Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O NEMOCECH, ŽIVOTĚ A LÁSCE…

30. 04. 2003
6
0
1381
Autor
Kamenna_Tvar

Právě včera jsem se dozvěděla, že můj pejsek je nemocný. Žádná rýma nebo chřipka, ani paraviróza nebo tak. Je to horší, je to na “celý jeho život”, má srdeční vadu. Ještě včera jsem o nedomykavosti srdečních chlopní nevěděla nic, dneska už toho vím docela dost. Vím, že tu s námi může ještě být hodně dlouho, ale taky může zítra umřít. Vlastně jako my všichni.

 

Došlo mi, že pejsci jsou v tomhle úplně jako my, lidé. Stárnou a mají stejné nemoci, jen nemůžou mluvit a říct, co je bolí. Nejhorší nemoci většinou vůbec nebolí, ale nedají se léčit. Jako tahle vada. Jediné, co by pomohlo by byla transplantace chlopně, která se málokdy provádí u lidí a u psů už vůbec ne. Lékaři radí, že takto nemocný člověk by měl omezit veškeré namáhavější činnosti, aby srdce příliš neunavoval. Jak tohle ale zakázat pejskovi? Ten necítí, že by se měl omezovat v pohybu, snad se jen občas podiví, že mu nějak nestačí dech. Neví, že je nemocný. Můžete mu to říkat tisíckrát, že si tím může zkrátit život, stejně vás neposlechne a rozběhne se po rozkvetlé louce stejně radostně a rychle jako dřív. Vlastně to ani po něm nemůžu chtít, protože to už by nebyl on, nebyl by šťastný, kdyby musel žít jinak než jak je zvyklý a šourat se mi u nohy, když jdeme na procházku. Jak bych mu mohla bránit v radostném vítání, když někdo z rodiny dorazí domů? Ne, tohle bych mu vážně nemohla udělat. Na to bych se nemohla dívat. Jenže také už „to“ budu mít navždycky někde vzadu v hlavě, kdykoli se na něj podívám. Nějak na něj budu teď víc myslet, i když s ním zrovna nebudu.

 

Měla jsem toho včera plnou hlavu. Potřebovala jsem si utřídit myšlenky. Uvědomila jsem si, že jsem asi sobecká, když ho nechci ztratit. Když ho nechci „nechat odejít“. Že ho ale nebudu chtít „nechat odejít“ nikdy. Že mi bude chybět to jaký je, až tu už „jednou“ nebude. Že i když přijde jiný pejsek, žádný jako tenhle být už nemůže. V každém případě bude úplně jiný. Že je to s nimi vážně jako s lidmi. Někoho milujete a někoho nemáte rádi. Někdo vám je lhostejný. Hodně mě to překvapilo, ale došlo mi, že nezáleží na tom, zda jde o psa nebo člověka, záleží čistě na tom vztahu, který k němu máte. Jak ho berete. Ten náš patří k nám do rodiny jako třeba moji rodiče nebo já. A tak si ze srdce přeji, aby s námi byl ještě aspoň pár měsíců v lepším případě let, protože si navzájem moc dáváme a jsme spolu tolik šťastní!
Čolito
26. 06. 2003
Dát tip
Zvířátka nemohou mluvit a já si někdy říkám, jak je to dobře. Když je něco bolí, oni to dají najevo. Pěkná úvaha

nemesis
04. 06. 2003
Dát tip
moc pekna uvaha... a hodne stesti

dekuju, zatím se pořád drží a veterinář nevěřícně kroutí hlavou!!!

no, uz je to lepsi, zvykam si, zatim se drzi, hoch usatej!!!

mník
21. 05. 2003
Dát tip
Držím palce :o)

diky, my mu je taky drzime cela rodina!!! :o)

Cirilla
21. 05. 2003
Dát tip
mník: hm... tak to bych pak nemohla mít ráda ani mníka. A mníčí prsty nejím!!! :P :)

mník
20. 05. 2003
Dát tip
Kamenna_Tvar: Já zase znal jednu boxeří rodinku, co trpěla na to samé. Cirilla: Nedělej, že máš ráda zvířátka. Vím, že jíš rybí prsty :-)))))

to Fil: myslim jako fyzicky... vis, aby nemel bolesti... ale u tohohle onemocneni doufam ne!!! clovek se posouva v deji a zvyka si... nikdy jsem neverila, ze si clovek zvykne na vsechno... ted uz vim ze asi jo... zjistila jsem, ze nejvetsi stresy z toho mame my, panickove... Rony je naprosto v pohode... takze bychom meli byt asi taky...

Fil
05. 05. 2003
Dát tip
NEBUDE-nemůže ho bolet něco takovýho, když je pořád tam kde to miluje a kde ho milují Ti u kterejch žije.Sama říkáš, že se netrápí a já stejně věřím zea tebe i když ty už jsi naději ztratila a každá minuta dává zapravdu mě!...každopádně drž se i když je to těžký....

tak bohužel je to vážný a nic na tom nezmění nikdo z nás, veterinář řekl, že to s ním může praštit každou chvíli, že má to srdíčko šíleně zdevastovaný, takže počítám minuty a brečím a brečím a brečím...

Fil
02. 05. 2003
Dát tip
Nevím co říct. Každý slovo je zbytečný....Alespoň na Tebe budu myslet a doufat....naděje umírá poslední...

děkuju!!! moje naděje už ale umřela... žádná není... vím, že to je vážný a že to může přijít každou chvíli... kdykoli se na něj podívám, dívám se na něj jinak než dřív, se soucitem, při každém jeho zadýcháním, téměř při každém jeho bouchnutí srdce, se mi to moje svírá žalem a smutkem a zároveň strachem, kdy mu vypoví... je to děsný, on neví nic a je tak veselej a stejnej jako dřív (to je na tom to nejhorší, že se u něj vůbec nic nezměnilo, jen se občas zadýchá)... to je na tom to nejtěžší... přemýšlela jsem, zda mu nenechat dát injekci, aby se netrápil, ale on se netrápí!!! A navíc nechci, aby odešel ve stresu a strachu, což v něm veterina zaručeně vyvolá... chtěla bych, aby umřel šťastnej na zahradě, kde to miluje... to je teď jediné nad čím přemýšlím... posunula jsem se už sem... jen ať ho to nebolí... nás to bude bolet v každém případě... ALE JEN AŤ TO NEBOLÍ JEHO!!!

Fil
30. 04. 2003
Dát tip
Doufám, že s Tebou bude ještě mooooooc dlouho.*Přeju Ti to.

Movsar
30. 04. 2003
Dát tip
se zvířaty se tu dneska roztrh pytel. jako nenapravitelného obhájce zvířecí říše sis mě získala. upřímné úvaze tip.

Movsar
30. 04. 2003
Dát tip
a připojuji se k Filovu přání.

děkuju, já taky doufám!!!


Cirilla
30. 04. 2003
Dát tip
Náš pes se dožil úctyhodný dvacítky... Vořech to byl, ty vydržej dlouho. *

to Cirilla: to jo, jsou odolní, protože nejsou přešlechtěný... dočetla jsem se, že touhle nemoci trpí nejvíc jezevčíci (což je právě náš případ), pudlové a veškerý španělé... prostě malá plemena...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru