Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vynález

09. 04. 2003
2
0
1744
Autor
Lancelott

Možná by to mělo patřit do kategorie Blbůstka, ale mě se to líbí tady...

 

Dlouho lidstvo přemýšlelo a bádalo. Znuzená civilizace se chtěla bavit. Nebavil je styl života, který nabízela doba. Styl zábavy byl stále stejný. Nic nového se neobjevilo už po mnoho let. O mnoho peněz přišly výzkumné a vědecké instituce, než se na scéně objevil nový vynález, jenž by nějak významně ovlivnil chod lidské civilizace. Až se jednoho dne všichni dočkali. Generátor pole.

Možná se vám bude zdát, že jsme něco přeskočili, ale až se začtete dále, nebude vám to již připadat nějaké divné. Ono to pole, které bylo tímto generátorem generováno nebylo silové, nebo nějaké nižší a zastaralé kategorie, ale přímo pole časoprostorové. Ano, časoprostorové.

A nebylo to ledajaké časoprostorové pole. Ono totiž pole samo o sobě by bez ovládacího zařízení bylo k ničemu a jako každé správné pole by jen tak leželo ladem.

Ale osud tomu asi chtěl a netrvalo dlouho a objevil se další vynález, který již konečně měl významně ovlivnit běh lidských dějin. A to doslova.

Pomocí tohoto zařízení se totiž daly uspíšit některé nudné okamžiky, či chvilky v životě a často tak odpadlo nudné čekání. Diváci ho používali k tomu, aby přeskočili nudné přestávky ve sportovních utkáních, nebo k přeskakování reklam v televizním vysílání.

V počátcích se tato zařízení používala pouze hromadně, jelikož byla poněkud rozměrná a nákladná, ale později se začaly objevovat menší a menší verze, až se začaly objevovat i v bohatších domácnostech.

Miniaturizace se však nedala zastavit a nakonec se objevily i tak malé modely, že dosahovaly velikosti mobilních televizorů a broží, spon do kravaty, nebo sponek do vlasů. Tyto se pak již přestaly používat hromadně a začaly se používat individuálně.

Ale ani tento vynález si nezachoval stoprocentní neporuchovost. A tak se stávalo, že nedočkavý fanoušek, který chtěl přeskočit přestávku v utkání se z pole vynořil až po jeho skončení, hladový jedlík, který se nemohl dočkat oběda se objevil znovu až na večeří a někteří nepoctivci, kteří si chtěli zkrátit konec směny se objevili až před začátkem té další.

To však neodradilo obyvatele od používání a vědce to jen povzbudilo k dalšímu bádání. A nejenže přišli na chyby, které udělali a dokázali je opravit, ale přišli také na další výhody svého vynálezu.

Ono totiž lidé, kteří byli závislí na práci jiných se od této spolupráce mohli pomocí nových a vylepšených modelů tohoto vynálezu osamostatnit.

Tak například při stavbě domu se dělník, který pracuje s cihlami těší domů, ale musí počkat na ty, kteří dělají maltu. A tak tento dělník naskládá cihly tam, kde patří a ostatní dělníci dodají maltu až potom. Nebo je předpovězeno špatné počasí. Normálně by existovala šance, že se nastanou komplikace, ale pokud byl přítomen vynález, mohla se nejdříve postavit střecha a ostatní se dělalo potom, už pod střechou.

Jindy se zase stalo, že vám došly hřebíky, tak jste použili hřebíky z obchodu, ale do obchodu jste pro ně došli potom. A tak lidé ušetřili spoustu času a zbytečné námahy. A tak se lidé nejdříve těšili z výrobků a pak je teprve vyráběli a kupovali. Jedli, co teprve poté sklidili a nejprve seli a pak teprve orali. A také nejdříve bděli, a pak teprve spali a nejprve žili, a pak teprve umírali.

A tak to šlo dál a dál a dál…až je to přestalo bavit. Už měli dost užívání a bdění a žití. Byl čas návratu do starých kolejí. No a dohodly se mocnosti světa, že všichni, kdo používají jakoukoli verzi, nebo typ generátoru časového pole, musí jej okamžitě a bez váhání vypnout.

Ale ono to nějak najednou nešlo. Lidé si totiž užívali až příliš výrobků bez vyrábění a jedli příliš mnoho bez pěstování, bděli dlouho bez spaní a žili dlouho bez umírání. A proto dříve, než se mohly vypnout všechny generátory, muselo se toho spoustu postavit pod postavenýma střechami a muselo se toho spoustu vyrobit a prodat a taky vypěstovat. Prostě všechno to, co již bylo užito a spotřebováno, aniž by to bylo vyrobeno, prodáno a taky vypěstováno. A taky se muselo hodně naspat, protože lidé hodně bděli a taky se muselo hodně umřít, protože lidé hodně žili.

A teprve až po „zaplacení“ veškerých dluhů mohli lidé vypnout své generátory a mohli se vrátit do normálního běhu života. To už ale stejně byl normální běh života pro tuhle generaci zase jedna novinka.


Lysandra
09. 04. 2003
Dát tip
Skoro jako hezká pohádka na dobrou noc :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru