Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

KUFŘÍK.

26. 04. 2004
5
1
2396
Autor
fungus2

Artur šel po ulici směrem k náměstí. Byl krásný den. Všude byla spousta lidí, které vylákalo slunečné počasí ven. Usedl po chvíli na lavičku u fontány a zadíval se na stříkající vodu. Opřel se o horní část lavičky a přivřenýma očima se zahleděl do modravé oblohy. Pak zcela zavřel oči a pocítil, jak se do jeho tváře opírají sluneční paprsky. Hluk kolem sebe přestával vnímat. Zmocnil se ho pocit uvolněnosti a bezstarostnosti.

   Náhle jako by zdálky k němu pronikalo zvonění mobilního telefonu. Snažil se ho nevnímat. Zvonění nepřestávalo. Nebylo to sice zvonění jeho telefonu, ale ozývalo se v jeho bezprostřední blízkosti. Otevřel znechuceně oči. Pak se podíval doprava vedle sebe. Na lavičce seděl sám. Vedle něho byl však položený kufřík a na něm mobilní telefon, který stále vyzváněl. Několik vteřin na kufřík i na mobil hleděl. Poté se rozhlédl kolem sebe. Neviděl nikoho, kdo by mohl být potencionálním majitelem mobilu a kufříku.

„Sakra! Kdo to tady zapomněl?“ pomyslel si. Přitom si uvědomil, že když sedal na lavičku, nikdo jiný na ní neseděl a nebyl si vědom, že by si k němu pak někdo přisedl. Vyzvánění neustávalo. Sáhl pravou rukou po mobilu. Stiskl tlačítko YES.

„To není dobré, že vám trvalo tak dlouho, než jste to zvedl. Uběhla více jak drahocenná minuta,“ ozvalo se z mobilu.

„Co? Kdo jste?“ zeptal se.

„Na tom nezáleží. Přiložte ucho ke kufříku!“

„Co? Proč?“

„Udělejte to!“

Přiložil ucho ke kufříku. Uslyšel hlasité tikání. To ho překvapilo.

„Je tam bomba!“

„Co je to za blbý for. To je skrytá kamera, co?“

„Podívejte na kola toho kola, co je opřené před vámi u sloupu. Obě budou prostřelena!“

Než se nadál, byly obě pneumatiky kol prasklé. Neslyšel žádné výstřely, což mu došlo vzápětí.

„Za deset minut ten kufřík exploduje. Mám někoho zastřelit, aby jste mi opravdu uvěřil?“

„Co po mě chcete?“ vykoktal ze sebe a pocítil, jak mu po čele stékají kapky potu.

„Je to na vás. Kam daleko stačíte s tím kufříkem doběhnout, aby bylo co nejmíň mrtvých?“

Prudce se vztyčil a chtěl se rozeběhnout pryč, ale z telefonu se ozvalo.

„Já to můžu odpálit hned. Nejdou támhle náhodou děti ze školky? A jestli toho mobila vypnete, tak  bude zle!“

Roztřásl se po celém těle. Podíval se na děti, které šly jeho směrem.

„A vteřiny běží a jsem překvapen, že vy ne,“ řekl hlas v mobilu a pak se ozvalo: „Za necelých osm minut jsou dvě. Pak to udělá velké bum. A vy jen stojíte…“

Rozechvělou rukou uchopil kufřík a pak se rozeběhl napříč náměstím. Byl rozhodnut doběhnout k řece. Nic lepšího ho v tu chvíli nenapadlo. Kličkoval mezi klidně jdoucími lidmi. Vběhl sprintem do ulice.

„Takhle běžet v horku. No, co byste neuděl pro životy jiných,“ ozvalo se z mobilu.

  To ho ještě více přinutilo běžet. Na chodníku byla spousta lidí. Nebylo možné se mezi nimi proplétat, a proto vběhl na ulici. Mihl se před jedoucím autem. Jeho řidič prudce brzdil, troubil  a poté se vyklonil z okénka. Nevnímal jeho nadávky. Běžel dále. Pot se z něho počal lít proudem. Při vbíhání do další ulice postřehl na hodinách, že je za pět minut dvě.

„Už jen necelých pět minut. A řeka je daleko!“ zaslechl posměšně z mobilu. Pot z něho začal doslova“pršet“ a cítil stále více pramínky potu stékající po tvářích. V krku mu zcela vyschlo. Proběhl křižovatkou do ulice,  co vedla k nábřeží.

„Ach, ten čas letí. Už jen čtyři minutky,“ ozvalo se z mobilního telefonu.

Zatnul zuby, napnul veškeré své síly. Do několika lidí při proběhnutí vrazil. Neměl čas na omluvy, či vysvětlování. Vzápětí před sebou uviděl nábřeží a také zároveň hodiny, na kterých byla velká ručička dvě čárky před dvanáctkou. Vběhl na tramvajové koleje. Byl na pokraji sil.  Za sebou uslyšel zacinkání tramvaje. Přeběhl tedy na vedlejší koleje. Hned nato kolem něho projel první vůz tramvaje. Její řidič na něho křičel.

„Minutka,  už jen minutka!“

Před ním z nábřeží do ulice vjela tramvaj. Uskočil.  Prosmýkl se kolem brzdícího automobilu a těsně před dalším přeběhl ulici k zábradlí nábřeží. Než k němu doběhl, rozmáchl se. Pohlédl ještě na hladinu řeky. Několik loděk bylo uprostřed řeky. Kufřík se mihl vzduchem. Sotva dopadl na hladinu,  ozvala se exploze, po kterém následoval ohromný gejzír vody. Sesul se naprosto vyčerpán na chodník a vše kolem něho se ponořilo do mlhy.

  Na lavičce sebou škubnul. Nevěděl v první chvíli,  co se stalo. Rozhlédl se kolem sebe. Oddechl si. Byl to jen živý sen. Pak mu zazvonil mobilní telefon. Vytáhl jej zpoza opasku. Na displeji uviděl dvě slova: NEZNÁMÉ ČÍSLO. Stiskl tlačítko pro příjem hovoru. K jeho úžasu se z mobilů ozval stejný hlas, který slyšel ve snu a ten mu jen sdělil:

„ Tak zase někdy příště!“

 

 


1 názor

Android
26. 11. 2006
Dát tip
Psáno malým fontem - nepříjemné. Neoriginální - jedna velká nuda. Ten závěr o ničem.

Mohykan
19. 03. 2005
Dát tip
dobre

fungus2
19. 03. 2005
Dát tip
Děkan.

trigate
06. 09. 2004
Dát tip
Jen by mě zajímalo, jak ho ten chlápek mohl sledovat po celém městě a proč měl tu flintu. Ale to jsou jen detaily.

fungus2
06. 09. 2004
Dát tip
Děkuji. Trochu to vysvětlím. Mohl být skrytý s dalekohledem na výškové budově ze které dobře viděl široko daleko. Ostatně on zase ten dotyčný, tak daleko k té řece neběžel.

fungus2
23. 06. 2004
Dát tip
Moc děkuji!!

andromeda
04. 05. 2004
Dát tip
To byl zážitek! Moc pěkné , nemůžu jinak než dát velký TIP! Hermann měl pravdu, jsi skvělý povídkář!!!

fungus2
04. 05. 2004
Dát tip
Moc děkuji o)))

Hermann
30. 04. 2004
Dát tip
Bravo!!! Toto je najlepšia poviedka akú som od Teba čítal...Je to vynikajúce! Dramatické, dobre opísané, skrátka nemá to ani najmenšiu chybičku!!! Silný zážitok a vynikajúci nápad, človeče!!! Hermann tipp!!!!

fungus2
30. 04. 2004
Dát tip
Moc jsi mě potěšil. Děkuji!!

Dr_Lecter
28. 04. 2004
Dát tip
docela dobré a napínavé...T

fungus2
28. 04. 2004
Dát tip
Moc děkuji.

Hermann
27. 04. 2004
Dát tip
stiahol som a ohodnotím..hermann

fungus2
26. 04. 2004
Dát tip
Děkuji. Ten film jsem ale myslím neviděl.

johanne
05. 04. 2004
Dát tip
docela jo, jen mě překvapuje, že tak sprintoval a přitom stále držel mobil u ucha a poslouchal posměšký kecy toho hlasu :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru