Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Proc me sestra nema rada….

30. 03. 2003
33
0
3878
Autor
Andulka

         

 

Vypada to, ze uz jako male dite jsem pochopila, ze prace by mela byt take zabava. Kdyz uz jeden musi neustale hlidat jeste mensiho sourozence, mel by z toho mit nejaky uzitek. A ten nejsladsi vzdycky prisel s pribuznymi a navstevami v rodine. Ti, kdyz prijeli , prinesli nasim kavu nekdy taky lahev vina ci kvetiny a nam, detem, nejake sladkosti. Bonbony a cokolady. Me to nikdy doma nekoupili s tim, ze jsem tlusta dost. Po obdrzeni tohoho pokladu jsem si obycejne nekam zalezla z dohledu dospelych a uzivala si toho vzacneho pokladu, pokud tam na dne pytliku neco bylo. A kdyz uz nebylo ani zrnicko cukru, tak jsem vedela, ze sestra je urcite jeste na tom prvnim.

“Pojd si hrat…treba na pejska. Ja budu pejsek. Klekla jsem si na ctyri a stekala haf haf haf…jsem maly pejsek a mam hlad. Musis me nakrmit…haf haf, protoze jsem tvuj hladovy pejsek”. Nase hra trvala tak dlouho jako to krmeni.

 

Chtela jsem si hrat s kamarady, jezdit na kole…ale jak, kdyz jsem mela za paty ten neustaly ocasek. Uz jsem to vazne mela dost! Rodice si poridi dite,a nejen ze jeden musi poslouchat jak je to novy mrne krasny a sikovny ale navic ho ma neustale na hlidani.
“Pojd, ukazu ti tajemstvi. Je schovany na pude. Je tu tma, ale neboj, jsem tu s tebou…” Kdyz byla na tretim schode, zamknula jsem dvere. A utekla. Ozval se strasny rev, mamka vybehla z kuchyne, preventive mi stacila jeste stihla vrazit facku a konejsila moji malou sestru. Aby z toho to dite nemelo nejake nasledky.Me jako obvykle zavreli za trest do meho pokoje.


Na zahrade jsme meli kralikarnu a kazdou nedeli kralika na obed. “Budeme si hrat na cirkus. "Aby si mohla cvicit kraliky, musis se s nimi skamaradit .Vlez si k tomuhle cernemu….” a otevrela jsem dvirka do kotce toho nejvetsiho kralika. Rychle je zavrela a cekala az se kralik nastve a sestru sezere.


Vyrostla jsem v hodneho a mileho cloveka. Sestra si najala pani na hlidani svych deti....


Vacek
30. 01. 2006
Dát tip
Taky mám mladší sestru (o 8 let). Musel jsem ji vozit v kočárku (taky mi jednou vypadla na hlavu - asi z toho zblbla, dokonce měla ráda Gota). Pěkně mě štvala. Teď už ji mám rád, protože se celé dlouhé roky nevidíme. Jinak jsi to napsala dobře, líbilo se mi to.

Diana
11. 11. 2005
Dát tip
Taky jsem si početla, zavzpomínala, napsalas to skvěle. t**

Markel
27. 04. 2005
Dát tip
Dobře jsem si početla - T

Dotek
09. 02. 2005
Dát tip
"A pak jsem cekala az se kralik nastve a sestru sezere." Chudák králík :-)))

Marty73
25. 07. 2004
Dát tip
Tahle se mi líbí. Tip.

Sandra
01. 06. 2004
Dát tip
králík žere sestričky ... ale ne ... na mě je přece ta moje hodná ... a navíc ... ta starší jsem já :-)) *

maia
14. 03. 2004
Dát tip
Hm, mam mladsieho brata a ten bol navyse aj zalobaba. :-) *

Arien
31. 01. 2004
Dát tip
:))) ty jo a já jsem tak nudná ségra... akorát svou maličkou mlátím, škrtím, lechtám, štípu a koušu... a tajně jí podemílám ego na chatech (kam jinak nechodím) ale pšt;) někde tady v hloubi kritik se někomu nelíbilo "zamknula" a já bych jen chtěla říct, že to tam přesně sedí a nechej to tam! jiank tip:)

gASK
15. 12. 2003
Dát tip
Ale v co vyrostla sestra jsem se nedozvěděl:))) Škoda...ale stejně je to pěkné, i když trochu útržkovité....*

Aaronix
08. 12. 2003
Dát tip
Štve mě, že píšeš tak hrozně ledabyle. Tohle je silné, protože je to patrně hodně autentické. Škoda té formy... BTW: Četla jsi Hůlovou (Paměť mojí babičce)? Tam je tohle téma docela zajímavě pojaté (samozřejmě na poněkud větším formátu...) - pro srovnání

FRYDA
30. 11. 2003
Dát tip
Člověk si musí umět poradit. Je to čtení zábavný, pro mě dobře sepsaný.

chuan
29. 10. 2003
Dát tip
necital som tje kritiky, ale najkrajsia je skutocnost zo spravneho uhla :) +

noha
28. 10. 2003
Dát tip
ooo.... děkuji ti andulko! jakou máš veselou tvorbu!

Ještě, že se sestra nenaštvala a toho králíka nese... TIP! Za to že s jí nechala žít! Hra na cirkus patřila mezi Tvé nejoblíbenější, že?

igyn
17. 10. 2003
Dát tip
ja mam taky starsiho brachu (jako Barbar). ten byl na mne vice nez hodny. a ja jsem byl prave moc zlobivy. a pozdeji jsem se dostal do situace kdy jsem chtel byt jako on. tip *

LaMouette
11. 10. 2003
Dát tip
checheeeeeeeeecht... jako mam zachvat.. pac ja mam tez mladsi sestru.. hihiiii wo 20 mesicu.. ach.. jak ta mi nosila backorky k posteli.. este ani poradne neumela chodit... :-)) a pavouku se boji dodnes.. i kdyz vi, ze za trickem enem simraji.. a nekousou:-)) este ze sme nemeli kraliky.. pac ti nasi by ji urco sezrali a moc by mi ted chybjela:-))))*

MdF
28. 04. 2003
Dát tip
hezké vyvrcholení, zakončení neméně milého dílka

Lamur
13. 04. 2003
Dát tip
zavzpominal jsem, zasmal jsem se..TIP

Jolie
04. 04. 2003
Dát tip
skvělý!!! i když sestra to asi takhle nevidí, že ? :-)))

Andulka
04. 04. 2003
Dát tip
asi do 27 to takhle videla, ted uz vi, ze by se do kralikarny nevesla...

Drago
04. 04. 2003
Dát tip
4/5+T pěkné...velmi povedené

Narvah
04. 04. 2003
Dát tip
: )

Albireo
04. 04. 2003
Dát tip
Výborné povídání! TIP jak zvon (car kolokol)

Deltex
03. 04. 2003
Dát tip
*

criticator
02. 04. 2003
Dát tip
Pěkné! :) Sice bych napsal "cirkus" a hlavně "vydržely", ale čte se to dobře.

Zly
01. 04. 2003
Dát tip
hihi

Severkanova
01. 04. 2003
Dát tip
Moje sestra je take hodna a mila. :-))) T*

Hester
01. 04. 2003
Dát tip
:-) Králíkárna super. *

Drownedgod
01. 04. 2003
Dát tip
...jéééé, já chci taky starší sestru, nebo jakoukoliv sestru...bych měl aspoň na co vzpomínat -- ach ty traumata z dětství...:-)))*t*

StvN
01. 04. 2003
Dát tip
A sezral?

Humble
01. 04. 2003
Dát tip
Já zase mladšímu bráškovi hrál loutkové divadlo a vybíral za to od něj peníze... :o)

aRmida
01. 04. 2003
Dát tip
super nápad. chce to ale formálně a literárně dotáhnout. ale celkově to působí moc mile:-)

3/5 hezký

taky jsem vzdycky chtela mit starsiho brachu... coz bylo neproveditelny... zvlaste pak kdyz jsem si to prala ja uz za svyho zivota!!! :o) a nakonec je ze me jedinacek!!! :o( P.S.: a vubec to nemaj tak lehky, jak se o nich rika!!! jsou to chudacci osamoceni!!! jo, libi... mozna by to chtelo ty myslenky v odstavcich nad vyvrcholenim jeste trochu rozvest... ale TIPUJU!!! :o)

Rowenna
31. 03. 2003
Dát tip
Vtipné. Pobavila jsem se. Strčit sestřičku do králíkárny a čekat, až ji sežere, to víš, že z tebe musel vyrůst hodný člověk. :-)))

Sapho
31. 03. 2003
Dát tip
Andulko, je pozoruhodné, jaké reakce Tvá povídka vyvolala - minimum skutečných kritik, ale za to - maximum vzpomínek, osobních zážitků, vlastních prožitků a zkušeností...celé to na mě působí jako živoucí dialog( no, spíš to vypadá na jeho zvláštní formu-jakýsi"mnoholog":-) ), probudila´s v srdcích čtenářů dřímající nostalgičnost, tu, která spí jen zdánlivě, protože v sobě nese naše dětství, které je nesmtelné. Mě maličko vadily některé jazykové nepřesnosti(např: slovo"zamknula"), ale je možné, že nejde o chyby přímo pravopisné, takový znalec nejsem, jen mě tak nějak rušily z toho klidu, který je znakem dobrého zažívání při konzumaci liter. díla!:-))Jinak to i ve mně evokovalo subjektivní reakci-ihned jsem se pocitově ocitla na místě"milovaného sourozenečka"-obzvláště při četbě pasáže o "hře na pejska!"Bohužel-já nebyla tou krmenou...:-)Dávám tip, děkuji Ti ještě jednou za důvěru a myslím, že o tomto dílku ještě popřemýšlím.Sapho.

alim
31. 03. 2003
Dát tip
fain...pobavilo..tipik:-))

Jo, jo zlatá sourozenecká láska - myslím, že to ve všech rodinách bude stejný! Jinak nic nového!

Takovým starším sourozencům, jakos byla ty, jsme s kamarádkou řikaly Marry, podle Bettynky McDonaldový. S takovejma sourozencema (kamarádama) člověk nikdy nevěděl, jestli přežije, ale zato má dnes na co vzpomínat :-)

Barbar
30. 03. 2003
Dát tip
Já měl staršího bráchu, tohle všechno asi bylo, ale pamatuju jak zmlátil toho hňupa co mirozbil nos..... ....opravdu je fajn mít staršího bráchu ! jó a tip

Docela povedený! Obvzlášť se mi líbilo to náhlý vyvrcholení:). Až pak mi došlo, jak moc to k němu vlastně směřovalo:)) TIP

fungus2
29. 03. 2003
Dát tip
Jo. Tak to se povedlo. Škoda, že schází háčky. Jinak je to na TIP

Andulka
29. 03. 2003
Dát tip
...ja jsem ta starsi a obetava sestra...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru