Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Duch První Republiky

01. 04. 2003
3
0
2221
Autor
Yossarian

Je mi jasné, že nemáte ponětí o popisovaných místech, vězte tedy alespoň, že se jedná o Kutnou Horu

Ostatně nemyslím že by doba, kdy se mohu s kýmkoliv dohovořit kdekoliv (mobilní telefon), získat jakoukoliv informaci odkudkoliv (internet), či si cokoliv pro nejen svou potřebu zvěčnit a v okamžiku kamkoliv komukoliv poslat (digitální fotoaparát a elektronická pošta), byla dobou nepraktickou či dokonce špatnou, zastesklo se mi jenom a pouze po časech, které ni pamatovati nemohu. Před očima mám obrázek nedělní kavárny, ve které slušný člověk v ještě slušnějším obleku (zkuste si dnes přijíti v saku do restauračního zařízení) pije kávu, zakusuje koblížky, čte noviny a k tomu tiše, aby nerušil ostatní hosty, beseduje se svými přáteli o otázkách veskrze aktuálních, nejen politických. Pominu zapálené viržínko, nejsem příznivcem kouření a vůbec potahování z čehokoliv co znečišťuje vzduch, obecně pak již ani automobilů, ostatně veterána svého jediného, před nedávnem jsem prodal. Pominu-li tedy onu cigaretu, dostávám obrázek takřka totožný se scénou ze známého románu Zdeňka Jirotky, ze Saturnina. Jistě každý z vás vzpomene spolu se mnou na ony lidskostí, pohodou a rodinnou atmosférou protknuté scény, ve kterých se hlavní hrdina - Oulický Jiří, ráčil ve své oblíbené kavárně nacházeti.
Obcházev pak místní putyky, herny, v lepším případě pizzérie, nezbývalo mi nic jiného nežli oči pláči věnované. Zprvu s jistou nadějí obracel jsem se ke kavárně nové na náměstí Palackého otevřené. Přiznám se, nebyl jsem tam doposud. Nevypadá totiž vábně, jistě teprv ne prvorepublikově. Tmavá je a jistě zakouřená. Ideální lokalitu pro kavárnu výše zmíněnou představoval bych si na místě dnešních "Potravin", taktéž na náměstí Palackého. Z oken výborný byl by výhled na celé prostranství, vzdušnost a dostatek světla slunečního byl by zajištěn. Je otázkou jinou, zda by se kavárna typu první republiky, na takto malém městě uživila. Soudím že patrně nikoliv. Nejen z hlediska ekonomického, trouble by byl jistě i v lidech, neochotných akceptovat, alespoň v době obědů, zákaz kouření v celých prostorách kavárny. (Nebo alespoň jednu malinkou, docela nesvětlou hospůdku, kde by pivo stálo třeba o i několik korun více než by byl obecný průměr, jenom proboha nekuřáckou!!, odkud bych mohl odejít, aniž bych potom musel celý oděv svůj, do prádelního koše, s odporem ve tváři, vhodit).


Endif
04. 04. 2003
Dát tip
Onehda jsem seděl v kvádru s tužkou v ruce u kávy v kavárně v Praze na hlavním nádraží (ať žijou předložky! :) a díky příslušné hudbě a troše fantazie jsem se cítil příjemně "prvorepublikově" :)

Carrie
02. 04. 2003
Dát tip
hipísáci votrhaný, a taková chamraď :-DDDDD

Cirilla
02. 04. 2003
Dát tip
Yossarian: když mi někdo řekne, abych někde nekouřila, tak mu pod ten nos nekouřím. Howgh! Smrt kuřákům, sama si jí zasloužím.

Yossarian
01. 04. 2003
Dát tip
luxusní podnik, kde to přesnějc bylo, snad ne proslulej Hotel Mědínek!! (komunistická výstavba, styl a tak podobně)

Cirilla
01. 04. 2003
Dát tip
ale, ale, kam se poděla sestra Tolerance? ... Já se k tomu totiž veřejně přiznávám, že hulim jak fabrika a vůbec se za to neodsuzuju. Opouštěli mě přítelové, opouštěla mě inspirace, ale cigareta zůstavala. No, teď se může někdo zeptat, zda mě to neopouštělo kvůli kouření. NE, odpovídám. A co, stejnak přestanu. ... Správně, S_V: fšecky pozavírat, fšecky zlikvidovat, jako za Hitlera! :)

Cirilla
01. 04. 2003
Dát tip
S_V: já to tak nemyslela. Já jen že qalita člověka není o kouření a nekouření (uznávám - možná taky jo, asi v tom bude vůle nebo tak něco..) ale ... ééé co sem to psala? Jo, já nejsem svatá? A co je to zlatý kulatý, co mám nad hlavou..? :p Jináč znám spoustu nesvatejch nekuřáků... Jéškovy zraky, se do toho zaplejtám,, tjadýdydádydá... já jsem sem nic nepsala, hvíííízd, hvííízd :))

WiruZ
01. 04. 2003
Dát tip
no boze na neco se umrit musi.........:)

Yossarian
01. 04. 2003
Dát tip
tolerance je hezká věc, ale Cirilo, nejsou netolerantní nekuřáci? vždyť oni a jen oni zamořují vzduch, já jim přeci nic nevnucuju, nestříkám jim např. intim sprejem pod nos. tolerance je krásná vlastnost a já chci být velmi tolerantní, ale pokud začnu u sebe, musí i každý kuřák začít u sebe, tzn. přestat kouřit tam kde to mohou cítit lidé co to cítit nechtějí, vždyť kouřit je nesmysl k ničemu a stojí moc peněz, je třeba cigarety zdražit o tisíce procent aby lidi co nemohou přestat museli volit mezi jídlem (a obecně přežitím) a nývykovou látkou zvanou nikotin, a tedy tolerantně řečeno: smrt kuřákům

Yossarian
01. 04. 2003
Dát tip
čekal sem kdy se chytneš !! trochu sem zmotal dvě věco dohromady, první je touha mít u nás takovou pohodovou kavárnu, ta druhá mít nekuřáckou hospodu jakýkoliv cenový kategorie

Yossarian
01. 04. 2003
Dát tip
jo ale pod pojmem čajovna mám vodní dýmku, hipísáky votrhaný, a takovou chamraď co si chodí před čajovničku fouknout ganžu, nekuřácká hospoda je zatim utopie, hodně lidí když nebude moct kouřit, do tý hospody nepude, už aby se začalo s kouřenim něco pořádnýho dělat, vždyť je to proti přírodě, hulej už malý špunti co sotva mluvěj, prej ČT chystá ńěkou drsnou kampaň, ale nevim kdy to chtěj spustit a jestli to pomůže, lepší by bylo zakazovat kouřit kde se jen dá, na ulicích bych to pokutoval, máme přeci nárok na čistej vzduch, divil by ses, jak dlouho takovej oblak dýmu vydrží ve vzduchu po kuřákovi co prošel chvíli před tebou

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru