Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Proměna

27. 04. 2003
8
0
2250
Autor
Dash_707

Proměna

 

Dny pana Kadlece byly zoufale stejné. Den po dni se opakoval s ubíjející pravidelností. Pan Kadlec vykonával s trpnou odevzdaností stále ty samé rituály, které je potřeba v průběhu dne udělat, aby věci fungovaly tak, jak mají.  Věřil, že to tak má být, a celá desetiletí se tomuto mechanismu podřizoval. Žil sám v malém domku na okraji města a vše co dělal, dělal s vědomím, že plní vůli osudu.

     Onoho rána jako vždy přerušil protivné zvonění budíku, vztekle odkopl deku a rozespale kráčel ze schodů, aby jako vždy zakopl o kocoura, který se mu proplétal pod nohama ve snaze připomenout mu snídani. Pan Kadlec kocoura nevrle odstrčil, připravil snídani pro oba, rychle se oblékl, nasnídal, umyl, zavřel kocoura do předsíně, obul se, zamkl a jako vždy spěšně otřel rukávem mosaznou vizitku na dveřích, aby Ing. před jeho jménem nezaniklo v patině. V tom okamžiku si víc něž kdy jindy uvědomil ten protivný stereotyp, který jej denně provází od probuzení k ulehnutí do postele. A rozhodl se vnést do svého života změny. První byla ta, že přešel silnici na jiném místě než obvykle. Sedl si do druhého vozu tramvaje místo do prvního a po příchodu do práce nepozdravil nesympatického vrátného, což vždy z opatrnosti dělal. Během dne několikrát zažertoval s kolegyní v kanceláři, což naopak obvykle nedělal. Při cestě domů se vyhnul obchůdku s krmením pro zvířata, aby se nemusel dívat na potměšilý pohled prasečích oček obtloustlého prodavače a rozhodl se, že dnes koupí potravu kocourovi jinde. O pár ulic dál byl nový obchod plný papoušků, křečků, akvárií a všeho, co potěší oko milovníka zvířat. Pan Kadlec vstoupil, a první co ho zaujalo, byla postarší dáma, která v něm příjemným úsměvem vzbudila dojem, že obsloužit ho je jediným jejím přáním. Pan Kadlec koupil několik konzerv, ze kterých se na něj usmívala labužnicky obrovská černá kočka se žlutýma očima a spěchal domů. Nakrmil kocoura, najedl se a po vysilujícím dni usnul nad knihou, kterou obvykle přivolával spánek.

      Druhý den po návratu z práce bylo kocourovo přivítání neobvyklé. Jindy spal a přišel až po několikerém líném protahování, ale tentokrát už čekal u dveří a  maso z konzervy snědl nezvykle rychle. Mlsně se na pana Kadlece zadíval a energicky mrskal špičkou ocasu. Měl v pohledu něco, co tam jindy nebývalo.

     Od toho dne se vztah kocoura k panu Kadlecovi změnil. Podávané jídlo vždy rychle zhltnul a jednou , když měl dojem, že jídlo nedostává včas, pana Kadlece dokonce ošklivě poškrábal. Dny plynuly a kocour byl stále protivnější. Už nesedal večer panu Kadlecovi na klíně, kde vždy spokojeně usnul, ale díval se nenávistně z protějšího křesla. Dokonce se panu Kadlecovi zdálo, že je kocour den ode dne větší a dívá se vysloveně nepřátelsky.

     Uplynulo pár měsíců. Pan Kadlec šel domů a neměl dobrou náladu. Změny, o které se tak snažil, se mu časem staly opět stereotypem a kocour mu  byl čím dál více na obtíž. Toho dne měl při odemykání dveří nepříjemný pocit. První co ho zarazilo, byl strašný nepořádek v předsíni. Dveře do pokoje byly otevřené dokořán, a to co spatřil ho vyděsilo. Lednice byla otevřená, stejně jako dveře skříní, pohovka byla roztrhaná a na zdech byly hluboké rýhy. Stejná spoušť čekala pana Kadlece v celém domě. V první chvíli  pomyslel na zloděje, ale pohled do ložnice mu potvrdil jeho nejčernější představy. Na posteli seděl obrovský kocour a jeho žluté oči si ho nenávistně prohlížely.  Nervózně kmitající konec ocasu neponechával pana Kadlece na pochybách o kocourových úmyslech. Oba se dali do pohybu současně. Dveře byly pro obrovského kocoura směšnou překážkou a tak zápas netrval příliš dlouho.

      Po několika dnech toho z pana Kadlece zůstalo velmi málo. Lidé z okolí si z počátku ani nevšimli, že pan Kadlec nevychází. Byl samotář a nikam s výjimkou zaměstnání nechodil. Jen trochu podivné jim bylo, že jindy vzorně vyleštěnou vizitku na dveřích pokryla matná patina.

 

 

text: Dash707    


Hermann
30. 04. 2004
Dát tip
Klasický príklad toho, že za dobrotu čakaj žebrotu. Pekná povieddočka a ja Ti dávam vvveeeľľľľkkkýý ttttttiiiiiiiiiippppppppppppppp...........Hermann

Hermann
27. 04. 2004
Dát tip
stiahol, som na disketu a napíšem...Hermann

johanne
26. 03. 2004
Dát tip
připadá mi to takové nijaké, nemastné neslané... zkrátka nic moc :( 1/5

FRYDA
13. 12. 2003
Dát tip
stereotypy jsou otravný ale jistota je jistota

Dr_Lecter
01. 09. 2003
Dát tip
V zásadě to není špatné. Možná bych trochu vystupňoval ten konec...

Honey
25. 06. 2003
Dát tip
pan Kadlec a jeho kocour:o))) Dávám TIP za nápad, i kdyz místy děj pokulhával, není to zas tag nenápadité:o)) ***

už nikdy nechci žádnou kočku:-)*

bor_uvka
19. 05. 2003
Dát tip
Neměl o chudáka ráno zakopávat :o))

Dejf
15. 05. 2003
Dát tip
Celkové to mě zapůsobilo hezkým dojmem, trochu mi to zpočátku připomínalo "Malostranský povídky", nápad sice není zvlášť oslnivý a trochu mi chyběla nějaká výraznější pointa, ale píšeš dobře a já si početl. Teď pravopis atd.: Takže - na začárku máš "trpnou odevzdanost" - myslím, že se říká spíš "trpká". Zpočátku máš na můj vkus místy dost dlouhý souvětí a ve větě "... černá kočka se žlutýma očima a spěchal domů ..." - před "a" má být čárka ... ale to jsou detaily :-)

Dash_707
15. 05. 2003
Dát tip
Dejf: dík za připomínky. :o)

Carrie
13. 05. 2003
Dát tip
líbilo, dobře napsané :-)

Dash_707
29. 04. 2003
Dát tip
Velká písmena na začátku nebyl úmysl, ale nevím proč, prostě tam při vložení z Wordu skočila, i když na originále mám písmena všechna stejně velká. Totéž se mi stalo i v Requiem. K sleeping beauty: ...někdy Ti prostě dojde trpělivost a uděláš něco i bez vnějšího impulzu, ne ? Já tedy ano. A k tomu nápadu s kocourem...proč nevybočit trochu do iracionálna ? Chtěl jsem zachovat dvě roviny, tu racionální s úmyslem změny u pana K. a tu druhou, s vývojem kocoura, jako iracionálním následkem... a vizitka ? Byla pro okolí jednou z mála informací o existenci pana K. Ahoj a díky za připomínky. :)))

Dash_707
28. 04. 2003
Dát tip
Ale ten moment zvratu v ději tam je - v okamžiku, když pan K. nakupuje proti svým zvyklostem v jiném obchodě nové konzervy, na kterých je vyobrazen "...velký černý kocour...". Tím okamžikem zasáhne do vývoje kocoura a jemu samotnému se zamýšlené změny stanou časem opět stereotypem. Nechtěl jsem ten moment příliš zdůrazňovat. Asi jsem měl. Díky za připomínky, ahoj, :)))

Dash_707
28. 04. 2003
Dát tip
...přesněji řečeno: "...obrovská černá kočka se žlutýma očima..." :)))

Bobísek
28. 04. 2003
Dát tip
Proč ty velký písmena na začátku? To je úmyslně??? Jinak nápad dobrej, i když mám dojem, že jsem něco podobnýho už někdy četl. Ten začátek se mi taky zdá být lepší.

Kandelabr
27. 04. 2003
Dát tip
přišlo mi to trochu divné. začátek byl docela fajn, takový normální, ale pak to s tím kocourem je jako z jiné povídky. chybí tam nějaká rafinovanost i když jako for beru,že čtenář čeká jak se změní pán a on se mrcha změní kocour :) takže se mi to vlastně tak trochu zvráceně a podivně líbí, asi jako béčkové filmy :) tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru