Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Oslava trvalé svobody v Iráku

22. 03. 2003
5
1
1993
Autor
lord_Ivanhoe

...je to vlastně sloupek, co jsem přednesl včera ve školičce a dostal za něj 2-. Nu, za názorem se však musí stát a napadlo mě, že bych ho sem mohl uveřejnit...

Ano, je to tak, začalo to už včera ráno a pokračuje to bez přestání dál. I teď. Je dobře, že se najdou i lidé, kteří jsou tak veselí a šťastní. Ne nejsou to Iráčané, ale burgrožrouti, McDonaldi, též zvaní Amíci, kdo tuto párty pořádá. Tato zvláštní skupina lidí se rozhodla, že mezi prostý irácký lid rozšíří radostnou a blaženou náladu, běhají tedy ve svých směšných béžových oblečcích, dělají rachot svými nablýskanými bizarními zbraněmi, díky čemuž se Irák proměnil v oslavu nápadně podobnou Silvestru, při čemž ještě mávají milými vlaječkami s hvězdičkami a pruhy. Tito Amíci se opravdu snaží, aby párty, kterou pořádají se každému líbila. Tito světlovlasí, modroocí, krásní, sveřepí, svalnatí hrdinové, hráči amerického fotbalu, milovníci fastfoodu a věrní fanoušci Disneyho. Inteligenti s rozumem přesahujícím třetí rozměr, ochránci světové svobody, kteří jen tak preventivně zaútočili na cizí zem, protože zrovna neměli do čeho rýpnout nebo spíše co vybombit. Trvalá svoboda, tak se tato párty, na kterou Rada Bezpečnosti nebyla pozvaná, jmenuje. A Amíci mají pravdu, mrtvý člověk je opravdu svobodný. Ale proč takhle osvobodit tolik lidí, kteří o to stejně nestojí. Tento důvod asi nikdy nepochopíme. Možná nám však hnutí americké mysli přiblíží nějaký zajímavý film od Stevena Spielberga, který určitě byl ve válce a zažil její hrůzy. Na naší oblíbené stanici Nova se v brzké době určitě objeví vnouček vojína Ryana, který postřílí hordy zlých saracénů a jako křižák se bude tyčit na hromadách jejich mrtvých těl s Americkou vlajkou v ruce. A párty už se bude chýlit ke konci, už se jen objeví samotný svatý otec George Dabljů Bush a ustřelí ďábelskému Saddámovi hlavu bazukou.


1 názor

ondrech
08. 09. 2004
Dát tip
he, politika =španělská vesnice...

Nedlloyd
12. 04. 2004
Dát tip
*

Dík Chajo... ;-)

Chajacek
13. 06. 2003
Dát tip
Já myslím, že učitel je moc amerikán. Protože to opravdu nemá chybu ... A řeknu ti, že toho učitele znám taky ... je moc subjektivní !

j_i_r_i_k
31. 03. 2003
Dát tip
Hmmm, těsně vedle, já jsem spíše ten čajový... A oplzlost? Co to je? Ale dobrý pokus :)))...

j_i_r_i_k
30. 03. 2003
Dát tip
Tak se nám tu pár kohoutků předvedlo na tomto zaplivaném smetišti, zčepýřili si svá pírka spravedlivým hněvem, vrátili se ke svým půllitrům či šálkům čaje a vlastně se nic nestalo, můžeme se dále usmívat... Ale mě si nevšímej, já jen tak plkám...

yoyo
30. 03. 2003
Dát tip
jirik: to ty určitě plkáš u půllitru o něčem oplzlým, co

BorisCvek
27. 03. 2003
Dát tip
yoyo: já vím.... ale rozumněji než ten text od lorda Ivanhoe! :-)

yoyo
27. 03. 2003
Dát tip
Mně to přijde dobrý- je to přece sloupek!

yoyo
26. 03. 2003
Dát tip
Boris: Jestli si myslíš, že Bush mluví rozumně, tak navštiv stránky www.bushes.com a jestli jsi jen o málo inteligentnější než je on, pochopíš, že on opravdu neví o čem mluví.

Fairiella
26. 03. 2003
Dát tip
Dave_Zw _ Tak tak!

Fairiella
25. 03. 2003
Dát tip
No ale jak tak koukám, je tady dost ošemetná diskuse, vážení, situace jest sice vážná,ale názory jsou jen naší vlastní věcí, vnucovati je druhým s miliony argumentů se mi zdá poněkud radikální. Každopádně je vidět, že válka v Iráku je velice zajímavé téma a ještě bude na pár dalších ...let? nebo měsíců...? Jestli se nás to nakonec vůbec nebude týkat, už nebude záležet na tom, co si malí Čecháčci myslí, ani tehdy, jestli nás vyhoděj atomovkou do vzduchu, (nechci strašit) , pak totiž už nebudou žádný Čecháčci, který by si mohli stěžovat, ani tehdy, jestli bude nějakej nálet do středu Evropy - protože Čechy stály vždycky mimo, vždycky se rozhodovalo o nich. Kdo si myslí, že za nějakejch padesát let se to změní, pak jste velice naivní. No ale fakt, jen můj názor... už se vás bojim bojim, jak mě odpálkujete..... :-W

BorisCvek
25. 03. 2003
Dát tip
Ivanhoe: myslím, že tímhle lidem, kteří bojují proti té válce, škodíš. Američani včele s Bushem mluví nesrovnatelně rozumněji a moudřeji. Proti válce je třeba ARGUMENTOVAT, nikoli křičet jako postřelený... :-).

BorisCvek: Kdybych měl napsat úvahu, napíšu ji. Ale tohle je sloupek!!! Jeho cílem je ironie, sarkasmus a zesměšnění, a myslím, že argumenty jako takové by tomuto dílu uškodily.

Dave_Zw
25. 03. 2003
Dát tip
to all: Dneska jsem četl takový zajímavý článek : "Co když prohrajeme?" Spojenci nemusí prohrát vojensky, ale průser by byl, kdyby se fakt žádný zbraně nenašly a byly by důkazy, že se zničily..... to by bylo mlžení co?? :-)

no a nebo třeba taky ne, že jo. kdo dává Amerikánům právo útočit na cizí zem? A proč nepočkaj, jesli jim to Rada Bezpečnosti schválí? No asi proto, že by to nejspíš stejně neudělala. A myslíš, že jim jde o mír a chtěj zachranovat lidi? A proč myslíš, že se tak vztekali, když začali Iráčani zapalovat ropu. Ty mě tady nepoučuj, vím toho dost... a nevím o tom, že by bylo moderní mít protiamerický názory. Žánr sloupku jsme si podrobně vysvětlovali. U nás na gymplu. :-)

Zly
23. 03. 2003
Dát tip
Těžko tuhle debatu ... jakkoliv smyluplně provozovat. Všechno blbě. Pro i proti. Zaujala mě jedna věc. Ještě v době, kdy se Amíci se Saddámem bratříčkovali a kdy byl pro ně demokratem v rámci možností, pilně připravoval svůj jaderný program. Pár dní před spuštěním elektrárny přilítly izraelský stíhačky a elektrárnu vybombily. Tehdy se zdvihla strašlivá vlna odporu, cože to ty Izraelci vlastně provedli. Dneska myslím jsou všichni rádi, že ten tehdejší čtyřminutový přesný řez Izrael udělal. Stát tváří v tvář magorovi, kterej by neváhal tyhle věci použít... (snad) Nevím, jak to je.

yoyo
23. 03. 2003
Dát tip
Promin, ale myslim, ze nemas pravdu. jsi prehnany intelektual a asi se snazis vsechno zkritizovat. Z meho pohledu to sloupek tedy je. Myslim, ze spousta mladych lidi stoji proti valce ne proto, ze by chteli vyniknout, ale proto, ze ji nechteji. Jednoduse. Myslim, ze maji pravdu, protoze i novinari v USA (NY Times) verejne prohlasuji, ze hlavnim duvodem utoku je ropa. Ano, pomuze to irackemu lidu, ale i americkemu, kdyz USA levne odkoupi iracke ropne bohatstvi. Podle mne neni spravne, aby rozhodoval jen 1 clovek za cely svet, prestoze se k nemu vetsina sveta stavi zady. To je muj nazor. Samozrejme by to slo rozebrat mnohem vic... :-))

yoyo
23. 03. 2003
Dát tip
Ivanhoe, ta kritika nebyla na tebe, ale na Astalavistu!!! (já jenom abys to správně pochopil)

Astalavista
23. 03. 2003
Dát tip
lord_Ivanhoe: nečekali na OSN nejspíš proto, že první rezoluci o Iráku vydalo už v roce 1991 a od tý doby k žádnýmu odzbrojení nedošlo... yoyo: nesnažim se nic kritizovat, ale příčí se mi černobílej pohled na věc... Timesy jsou jen jedny americký noviny, ani nejsou nejčtenější, stejně jako má mnoho hospodyněk svůj názor na jelepší prací prášek, i novináři mají svý názory na válku v Iráku... ale nezapomeň, že to jsou jen názory, pod mediální propagandou, která ve válce funguje se těžko dobereš pravdivých informací... jediná šance je více zdrojů a udělat si pak z toho vlastní názor...

No a na dluhy milých USA nikdo nekouká, lalala :-) haha

yoyo
23. 03. 2003
Dát tip
astalavista. No já NT uvedla pouze pro příklad. Samozřejmě, je tu ještě CNN a podobně. Tobě připadá, že když proti válce protestují miliony lidí po celém světě, je celá akce v pořádku? A navíc údolí řekk Eufrat a Tigris je kolébka civilizace, celé území je poseto památkami... Myslíš, že ty muzea, co tam jsou, zůstanou stát??

Fairiella
22. 03. 2003
Dát tip
Docela s tebou souhlasím... nevím, co se na tom tvému učiteli nelíbilo, u mě bys měl za jedna. Nojo, u mně, žejo. No nic. Ale fakt dobrý. Ta ironie je tam skvěle použitá, včetně konce. Ten je naprosto hustej. Nojo, proč vlastně proti Saddámovi Husainovi bojuje Amerika? Maj podezření. Hm, ale kvůli tomu nemusej válčit. Ty už jsou tak zpohodlnělý, že už ani nevěděj, co dělat. *t*

NEVERMORE BURGERS!!!:-) Škode jen, že našim velkým západním bratrům co vidí všechno, ani tak nejde o mír, jako o sféru vlivu. Jak řekl Erazim Kohák: "Nejde nám o mír, jde nám o pořádek". A o moc. A když kráčí o moc, nikdy nekráčí o málo..

katugiro
22. 03. 2003
Dát tip
hezká grafika literárně slabší zpracování, obsahově bohužel pamflet, i přes myšlenkovou blízkost...

Astalavista
22. 03. 2003
Dát tip
Přesně jako katu... je to pamflet, ne sloupek, nevim, kam chodíš do školy, ale jestli jste měli formálně splnit žánr sloupku, tak s timhle bych tě vyrazil (promiň)... Stojíš příliš okatě na jedný straně, to sloupek nedělá, je to reflexe... dopředu říkám, že nejsem pro válku... ale, ono je tak moderní, In, a skvělý se strefovat do Amíků, každej hned intelektuálně stoupne v ceně, když něco zahlásí... A jestli pan autor ví, že např. Saddám platí OOP?...těch argumentů pro jsou tuny, proti taky, ale je vidět, že si děláš názor jen z českejch médií... ten problém je mnohem širší, mrkni někdy v 10 na BBC a pak to zkus napsat znova...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru