Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Můj rodný kraj

17. 03. 2003
5
0
1759
Autor
Babetka

Kdo je ochuzen o lásku ke svému kraji, přichází o mnoho! Já jí mám plné srdce...

Snášející se mlha halí krajinu v zasněný háv,

krajinu ze všech nejkrásnější, můj rodný kraj.

Je to kraj lesů, polí, záře

a květin jak z nejvoňavějšího herbáře.

 

Kde první sluneční jas ozáří nekonečné lány,

kde ptáčci zpívat nemusí, z té krásy jim zobáčky zpívají sami,

kde rovina jen vyjímečně musí hrbit záda,

kde celý kraj voní, ach, jak tu vůni mám ráda!

 

A lid? Lid je zde většinou dobrý a srdečný,

ke spěchu dnešního života naštěstí netečný,

lid, který celý den jen zpívá a hraje,

řekněte, kde jinde takový je?

 

Však největší krásy lze jen v lese najít,

kdo jednou jeho klid ochutná, každý den tam musí zajít,

ty tiché a vševědoucí, krásné moravské lesy,

kde života hluk a shon jen z dáli zní, tam kdesi.

 

Tam u nás já každý květ a každý lístek znám,

tu zvláštní nádheru ani za zlato světa neprodám!

A kde člověk může najít tohle všecko?

Musí na jižní Moravu, na Znojemsko.


Babetka
17. 07. 2004
Dát tip
Jojo, jsou prostě vyjímky, co potvrzují pravidla. :-) Bohužel... A někdy bohudík! Ale to není tenhle případ...

Babetka
11. 07. 2004
Dát tip
:-) No dobře, v mezinárodním měřítku to možná funguje. :-) Většinou...

Beezer
11. 07. 2004
Dát tip
Ano. Většinou. Když pomineme třeba Anglie - Turecko :-(

Beezer
07. 07. 2004
Dát tip
Já to sjednocení nemyslím na klubový úrovni. SPíš mezinárodně... i když Anglie :-) Ale jinak myslím, že to v celku platí

Babetka
06. 07. 2004
Dát tip
:-) Fanoušci se možná k řekům chovali slušně, ale já jsem naštvaná! :-) No dobře, už mě to trošku přešlo... :-) Oni si to zase zasloužili, tvrdě se vybojovali až do finále a pak porvý v historii vyhráli! Nakonec jim to docela přeju. :-) Ale jinak si moc nemyslím, že fanoušky sport sjednocuje. A co takový fanoušci Baníku? :-)

Babetka
05. 07. 2004
Dát tip
Tak tojsem ráda, že jsi už Znojmu odpustil! :-) Nevím, jestli je díky EURU Evropa sjednocená. Ká bych těřeba letos do Řecka nejela! :-) Ani kdybych mohla. :-)

Beezer
05. 07. 2004
Dát tip
Náhodou. Co jsem koukal tak řekové a češi byli docela za jedno. Taky díky tomu, že řekové nás porazili :-) Nevím jací jsou když se nedaří. Ale naši se k řekům chovali skvěle. Pohled na sjednocený fanoušky byl nádhernej. Jak řekl Čapek: "Někdo by řekll, je to jen fotbal. A já říkám - vždyť to je fotbal!"

Beezer
30. 06. 2004
Dát tip
Já se na Znojmo zlobil jen ze začátku. Byl jsem ještě malej a blbej :-) Náhodou si myslím, že sport většinou ty lidi spojuje. Ale bohužel ne na tý klubový úrovni. Ale třeba co se eura týče, myslím, že je Evropa docela dost sjednocená. A na Znojmo se opravdu nezlobím :-)

Babetka
29. 06. 2004
Dát tip
Promiň, promiň, promiň... Já samozřejmě vím, že jsi z Jihlavy, vůbec nechápu, proč jsem se takhle blbě přepsala! Ještě jednou se omlouvám... To je vážně ten důvod? Ach jo, ten sport lidi tak blbne... :-) Ale sleduješ to, jak to s lidma hejbe? Např. EURO, nikdo nemluví o ničem jiným... Dokonce i já je sleduju. :-) Hrůza! Místo aby sport lidi spojoval, tak je rozděluje. To jsme to dopracovali. :-) Ale teď už se na Znojmo nezlobíš,když jste přez Budějovice zase do extraligy postoupili, ne? :-)

Babetka
26. 06. 2004
Dát tip
:-) Když už jsi to nakousl, musíš to doříct. :-) Nevyřadilo Znojmo Třebíč náhodou z hokejový extraligy? Nebo je to jinej důvod? Tak mě nenapínej... :-))

Beezer
26. 06. 2004
Dát tip
Tak za prvý! Já su z JIHLAVY!!!! Ještě jednou to zaměníš s tou Třebíčí, tak bude fakt zle!!! Mezi Třebíčí a Jihlavou je to jako mezi Hradcem Králové a Pardubicema :-) A za druhý je to právě ten důvod. Prkotina ne :-)

Beezer
23. 06. 2004
Dát tip
Když mě se do toho vysvětlování dvakrát nechce :-) Fakt je to prkotina :-)

Beezer
11. 06. 2004
Dát tip
He. S tou nenávistí je to trochu jinak. Hlavně je to takovej směšnej cůvod. A já osobně proti Znojemsku už nic nemám. Takže jakobych nic neřekl :-))

Babetka
11. 06. 2004
Dát tip
Z toho se jen tak nevykroutíš! :-) Jakej důvod?? Řekni mi ho, prosím, prosím. :-) Ale jsem ráda, že už proti Znojemsku nic nemáš. :-)

Beezer
07. 06. 2004
Dát tip
Hmm. Takový hodně poetický. Dost sladký. Ale plně chápu. Sám su až neuvěřitelně hrdej na to odkud pocházím. Ne že bych byl nějak výjmečnej, ale prostě svůj kraj (Vysočinu) zbožňuju. Tvůj přístup je fajn. I když znojemsko zrovna moc nemusím. Ono se Znojmem a Jihlavou to není zrovna moc mírumilovný. Ovšem, jak včem :-) Ale na tom snad nezáleží. Proč soudit lidi podle toho odkud pochází. Myslím, že fajn lidi sou všude.

Babetka
07. 06. 2004
Dát tip
No, sladký to trochu je, protože jsem se snažila ten svůj rodnej kraj trošku přikrášlit. :-) Ale jen trošku. Mám ho prostě ráda. A jak říkáš ty, jsem hrdá na to, odkud pocházím. Proč nemáš rád Znojemsko? A proč nás nemá ráda Jihlava? :-) My jsme takový milí lidi. :-) Jojo, člověka nemůžeš soudit podle jeho bydliště (i když můžeš na nějaký věci usuzovat nebo je předpokládat). Jak říkáš, fajn lidi jsou všude. A ti nefajn taky.

Thurin
24. 04. 2003
Dát tip
:-)))

Thurin
22. 04. 2003
Dát tip
Podle mě Ti to stejně ani moc neklouzalo, ale chtěla jsi jen, abych Tě vzal za ruku.:) Ale to jsi mohla říct klidně rovnou.:)

Babetka
22. 04. 2003
Dát tip
Teď jsi mě ale prokoukl!:-)) A že ti to nedošlo tenkrát... :-) Tak pro příště to už víš, ju?:-)

Thurin
18. 04. 2003
Dát tip
Já taky!!! :)))) A pozveš mě tedy?:P

Rowenna
18. 04. 2003
Dát tip
***

Babetka
18. 04. 2003
Dát tip
Thurin, to jsem ráda, že sis dělal legraci! :-) Ty jsi zvaný kdykoliv!! Teď je jen na tobě, kdy toho pozvání využiješ... :-)

Babetka
18. 04. 2003
Dát tip
Rowenna, díky!! :-)

Thurin
16. 04. 2003
Dát tip
Tak promiň, nechtěl jsem se vnucovat...:((

Babetka
16. 04. 2003
Dát tip
Thurin, vždyť víš, že jsem si dělala legraci!! Ty se nikdy nevnucuješ, taková hloupost!!:-)

Babetka
08. 04. 2003
Dát tip
Brumlo: Díky za tip i za tu kritiku!! Kdybych to uměla vyjádřit líp, určitě bych to udělala, ale bohužel to neumím... Já jednou takhle stála, dívala se na tu krajinu, co mě každodenně obklopuje a najednou jsem si uvědomila svoji lásku k tomuto místu, k mému kraji... A ty verše mě začali napadat jen tak od sebe, moc jsem nad nimi nepřemýšlela... Takhle jsme to v tu chvíli prostě cítila a tak jsem to i napsala...

Babetka
08. 04. 2003
Dát tip
Thurin: Copak jsem mohla za to, že jsme chodily po těch nejklouzavějších místech?? Já cestu nevybírala...:-))) Stejně tě podezdřívám, že jsi to tam předem polil vodou, nechal zledovatět a pak jsi zkoušel, co vydržím...:-)) Jen se přiznej!!:-)) Jojo, les je skvělý místo... Já tam trávila s bratrancemi a sestřenicemi každý den mého dětství - stavěli jsme si domečky a hrály různé hry, byly to nejšťastnější chvíle mého života... Vysočina?? Co to je??:-)) Jinak to nebyl pokus o vtip ani o ftip, ukázat někomu má tajná místa v naší krásné přírodě, je velmi osobní věc a proto si ještě musím rozmyslet, jestli jsi toho hodný!:-))

Thurin
07. 04. 2003
Dát tip
Jihomoravský kraj? No, Vysočina to není, ale... Jestli si to zasloužím? To byl doufám pokus o ftip, ne?:))) Mě nikdy zeleň nechyběla, protože jsem jezdil se skvělou partou skoro každý víkend do lesa a bylo to skvělý... Copak jsem Tě mohl vzít někam do lesa, když Ti to na každým kopečku tak strašně klouzalo?:))))

Babetka
04. 04. 2003
Dát tip
Thurin: Moje zkušenost je spíš ta, že moc lidí nelpí na místě, kde se narodili, ale spíš si řikají, proč nebydlí třeba támhle nebo někde úplně jinde a z toho mi bylo smutno! Já jsem šťstná, že odmalička vyrůstám mezi voňavými lesy a že z okna nemusím sledovat jen změť betonu, ale to je věc názoru... Jen jsem chtěla vyjádřit svoji lásku k mé rodné vísce a k celému nádhernému jihomoravskému kraji... Snad se mi to aspoň trošku povedlo... Ráda ti to vše ukážu, ale prvně si musím rozmyslet, jestli si to zasloužíš!:-)) I když aspoň na oplátku za ukázku těch vašich stromů, zabudovaných v chodníku, asi ano.:-) Tohle ale neber jako kritiku tvého rodného města, má taky své kouzlo a krásu!

Thurin
03. 04. 2003
Dát tip
Já právě myslím, že poslední dobou každý až moc lpí na tom odkud pochází a snaží se tím povyšovat nad ostatní, ale to není případ téhle básničky... Až mě někdy pozveš, tak mi to budeš muset všechno ukázat! :P

clovrdik
20. 03. 2003
Dát tip
:-)))

Babetka
19. 03. 2003
Dát tip
No právě, já to vážně myslela vážně a i když to někomu příjde, že jsem to vážně nemyslela, tak vážně jo!:-)) Nevím, jestli je to lepší, ale dík za to, že ty si myslíš, že to lepší je!:-)

Babetka
18. 03. 2003
Dát tip
Mirek_Dušín: Děkuji!

Babetka
18. 03. 2003
Dát tip
clovrdik: Díkec! Ale já to myslela úplně vážně...:-) Hm, možná se vztah k rodnýmu místečku moc nenosí, ale já to tak cítím...

clovrdik
18. 03. 2003
Dát tip
vážně jsi to myslela vážně ? :-)) tím líp, fakt :-)

Ano, tohle se mi líbí, takové básničky mám rád!

clovrdik
17. 03. 2003
Dát tip
:-))) je to poměrně úsměvně napsaný, ale musím dát TIP, už i kvůli tomu, že dneska se vztah k rodnýmu kraji příliš nenosí ....

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru