Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jedinkrát

16. 04. 2003
14
1
3232
Autor
Čumák

elfí

Jen jedinkrát jsem viděl krásu lesa
jen jednou ponořil se v jeho stín
jen jednou vzhlédl vzhůru na nebesa
a viděl, co už víckrát nespatřím

 

Jen jedinkrát jsem slyšel hlasy moře
a jedinkrát jsem slyšel elfů zpěv
jen jednou pocítil jsem jejich hoře
když země tiše pila mrtvou krev

 

Jen jedinkrát jsem mohl s nimi zpívat
jen jednou směl jsem vyjevit svůj žal
když nad ohni se začínalo stmívat
a král elfů mi život daroval

 

Jen jedinkrát jsem poznal pravou milost
a jedinkrát jsem cítil země dech
jen jedinkrát jsem hleděl na spanilost
však navždy uvízla mi v tajných snech

 

Jen jedinkrát jsem kráčel cestou z lesa
pak vrátil jsem se ve svůj domov zpět
a krásu nad níž čisté srdce plesá
pak smetl kov a oheň, když jsme vyrazili vpřed


1 názor

salome_sisi
09. 06. 2008
Dát tip

Čumák
07. 04. 2006
Dát tip
diky...

Jolana19
07. 04. 2006
Dát tip
ta je krásnááá, to jsi musel být šťastný když jsi ji psal, ikdyž ten konec by napovídal jisté zklamání a zmar

Sanelma
05. 04. 2006
Dát tip
ale neee. proboha nevztahuj to na sebe a vubec, nechcu se do nikoho navazet, i kdyz si svym zpusobem stojim za loserama. jenze kde je hranice... myslim, ze kdo ztratila konekt s normalnim svete je v koncich. Jasne ze konicku kohokoli mi je guvno a naopak. Taky miluju bunkry, hrbitovy, stare vlaky, bezdomovce, atmosku na nadrazi a spoustu jineho averim, ze by se to u malokoho chytlo... taky jsem pro mnohe loser. Mozna. Dulezite je ze si tak nepripadam. myslim si o sobe leckdy buhvi co, ale za losera se nepovazuju. A myslim, ze ani ty nemusis. Co se tyce ostatnich. musi oni sami vedet, jestli je fantysy a tak totalne pohltila, nebo jeste vnimaji realitu... Ja nevim, sve doby jsem stredozem(vim, ze elfici nejsou jen tady:)) taky docela zrala a elfove byli taky samozrejme slicni a nedostizni-v me mysli, casteji jsem si ale zacala oblibovat zapornejsi-chapej lidstejsi-hrdiny s prirozene zapornymi vlastnostmi. samoze napul s temi kladnymi, ale Mirky Dusiny jsem presunula do kategorie snilku,no asi tak. nejsem nesnilek. treba chodim si povidat s mrtvym vojakem(nebo kdo tam lezi...nahrobni kamen shnil)na nas hrbituvek a pripadam si kolikrat jako blazen. Nahrobni kamen tam neni-jen trava a zrezively nahrobecek do vysky-kolikrat jsem tam uz usla. To taky neni nirmalne. Dokonce jsem ve svych paranoiach ulpela na predstave, ze to je muj budouci hrobecek, tak uz si ho preventivne opecovavam. Nejsem realisticka potvara. taky snim. jen trochu jinym smerem. Asi jsem trochu loser:)kdyz to tak vyklapim a uvedomuju se si:)

karmen
05. 04. 2006
Dát tip
krása.....co k tomu mám dodat?Snad jen toto: Škoda je,že se s nimi setkáváme jen v naší fantazii.....tvoje dílko mě zaujalo dík :-)

Čumák
04. 04. 2006
Dát tip
ja te nedusim, ze na ne neveris, devce. to si teda nerozumime- ja na ne taky neverim, ale nikomu neupiram pravo o nich psat pohadky a mit takove trochu dospele pohadky rad. nekdo rad pise o vecech, co nejsou, nekdo zase o spine, ktera je. a rikat o nekom, ze je loser jen proto, ze ma rad neco jineho nez Ty, to je ubohost.

Sanelma
04. 04. 2006
Dát tip
tak nejdriv reknes, ze nejsou a pak me dusis, ze na ne neverim:)) chlapce, motas se do svych siti...:) ja netvrdim, ze nemusi byt fajn o tom nekdy snit(i kdyz me predstavy se ubiraji jinym smerem), ale tvrdim, ze kdo se k takovym predstavam prilis upne je loser:)

Čumák
04. 04. 2006
Dát tip
co ne?! Ty snad prostě nesneseš snění a vybájený tvory. eště řekni, že to tak neni.

Sanelma
04. 04. 2006
Dát tip
neeeee

Čumák
04. 04. 2006
Dát tip
ses perverzně realistická tvora.

Sanelma
04. 04. 2006
Dát tip
no tak to se dobre posloucha:)

Čumák
03. 04. 2006
Dát tip
já k tomu můžu říct jen to, že elfové neexistujou. toť vše.

Sanelma
03. 04. 2006
Dát tip
vsuvka k poslednimu prispevku meho: ma dlouhe vlasy. ne mam. ja mam sice taky docela dlouhe, ale o me to neni:) a pokracovani me- nezneho kvitku prerie: Jak na TOHLE? :) no je to trochu mimobezne, ale rict muzes vzdycky vsechno. Kazdopadne, jak se tak sleduju, tady se debata timto smerem zda trochu bezpredmetna:) bud zmenit tema nebo lokal:))

Čumák
03. 04. 2006
Dát tip
:o) nevim, co Ti na TOHLE mam říct...

Sanelma
02. 04. 2006
Dát tip
:) tak kdybych se bála, nečet´ bys to, že?:) ten dotyčný kámoš co jezdí na bitvy je typický příklad, jak elfové blbnou lidem hlavy. Mam dlouhé tmavé vlasy. lozí, lyžuje, pije pivo(a někdy moc a rád:)), jí utopence a jiné smradlavé jídla, kterým se vyhýbám, prostě je typický trpaslík a 99procent neznámých ho řadí k elfům. a samozřejmě to funguje i naopak. To zní to zamotaně, tak doufám, že něco si z toho vybereš. Prostě elfové jsou fajn, v telce. Ale jak vylezou ze svych spanilych obydlich do SVETA( to je vsechno ostatni) jsou v kadi. A pak se dostavaji do trablu. Daji si pivko a takovy opily elf, stim priroda nepocitala, vis jak.:) No, tolik muj vztah k elfikum

Čumák
01. 04. 2006
Dát tip
no, nebereš mi iluze. já jich zrovna moc nemám. nejde o iluze, ale o snění. pomáhá mi snít o něčem, co není a na chvíli se tak distancovat od reality. elfové a jedinkrát. mám pocit, že z toho docela snadno jde pochopit, že je to popisováno člověkem, nejspíš zraněným vojákem, který se nějak dostal mezi elfy a jen JEDINKRÁT zažil a viděl to, co zažil a viděl, když byl s nimi, protože potom přitáhl zbytek armády a vyvraždil je. tu první větu snad nemyslíš vážně ?!? TY? :o)))) si ze mně děláš prdel!!!!

Sanelma
31. 03. 2006
Dát tip
bože, když se podívám na kritiky přede mnou, skoro se bojím nenapsat nádherné... tak předvším elfové a jedinkrát nejdou dohromady, protože kdokoli zažije jedinkrát víc než elfové, když jsou nesmrtelní, že? ale to jsou přízemní blbinky. pojďme se bavit o tvém hymnickém díle. Mno, já vlastně ani nevím co říct. je to krásné, éterické, kladné, světlé, harmonické, čisté, ale n e r e á l n é. bohužel. a to nejsem nikterak materialistická nebo racionálně založená. Ale tohle prostě v dnešním světě nenajdeš a je to torchu utopie. nezlob se za to na mě, prosím, že ti svýma kritikama svým způsobem beru iluze...

Sarrah
25. 03. 2006
Dát tip
opět pěkná*

pepopepo
26. 10. 2005
Dát tip
The world will burn in the fire of industry....

Elemmírë
02. 06. 2005
Dát tip
Nádherné.. moc.. až ukápne slza když si vzpomenu na naši dalekou domovinu.. *

Lancelott
29. 05. 2005
Dát tip
tip

Melian
11. 01. 2005
Dát tip
Nádherné, opravdu krásné. Rozhodně jedno z nejlepších děl na tento motiv, které jsem dosud přečetla. TIP

Drawen
11. 12. 2004
Dát tip
Moc dobre, libi *

Narriel
09. 10. 2004
Dát tip
Krásné...

Dolente
01. 09. 2004
Dát tip
Krásná. Tak krásná.... chjo, asi si jí dam do oblíbených... :o) Jo a taky t*!!! :o)

Bledulka
19. 09. 2003
Dát tip
Nádhera. Na tohle nemám dostačující slova.

Lúmenn
01. 06. 2003
Dát tip
Tohle je jedna z nejkrásnějších básní které jsem kdy cetla. Moc za ni diky.

Moc pěkný.... elfíci se radují ;-) *

Lancelott
31. 05. 2003
Dát tip
Pravá elfí poezie...jsou tak nedotknutelní...nedosažitelní...perfektní*T

Čumák
30. 05. 2003
Dát tip
nechci se vnucovat, ale.... :o)

Petula
02. 05. 2003
Dát tip
No, možná snad trochu rytmicky dopilovat, a je z toho zpěv jak vystřižený z "Elfích zpěvů" vydaných roku 1912!

|||-_-|||
«*»


P.S. Ten tip za vcelku dobré vyvolání atmosféry přelomu 19. a 20. století!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru