Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O seznamu StB

05. 04. 2003
2
0
9365
Autor
Yossarian

Nedávno jsem při prohlížení webové stránky určené volně šířitelnému software narazil na odkaz Seznamy StB. Jakožto člověk od přírody zvědavý, otevřel jsem odkaz a celý zazipovaný dokument si stáhnul. Podotýkám že to pro modemové připojení byl úkol nelehký, zabalený soubor má cca 12 MB, rozbalený potom něco více nežli 38 MB! Vlastně jsem ani nevěděl, co od toho seznamu ve formátu MS Excel očekávat. A nevím to ani teď. Je fakt, že řádek se jménem Bohdalová; Stašová Jiřina vyvolal v médiích doslova senzaci, nejvíce se údajné kolaborační činnosti známé herečky věnovali na stránkách Deníku Blesk.

Jen pro úplnost, registrační seznam obsahující jména tzv. kolaborantů českého národa končí na řádce číslo 56 855, úplně poslední záznam již bez jmen pouze s datem narození je na ř. č. 58 806!

Excelový dokument dále obsahuje listy s několika dalšími seznamy, např. seznam objektů, archivní protokoly se jmény informátorů, číselník útvarů a tak dále.

--- Zajímavější než samotný seznam je jistě položit si otázku, proč vlastně byl celý kdysi tak přísně utajovaný spis zveřejněn. Odpovědi lze nalézt dvě: 1) Seznam je užitečný, pomůže mnoha lidem odhalit své dávné nepřátele a zveřejnit všechny zrádce národa.

2) Na straně druhé seznam je naprosto neupotřebitelný, jen pomáhá rozněcovat pomluvy, klepy, nenávist.

 Objektivní odpověď však nalézt nemohu, také si rád pár lidí "prověřím", tím však potřebnost svazku končí. V době působení StB jsem pochopitelně nemohl mít nepřátel. Co si o tom myslíte, je zveřejnění seznamů dílem typického čecháčství? Anebo jsou seznamy k něčemu dobré? Byl každý člověk, kterého lze na seznamu nalézti, nutně kolaborant? Jaké byly okolnosti jeho přistoupení ke spolupráci, dělal informátora dobrovolně nebo ho někdo přinutil? Lze se dozvědět z pouhého faktu jména i osud toho člověka?


Mám pocit, že společně s těmi seznamy lze stáhnout korespondenci, v níž osoby v seznamu uvedené tyto své osudy popisují, a vysvětlují či zdůvodňují, proč tomu tak je.

POMNĚNKAa
16. 06. 2003
Dát tip
*

pomíjivá
04. 06. 2003
Dát tip
Já si myslím, že to bylo sice zveřejněno na nátlak veřejnosti, ale dostatečně pozdě proto, aby to už vlastně nemělo žádnej význam. Chybí tam takové hvězdy jako Gott a Vondráčková atd. Taky nechápu, jak tam může nebejt Pan Profesor Prezident, když za totáče studoval v cizině. Ve světle těchle jmen je mi přítomnost Bohdalky a jí podobných celkem fuk. Prostě to jen vypovídá o tom, že buď nemají dost peněz, nebo vysoce postavených známých. Ps: možná už to bylo v těch předlouhých odkazech, ale já jsem se nějak nedonutila dál než na druhý řádek :-))

Lasy
15. 05. 2003
Dát tip
BTW je tam třeba i Mejla Hlavsa - 9let se ho snazili zlomit pro spolupraci (po cca stejne dlouhe dobe, kdy se ho snazili donut emigrovat) a nakonec, kdyz se jim to nepodarilo, ho tam proste napsali . . . V knize "a bez ohnu je underground" Pelcovi rekl, ze s tim nehodla nic delat, ze jedini, kdo vi jak to skutecne bylo jsou ti bastardi co jej vyslichali a terorizovali a za temi, ze rozhodne nepujde . . . tak o cem teda tyhle seznamy vlastne jsou?

Lowlander
29. 04. 2003
Dát tip
No, nejprve bych nepoužil asi název kolaborant, ale nbudu to řešit... Seznamy jsou zybtečné, protože nejsou a nikdy nebudou kompletní... mají jen zamaskovat některé neuvedené osoby a to hlavně tím, že vyprovokují rozruch kolem jiných osob (herci spolupracovali téměř všichni a každý kdo jel do ciziny podepisoval, že bude ochoten podávat informace o tom, jak je "za čárou"... to je přece také "spolupráce") Seznamy vůbec byly uveřejněny úplně za jiným účelem... ale to je jedno...

StvN
06. 04. 2003
Dát tip
- mě osobně je to ais k ničemu, ale možná jsou lidi, kteří si už přečetli seznam telefonní, tak si dají další

Yossarian
06. 04. 2003
Dát tip
Stando, tak ti teda pěkně děkuju!!! Timhle než se prokoušu

Kalim
05. 04. 2003
Dát tip
Jen si myslím, že už je stejně pozdě. Lid přejde a odpustí. Ale, kdyby dřív, jo, to by se to linčovalo a persekuovalo..! Škoda.

Zolo
05. 04. 2003
Dát tip
Taky si myslím, že je pozdě, ale přece ...

Wopi
05. 04. 2003
Dát tip
Stando, takhle dlouhej ohlas už jsem nečet, ani nepamatuju... asi Tě dam do soutěže o nejdelší kritiku. :))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru