Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Podívný život

06. 04. 2003
7
0
2913
Autor
Lancelott

 

         Ano, můj život je velmi podivný. Už mé zrození bylo zvláštní. A nepříjemné. Přihlíželo mu spousta lidí. A možná by se přímo dalo říct, že mu přihlížel celý dav. Mé zrození bylo snad i společenskou událostí. Přesto však jsem přišel na tento svět v bolesti. Doprovázen emocemi, jako znechucení, děs, pobouření, ale i radost. Škodolibá radost. Perverzní potěšení.

Okamžik mého probuzení donutil mnohé odvrátit tvář, z čehož usuzuji, že to pro ně nebyl zrovna příjemný moment.

Doufal jsem, že to bude první i poslední traumatický okamžik mého života, ale velmi jsem se mýlil.

Dav lidí, kteří sledovali počátek mého života se pomalu rozptýlil a zástupy značně prořídly, ale prostranství, které zaplňovali nebylo nikdy úplně prázdné. Po několika hodinách se na tom malém náměstíčku objevilo i několik stánků, ale nemyslím, že jejich majitelé si vydělají na lepší život. Možná to bude i mnou, protože se na mně často zlověstně dívají.

Zvláštní je, že i když do sebe lidé často vrážejí, ode mě udržují odstup. To jsem vážně tak odporný? Jejich pohledy o tom vypovídají velmi silně.

Velmi zvláštní mi připadá i má vlastní existence. Cítím se velmi lehce. Jako bych se vznášel. Na druhé straně ale jaksi tuším pouto, které mi nedovoluje opustit toto místo.

Můj pohled na svět je taky podivný. Na všechny se dívám jaksi shora. Lidé, kteří kolem mě procházejí jsou z mého pohledu hlavami. Hlavami s pokrývkami i bez pokrývek. Hlavami černými, hnědými a bílými i červenými. Velká spousta hlav.

Některé hlavy se občas ke mně otáčejí, ale málokdo se mi podívá zpříma do očí. A kdo to udělá, nevydržel dlouho. Jako by jim můj pohled vypaloval do duše ohnivý cejch.

Slunce mezitím bez šance na zastavení vystoupilo vysoko nad obzor a začalo mi pálit do zad. Na mém těle se vytvořila lepkavá vrstva. V krku mám sucho, ale nemyslím, že bych dostal šanci si ho propláchnout třeba i jen chladnou vodou.

Tahle existence mi není vůbec příjemná. Všichni se drží v povzdálí a já si připadám velmi osamělý. Kdybych tak k nim alespoň mohl promluvit. Snad bych upoutal něčí pozornost a dokázal bych navázat rozhovor. To by tak bylo něco, moct si s někým popovídat. Možná bych se dověděl něco více o tom, proč se mě všichni obávají.

Slunce mi přešlo nad hlavou a začalo mi svítit do očí. Obraz přede mnou se ztratil v oslepivém proudu zlatých paprsků. Bylo to snad i horší než mučidla. Nemohl jsem proti tomu nic udělat. Přestalo to až k večeru. To se ten zlatý míč sklonil k obzoru a začal se schovávat za hory v dálce.

A to byl první a poslední nádherný okamžik mého života. Vzduch přede mnou se zrůžověl. Po obzoru se rozlilo červené víno a po nebi plula karmínová oblaka. Černé hory přecházely v tmavou červeň a ta poté zesvětlovala, až se začala oranžová mísit s modrou a vytvořila prazvláštní odstín. Ten pak přecházel ve žmolku, posázenou růžovými beránky. Obloha úplně nehoře byla tmavá, vyšívaná démanty nejjasnějších hvězd.

A pak přišli muži, kteří byli i u mého zrození dnes ráno a ukončili mou bídnou a krátkou existenci. Odřízli lano a ukončili život oběšence.
Lancelott
06. 11. 2004
Dát tip
Empty: na tuhle jsem byl zvláště zvědavý, jestli tě osloví.

Empty
06. 11. 2004
Dát tip
Oslovila a velmi:-)

Empty
06. 11. 2004
Dát tip
Oslovila a velmi:-)

Empty
05. 11. 2004
Dát tip
Také mám občas takové pocity. temná věc*t

Ighor
04. 12. 2003
Dát tip
Dobrý, dobrý. Fakt dobrý. Hodně interesantní úvaha ze začátku a pak rázné ukončení. Tak to má být. Doufám, že nevadí: Zařazeno v Spolek moderní povídky Tip

Zeet
03. 12. 2003
Dát tip
Je to fakt dobrý. Jestli jsem to dobře pochopila - den od rána do večera, ne? Ja to fakt krasně napsaný...

Kačírek
10. 11. 2003
Dát tip
Tak to je dost bizarnní, ale člověk už od počátku čeká co se z toho vyklube. Celé je to jeden velký oxymoron, ale za přečtění to stojí.

Witch
12. 10. 2003
Dát tip
hodně zvláštní, výborně se to čte *

veselý vyprávění o smutnejch věcech já mám ráda :-))) Zaujalo mě to, od začátku do konce to má břink :-) Sice jsem čekala Ježíška a přišel oběšenec, ale i to překvapení bylo zábavný :-) A tak oplávim tipem :-)

Teda oplácim a červenám se :-)))

fungus2
06. 04. 2003
Dát tip
Jo. Tak to je zajímavě napsané. Líbilo.

Lancelotte, Lancelotte tak tady boduješ! Je to dobré, tak trochu jsem se snažil dostat se do postavy oběšence, takže ... dobrý, zamyslet se a zkusit znova vykročit. Ale ten pohled, ten pocit, ta radost, odevzdanost. Udělalo to na mě dojem!

StvN
06. 04. 2003
Dát tip
- život oběšence, jestli chápu správně - symbolice by možná více slušel název smrt oběšence - zdá se mi to prázdné a neucelené

Element
06. 04. 2003
Dát tip
Vyhaslé oči jsou svědky té prázdnoty, kterou promlouvá mrtvý. Tip.

houba
06. 04. 2003
Dát tip
připadá mi to docela depresivní, ale nejsem si jistá, jestli jsem povídku úplně pochopila..... je v ní popsán "život oběšence" ? (si myslím).......každopádně, je to hodně zajímavý a originální nápad ! tip*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru