Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Flétnistova melodie

11. 04. 2003
7
0
2747
Autor
Mortimer

            Byl začátek jara a paprsky slunce pohasínaly v předzvěsti nadcházející noci. Jasné tóny flétny se nesly vzduchem a zněly nad střechami okolních domů. Zvuk vibroval v jiskrných výškách i temných hloubkách. Obtáčel se kolem komínů a antén, navštěvoval pootevřená okna, potkával chodce na ulici. Melodie byla hned rychlá, hned zase pomalá, chvíli ševelila tichým pianissimem, pak burácel naléhavým forttissimem.

            Flétna byla náhle přerušena jekotem, který drásal sluch: "Jedeš, magore blbej, dělat tady takovej bordel ? Vona je skoro noc a von si tady udělá koncert ! Eště jednou a dojdu si pro tebe, pacholku zavšivenej !" Ozvalo se prásknutí zavíraného okna .

            Mladík odložil flétnu a smutně se pousmál. Zase ta semetrika. Zavřel okno a nepřítomně vyčistil a uklidil flétnu. Hlavou se mu honilo něco úplně jiného. Melodie tak krásná, tak jiná, než cokoliv kdy v životě hrál. Nedokázal na ni však myslet pořád. Ukazovala se mu v mysli jen na krátké, prchavé okamžiky a pak se hned schovala pod příkrov normálních a banálních myšlenek. Snažil se ji uchopit ale nemohl. Nedokázal ji zahrát ani zapsat. Svou přítomností ho mučila i těšila zároveň. Doklidil nástroj, noty i stojánek a šel spát. Když usínal, objevila se melodie znovu.

                                                          ****

            Sál burácel potleskem mnoha rukou. Lidé vstávali a nadšeně dávali najevo své okouzlení z koncertu. Mladík se znovu uklonil, na tváři nepřítomný úsměv ? melodie si s ním opět hrála na schovávanou. Nevnímal aplaudující publikum ani reflektory ozařující pódium. Přidal ještě pár skladeb ale nevnímal to, co hrál. V myšlenkách se honil s Melodií a marně se ji snažil uchopit. Přesto se cítil nevýslovně šťastný.

                                                         ****

            Domů, do podkrovní místnosti, se z koncertu vracel až k ránu, kdy je noc nejtemnější a ulice nejpustší. Cítil blížící se jaro a plnými doušky nasával vlhký vzduch, nesoucí příslib parných dní. A náhle se mu před vnitřním sluchem znovu rozezněla Melodie. Postřehl v ní však cosi cizího, temného, jakési  varování. Plně zabrán co myšlenek se ubíral ulicí. Ani si při tom nevšiml dvou stínů, které mu zastoupili cestu. Pozvedl hlavu teprve tehdy až když do nich málem narazil. Zmateně se rozhlédl.

            "Co čumíš, retarde," utrhla se na něj jedna z postav. Měla silný ruský přízvuk.

            "Dělej, naval prach! Nebo uvidíš !" ozval se druhý hlas, zhrublý pitím levného chlastu. Napnul svaly. Utíkej, blboune, blesklo mu hlavou .

            "Ať tě to ni nenapadne." Za zády mu cvakla natahovaná pistole.

            "Nic nemám," rozpažil ruce, "já fakt nic nemám."

            "Blbost," odseknul Rus a strhnul mu ze zad batoh. Noty letí ven, jejich hlavičky i ocásky smutně spadnou do bláta. Bolestně zasykl.

            "Fakt tam nic neni," zavrčel vyjeveně Opilec.

            "A co tohle ?" Než stačil něco udělat, strhnul mu Pistolník ze zad flétnu. Zatřepal s ní. "Střelíme to Jouzovi, na pivo z toho určitě kápne."

            "Ne," vyjekl. Stíny se rozchechtaly a začaly si s flétnou pohazovat. Vrhl se na Pistolníka. Nenávist v něm zahořela jasným plamenem a vytryskla na povrch mladíkovýma očima. Zloděj zděšeně ustoupil. Mladík ho začal bít hlava nehlava, měl v úmyslu ho zabít. Ulicí náhle třeskl výstřel. Zloději ztuhli, pak se na místě obrátili a utekli do tmy.

            Flétnista zůstal ležet na chodníku mezi notami nořícími se do bahna. Svíral si rukama břicho, z něhož mu unikal s krví i život. Kupodivu však žádnou bolest necítil. Tiše hleděl na pohozenou flétnu. Pak náhle, jakoby ho vedlo cosi jiného, sáhl po futrálu a s tichým klapnutím ho otevřel. Láskyplným pohledem přejel po nástroji ležícím uvnitř. Začal se mu kalit zrak. Rychlými, léty prověřenými pohyby flétnu složil. A náhle se mu Melodie zjevila v celé své kráse. Vrhl se do ní po hlavě a začal hrát. Vložil do svého dechu celou svou duši, upnul ke hře svou pohasínající mysl. Již nevnímal vlhkost ulice ani lepkavost krve, nyní se houpal na vlnách legát. Necítil tlak dlažebních kostek,  vědomí mu zaplnila ostrost staccat i hebkost korun. Utápěl se rytmu, který se kroutil a měnil, hned byl rychlý, hned zase pomalý. Pak se Melodie prudce zrychlila, vyrazila jako šíp a vystoupala do neuvěřitelných výšek, ostrých jako břitva.

            Sirény policie ani vzdálené výkřiky už nevnímal. Dohrál a spokojeně se usmál. Zahrál ji ! Blaženě zavřel oči a vydechl.

                                                        ****

            K ránu, kdy začínají zpívat ptáci, nalezli jeho tělo v kaluži vlastní krve. Přestože mu speciálně vytvořená kulka roztrhala celou břišní dutinu, tvářil se spokojeně, skoro šťastně. Flétnu z prstů nepustil.

            O pár bloků dál našli těla tří mužů, zkroucená do nepřirozených poloh, s tvářemi sešklebenými do grimas hrůzy a bolesti. Ruce si tiskli k uším, kterými už nemohli nic slyšet.


Roggy
27. 01. 2005
Dát tip
Strašně moc mi to něco připomíná, ale nevím co... Ale jinak fakt dobrý :-)

trigate
28. 07. 2003
Dát tip
Je to neskutečně citlivý příběh. Moc se mi to líbí, dám si to do svých nejoblíbenějších děl. A tip.

Mortimer
29. 05. 2003
Dát tip
Ještě nad tím popřemýšlím ale nechce semi do toho šahat, když už je to hotový a vypublikovaný (múj pokus o novotvar:))...

j_i_r_i_k
29. 05. 2003
Dát tip
Ani tu chybu ne? No co, jsi autor, tak na to máš asi právo :)...

j_i_r_i_k
27. 05. 2003
Dát tip
Chyba - v poslední větě má být "tiskli", docela mě to rozhodilo, škoda... Jinak napsaný to je naprosto dokonale a je to tak krásné - četl jsem nedávno povídku, jak kdosi objevil dokonalou melodii - některé melodie nám uvíznou v hlavě a nemůžeme je dostat ven, tenhle vědec přišel na dokonalou melodii a její poslech ho zabil... Tvůj závěr - proč jsi musel nechat zemřít i ty, co ho přepadli? Proč ta krásná melodie měla takový účinek a proč zrovna na ty tři? Není to zbytečné? Kdyby to končilo tím "Flétnu z prstů nepustil", bylo by to naprosto bezchybné... Možnás tím chtěl ještě nějakou gradaci, ale pro mě konkrétně to trochu zabilo ten závěr před tím... Nicméně i tak tip :)

Mortimer
27. 05. 2003
Dát tip
S tím závěrem jsem to trochu přepísknul,to si uvědomuju. Pár lidí mě na to už upozornilo...a dík za tip....

Rowenna
27. 05. 2003
Dát tip
*****

j_i_r_i_k
27. 05. 2003
Dát tip
Není zač, oprav si tu chybu - a nebo smaž ten poslední odstavec, v kterém ta chyba je :)))...

Mortimer
12. 05. 2003
Dát tip
Dík za upozornění na chyby - s čárkama mám problémy od pátý třídy :)

FLO
11. 04. 2003
Dát tip
Krysař! No to je perfektní! Nejlepší povídka, kterou sem v poslední době četla. Já sem taky flétnistka. A vliv flétny pozoruju na kočce. Chová se divně. Kroutí se, mručí a vyvaluje oči. Škoda že sem takovou povídku nenapsala já! :) Tip

fungus2
11. 04. 2003
Dát tip
Je to povedené.

Outlá
11. 04. 2003
Dát tip
Vyřiď Mortimerovi toliko: Tohle je to nejlepší, co kdy napsal. Jsem si celkem jist, je to úplně mimo vše, co zatím napsal. Jazyk má stejný, závěry stejně převracející, ale... Tohle má nápad. Naprosto ho to přerostlo, což je dobře. Za nejlepší okamžik považuju Melodii s velkým M (podobně jako Opilec) - tahle maličkost dosáhla takovýho efektu jako kilometrový vyprávění - dala příběhu úplně jinej rozměr. Vyser se na nějaký básnivý popisování z čítanky, slabikářový výrazy oficiálního proudu. Dávej tam víc věcí z Mortimera a hlavně: upozorni mě na kousky, kterých si vážíš. Nechci už číst píčoviny jako Němčinářka a sebevražda.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru