dát tip
Já asi taky nejsem v pořádku. Asi jsem puntičkář, ale já jsem se při četbě zasekával na chybách v interpunkci a občasných překlepech.

Narvah
18. 03. 2003
Dát tip
Ty opravdu umíš psát kritiky, Movrasi, jseš fakt dobrej! Vy se s Hermesem asi často vídáte, co? Chodíte spolu na kafe, držíte se za ruce, občas někoho pořádně zmlátíte a tak. Rozumíte si a máte se rádi. Ať vám to hoši vydrží. Vrána k vráně...

HERMES
18. 03. 2003
Dát tip
Máš recht, kromě toho držení za ruce.

houba
17. 03. 2003
Dát tip
eh...."medailonek neznámého dítěte sežraného neznámým velkým mravencem"..... nevím, moc mě to nezaujalo

Movsar
17. 03. 2003
Dát tip
eh.....výborné.

Nápad zajímavý, zpracování místy brilantní (brutálně hladový mravenec), místy těžkopádné.

To je ošklivé a smutné. Mám rád příběhy, které končí dobře.

Kromě toho tak velcí mravenci nejsou. Já to vím, my hoši z Rychlých šípů jezdíme do přírody často.

Yfča
15. 03. 2003
Dát tip

Yfča
15. 03. 2003
Dát tip
A hlavně, Mirečku, děláte záslužnou práci!

Ano. Myslím, že by si z nás mohl vzít autor této nehezké povídky příklad. Zatímco sepisoval nepravdivý a zlý příběh o lidožravém mravenci (Formica rufa), mohl čas využít rozumně a k dobrým účelům. Já byl jednou hodně smutný a chtělo se mi napsat smutnou báseň o tom, jak bych rád s hochy pod stan do přírody, ale že je prosinec a mrzne. Dal jsem si ale hned 20 dřepů a vyběhl ven, abych pomáhal starým lidem přes cestu. Samozřejmě jsem si vzal čepici, rukavice a šálu.

woai
13. 03. 2003
Dát tip
tak jsem si vždycky říkala, co je to medailónek (a tohle je první, na který jsem se podívala) proč tady není rubrika "horory" ?! bylo to napínavé jen nevím, proč by ta bolest na té hlavičce měla být tupá?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru