Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

KHÁM-SÝP

14. 05. 2000
5
0
2602
Autor
AZALIN

"Takhle tady "lidé" žijí, ve velkých krabicích podobných domům, aby se uchránili před deštěm a sněhem, po stranách vyřezané díry, aby viděli ven. Pohybují se v malých krabicích různých barev s koly na rozích. Krabicovou kulturu potřebují, protože každý z nich si myslí, že je uzavřen do krabice zvané tělo. Ruce, nohy a prsty potřebují, aby mohli pohybovat tužkou a různými nástroji; jazyk, protože zapomněli, jako komunikovat, oči, protože zapomněli, jak vidět. Zvláštní malá planeta. Kéž bys tu byl. Na shledanou doma." (Richard Bach)

Za devatero hvězdami, třemi planetami a jedním měsícem se kolem své osy otáčela planeta, na které žili samí smutní a nešťastní lidé. Ano děti, skutečně byli takoví. Proč? No protože zapomněli, proč vlastně žijí. Smyslem jejich života bylo vydělat co nejvíc peněz a ty potom utratit za věci, které ničily jejich těla i duše. Ti lidé totiž úplně zapomněli na to, že mají duši a žili ve strachu a vůbec už nevěřili v Lásku. V této zemi žil malý chlapec jménem Aldo. Byl jiný než ostatní chlapci, uvědomoval si totiž nesmyslnost strachu a smutku a chtěl žít s Láskou a pro Lásku. Cítil, že je něco víc než tělo, že má duši a chtěl tuto pravdu předat i ostatním lidem. Chtěl, aby lidé opět nalezli Lásku. Chtěl změnit svět. Snil o tom celý život a když dospěl, tak přestal pouze snít a rozhodl se z myšlenek učinit slova a z těch pak činy. Vybral si jedno opuštěné místo a založil tam vesnici, kterou nazval Khám-Sýp. Nebyla to obyčejná vesnice. Aldův záměr byl takový, aby se do ní nastěhovali lidé, kteří dokážou TVOŘIT - dokážou rozdávat radost - kteří pak společnými silami dokážou změnit svět. Zprvu žil ve vesnici sám, ale pověst se rychle šířila a brzy se do ní nastěhovali další lidé. A potom další. A ještě další. Obyvatel neustále přibývalo a postupem času začalo vznikat něco krásného. Ostrov duší uprostřed smutku, slz a bolesti, oáza plná lidí, kteří měli něco společného, kteří dokázali pohnout lidskými srdci. Počet obyvatel vesnice stále vzrůstal, až se z ní stalo město. A tehdy si obyvatelé Khám-Sýpu uvědomili, že se vzájemně všichni ani neznají. A tak se jednoho dne rozhodli, že se všichni setkají na předem určeném místě, budou se těšit ze vzájemné společnosti a bude jim krásně. A tak se i stalo. Při setkáni ovšem obyvatelé zjistili, že i když mají mnoho společného, jsou vlastně všichní úplně jiní, jsou individualitami, nemají na všechno stejný názor a mnozí z nich byli proto ze setkání rozčarovaní a začali uvažovat o tom, že se odstěhují zpátky do svých dřívějších domovů. Že zapomenou na všechnu krásu a Lásku, které se v Khám-Sýpu naučili. A kterou chtěli kdysi předávat dál, za hranice města, za hranice planety a možná i za hranice vesmíru.. Co myslíte, děti, jak bude tahle pohádka pokračovat? Zůstane Khám-Sýp místem plným krásných duší, plným Lásky a krásy? Místem, kde se setkávají lidé, kteří chtějí změnit svět a kterým se to opravdu daří, i když si to mnohdy třeba ani neuvědomují? Já doufám, že ano, že tito lidé s duší zapomenou na své sváry a vzpomenou si na to, proč se vlastně jeden malý chlapec jménem Aldo kdysi ve svých snech rozhodl změnit tuto planetu a proč založil vesnici s tak zvláštním, tajemným a kouzelným jménem: KHÁM-SÝP.
Sarken
31. 05. 2000
Dát tip
Eh...nějak jsem nedopsala větu dej svojí špinavou fantazii do čistírny Azi, mělo to být POCHOPÍ

Katerina
24. 05. 2000
Dát tip
...uvědomoval si totiž nesmyslnost strachu a smutku a chtěl žít s Láskou a pro Lásku. Cítil, že je něco víc než tělo, že má duši a chtěl tuto pravdu předat i ostatním lidem. Chtěl, aby lidé opět nalezli Lásku. Tak tohle nema chybu, podepisuju se pod kazdy slovo!!! *

Sarken
23. 05. 2000
Dát tip
Azi, je to jako pohlazení o kolik víc ty dokážeš "pohádkou", než spousta jiných Auditorii taky věřím, že ti lidé překonají vzájemné rozdíly a zůstanou spolu, je to přece celé o toleranci a vcítění se do toho druhého. Břízo: slyšela to většina, a ti, co napoprvé nezaslechli, snad už zítra po

AZALIN
23. 05. 2000
Dát tip
SARKEN: Cože? Že se snad už zítra "po..."? ;-)))

Víla
20. 05. 2000
Dát tip
Azi, to proste je no....:))) tip

Marigold
20. 05. 2000
Dát tip
...hmm...pravil mudrc Dlog Iram, a svým výrokem naprosto znemožnil filozofii posledních dvou století v nám známém vesmíru...

:-)))))) šupeu

:-)))))) šupeu

Merle
16. 05. 2000
Dát tip
jojo... máme sen, tak se ho držme

Bambulka
16. 05. 2000
Dát tip
Ach... AZI, dovolim si zde zopakovat Tva slova, ktera jsi mi kdysi napsal... s lidickama a dusickama jako jsi Ty to dokazem! Svet bude krasnejsi a veselejsi a plny Lasky a radosti... Verim, ze v Kham-Sypu bydli spousta krasnych clovicku, kteri nedopusti, aby to, co jsi zde popsal, zustalo jen snem. Nase Laska je silna, pojdme premenit sen ve skutecnost!!! Jsi sqelej! :-)))

Rivka
16. 05. 2000
Dát tip
Azi, Břízo - *!

Silvinka
16. 05. 2000
Dát tip
Břízo a vôbec všetci, ja mám obrovskú radosť z toho, že nám KHÁM-SÝP prežije. Mám vás moc rada.

AZALIN
16. 05. 2000
Dát tip
Bambulkooooo, vlastně Bambosláji, i ty seš sqěláááá, vlastně sqělej(á)!!!!! ;-))) Khám-Sýp určitě přežije a po horších chvilkách přijdou zase krásnýýýý!!! Juch!!!! :-))))

Bříza
15. 05. 2000
Dát tip
Pokračování: A tak došlo k prozření a k tomu, že své romantické naivní a pohodlné představy o ostatních obyvatelích města Khám - Sýp musel každý porovnat s realitou. A náhle někteří, kteří měli do té doby ústa plná lásky a tolerance, zjistili, že v srdci jí není pro ostatní dost. Nejprve se zlobili - na ostatní. Oni za to přeci mohou,- proč jsou "takoví" ?! Někteří dokonce z té krásné mozaiky, kterou všichni společně tvořili, začali vytrhávat kamínky, a křičet, že ty kamínky jsou jejich a že je ostatním nenechají, když jsou tak ZLÍ. Ti chytřejší zesmutněli, sedli si a přemýšleli a přemýšleli. Bratr Nilaza se ale najednou zasmál, popadl buben a dal se do tance. A ten buben mluvil. Vyprávěl o tom, že tu mozaiku nevytvářejí jednotliví icámsíp. Mluvil o tom, že mozaika vzniká jenom "SKRZE" ně. Že jim jenom byla poskytnuta příležitost ji vytvářet - a že bude růst i bez těch vytržených kamínků - ať v tomhle městě, nebo jiném. Že ti, kteří je vytrhávají ubližují sami sobě. Že mají ale čas - spoustu času na to, aby to pochopili. Ale slyšeli to jen někteří ... a tak se naplnilo slovo proroka Yzířby pronesené před mnoha věky a začalo se uprostřed města Khám Sýp rýsovat rozhraní světla a stínu.

Bibša
15. 05. 2000
Dát tip
:-)))) miluju pohádky ... :-))) a mám ráda Khám Sýp se všema jeho individualitama...

Šílená
15. 05. 2000
Dát tip
:-)!

AZALIN
15. 05. 2000
Dát tip
Doggy_Bagu, díky.. za šťastnej konec!!! :-))) Břízo, Tobě díky obzvlášť.. za pokračování.. a snad i za ZAKONČENÍ... :-)))))) I když.. nikdy nic nekončí.. vždycky jenom něco krásnýho začíná..... :-))))))))))))

MINISTRY
14. 05. 2000
Dát tip
Dobry ... jako vsechny tvoje dila :) skoda jen ze to asi vystihuje situaci na jednom nejmenovanem servru ..

Sly
14. 05. 2000
Dát tip
Ach azi, jako ve všech pohádkách i v tvé je tolik moudrosti. Přeji si, ať to dopadne co nejlépe (i když nemá co dopadat, že?). KHÁM-SÝP máme všichni uvnitř a jen se podívat a zastavit. Ach... jsi úžasnej... a dnes jsem myslel na to samý, ach... jsi můj lék ach... KHÁM-SÝP KHÁM-SÝP KHÁM-SÝP - OJ

Lyryk
14. 05. 2000
Dát tip
:-)) ti co s láskou jednoznačně souvisí tam zůstanou..

O.S.to6
14. 05. 2000
Dát tip
Jo Azi !

zolli
14. 05. 2000
Dát tip
Zaprší a déšť schladí horké hlavy. Pak prška přejde. Sluníčko zesvítí. Osuší slzavé deště a bude zase ve vesničce dobře... Beztak polovina tech lidi zjisti, ze jde jen o pouha nedorozumneni.

Silvinka
14. 05. 2000
Dát tip
Azi... dojal si moju dušičku! KHÁM-SÝP určite prežije. A i Láska v ňom. Si skvelý rozprávač. Aj rozprávok... Aldo bude mať určite radosť! :o) Ďakujem!!!!!

slavek
14. 05. 2000
Dát tip
Opravdu moc hezká "pohádka" (!?) jak to dopadne? jako v životě...

AZALIN
14. 05. 2000
Dát tip
Slávku, a jak to dopadá v životě? ;-)

Doggy_Bag
14. 05. 2000
Dát tip
Pomerančový Princi, káždá pohádka má dobrý konec, jinak by to ani nemohla být pohádka. Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí, zlý drak přejde na vegetariánskou stravu, aby nechcípnul hlady, hloupý Honza přelstí všechny chytráky z Komerční Banky, na Zlatovlásku praskne ,že má vlasy z nacistického zlata, Dlouhý, Široký a Bystrozraký založí politickou stranu a vyhrají ve svobodomyslných volbách a jazzinky, pod Smolíčkovo taktovkou, vydají další Cédéčko. Vítr rozfouká mraky , trable půjdou do prdele a já jdu taky.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru