Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Alkohol aneb Píseň pro Marušku

27. 04. 2003
11
1
3070
Autor
Bernadeta

Nepište mi sem prosím hlubší kritiku. Jsem zoufalá. Hledím tváří v tvář umírání své nejlepší a nejmilejší spolužačky a kamarádky.

Alkohol. Lahodná tekutina.

Rozbité flašky, střepy, špína.

Alkohol. Milenec prozíravý.

Rozežral tělo, duši, zdraví.

 

Jak mohu poslat lásku ženě,

jež v bezvědomí dnes a denně

svou láhev objímá?

Jak říci mám tě ráda,

kreatuře, jež tolik strádá,

což ji to zajímá?

 

Ach Bože, zachraň ji, vždyť umírá!

Jak byla krásná, spanilá,

ta kostra kůží obtažená.

Je tohle ještě vůbec člověk? Žena?

 

Bože, ať vidí, slyší, vnímá!

 

Alkohol. Nášlapná mina.

Rozbité flašky, střepy, špína.


1 názor

koloušek
10. 06. 2010
Dát tip
Smutný konec, báseň pěkná. T* (a ta dnešní taky)

vesuvanka
14. 05. 2004
Dát tip
Tak to mi je moc líto... alkohol dokáže člověka zničit, škoda, že neměla sílu vydržet, je to moc smutné... děkuji za odpověd

Bernadeta
10. 05. 2004
Dát tip
vesuvanko, uz umrela... 9. cervna 2004 to bude rok...

vesuvanka
08. 05. 2004
Dát tip
Basen je velmi smutna, zaujala me. Ale kdyz pises, ze se pritelkyne prestala pit, jsem moc rada a drzim palce, aby vydrzela

Žíně
08. 06. 2003
Dát tip
Zoufalá prosba tvého srdce za přítelkyni. Je to opravdový a upřímný. **

Jeanne
29. 05. 2003
Dát tip
silné, hezké *

rainman
05. 05. 2003
Dát tip
taky držím palce...aby napořád

StvN
03. 05. 2003
Dát tip
- každýmu může pomoct něco jinýho, především si ale ten člověk musí chtít pomoct sám, protože po tomhle světě za nás nikdo chodit nebude - působivá báseň

Albireo
29. 04. 2003
Dát tip
Podle mne jsou všichni léčitelé šarlatáni a podvodníci, což ovšem neznamená, že by jejich metody nemohly na člověka, který jim věří, zapůsobit. Ostatně drogová závislost je převážně záležitost psychická, a na takovou šamani zabírají.Kéž by jí to vydrželo! S_B: V tomhle jistě alkohol vede. Ale pokud by otázka zněla, kolika lidem poškodila tělo tráva a kolika alkohol, bylo by to naopak. Alkohol se z těla vytrácí desítky hodin, tráva měsíce, takže ta droga z ní se v těle kumuluje. Následky si dají na čas, ale jsou o to horší.

Albi: Myslim, že o tomhle bysme mohli dlouho diskutovat, já znám lidi, který tráva vyléčila, víš :-)

LaMouette
29. 04. 2003
Dát tip
držím palečky.. a po větru posílám soví pírka.. polykat 3x denně...

Bernadeta
29. 04. 2003
Dát tip
Díky díky díky Albi - problém je v tom, že ona o tom léčiteli vůbec neví, celou akci jsem zorganizovala já a tomu léčiteli jsem veškerou svou víru dala já... pokud tedy psychika a víra.... pak čí? Moje?

Carrie
28. 04. 2003
Dát tip
smutná

guy
28. 04. 2003
Dát tip
ano, píseň ... protože odpověď ti nikdo dát nemůže ... je to o těch věcech, před nimiž i tak domýšlivý tvor, jako je člověk, stojí bezmocně ***

Albireo
28. 04. 2003
Dát tip
Nedokážu poradit. Naštěstí mezi mými opravdu blízkými žádný notorik není, i když sem tam někoho, koho nelze potkat střízlivého, znám. A kdyby byl, nevědel bych si také rady. K tomuhle se tip nehodí, i když je to tak skvěle napsané! S_B: to, že je alkohol svinstvo, ještě neznamená, že tráva není.

Bernadeta
28. 04. 2003
Dát tip
Děkuji vám všem. Albi - máš pravdu, na tohle se tip nehodí, chtěla jsem to dát MIMO a jak jsem byla rozčilená, automaticky jsem to zařadila do "své" kategorie...... mně se trochu pomoci podařilo, nakonec, když selhaly všechny pokusy o pomoc klasické medicíny, obrátila jsem se na léčitele. Výsledek je neskutečný: ona do 2 dní vstala, chodí, odhodila láhev, začala jíst, srozumitelně mluví a dnes se dokonce producírovala na nějaké vernisáži a já nemám nejmenšího tušení, kde na to vzala energii...... ovšem otázka zůstává - na jak dlouho?

(G)eorge
27. 04. 2003
Dát tip
...

Nanthei
27. 04. 2003
Dát tip
.................... *

Nebudu ti psát hluboký kritiky, ani to neumim, jen...zasáhlo mě to, opravdu. jak pomoct? Nevim...já mám taky kamarádku, která s alkoholem má problém. Mluvila jsem do ní, jak do dubu. Nic. Jednou jsem jí řekla, ať se podívá do zrcadla. Ať se podívá na svoje oči. Žlutý a kalný. Kdysi byly krásný a byla v nich zář. To bylo jediný, co zabralo.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru