Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Skutky apoštolů 2, 9nn

30. 04. 2003
1
0
943
Autor
Xerostomus

Vždycky, když je u nás pouť, tak tam stárnoucí p. Švancar velice zapáleně čte tuto pasáž ze Skutků apoštolů, která se mi od dětství nesmazatelně vryla v paměť. Je to však geniální citát - posuďte sami. (Jen tak mimochodem, jako dítě jsem počítal, zda těch jazyků je 12, jako bylo apoštolů - není, asi v tom bude nějaký háček... :-)

Tato krátká povídka je věnována všem těm, kteří vracejí nalezené věci.

Ztratil jsem tašku a představ si, má drahá, našla se jednoho krásného dne, tj. dnes. Kdosi zaklepal na dveře mého opuštěného bytu, a když se nikdo neozval, vyndal ze sebe klíče a vstoupil - byl to černý AKTOVEK!!! (Nevlastni svak černé ruky.)

Posadil se do křesla, přeložil si ucho přes opěradlo a zapálil si. (Já mu dám! Ví moc dobře, že to má zakázáno!!!), vypustil obláček dýmu a praví: "Endlich zu Hause!" což volně přeloženo znamená: "Konečně doma!" V tom si všiml, že v rohu se krčí malinká šedá krabička s nápisem Panasonic.

"Aaaaa," povídá Aktovek, "No, to jsou k nám hosti. Tys tu nová, nebo jsi jen půjčená?"

"Siím" špitla šedá krabička, "Já nejsem ani Nova ani Prima, tím méně ČT1 či 2. Já jsem záznamnice, stenografka - Panasonička." a úslužně klepla víčkem.

"Těší mě," ušklíbl se Aktovek a dál zadumaně mlčel.

Panasonička dál tiše seděla a jen si tak čas od času poblikla červenou ledkou.

Aktovek dál beze slova vypouštěl oblaka dýmu a mlčel. Jeho usňová mysl tou dobou putovala po vzdálených krajích. Vzpomínal na Párthy, Medy a Elamity, na obyvatele Mesopotamie, Judeje a Kappadokie, Pontu a Asie, Frygie a Pamfylie, Egypta a krajů u Kyrény, na přistěhovalé Římany, židy i proselyty, Kréťany i Araby, jak všichni slyšeli ve svých jazycích o velikých skutcích Božích.

Začal zvonit telefon.

Aktovek povzdychl, "Ach, jo, zas někdo otravuje a pán není doma..."

V tom se ozvala Panasonička takovým divným, změněným hlasem: "Dobrý den, dovolali jste se na číslo 900 49 351, pokud nejsem doma můžete mi zanechat vzkaz, nebo večer zavolat na číslo ..."

Černý Aktovek poznal hlas svého pána, zbělel jako sýr. Seskočil z křesla a snažil se rozehnat dým prudkými machy svého ucha.

Když tu náhle se z Panasoničky ozval jiný hlas, který Aktovek sice už někdy zaslechl, ale nemohl si vzpomenout kdy, a kromě toho, on nerozuměl této řeči lidí, protože on rozuměl toliko Párthům, Medům a Elamitům, obyvatelům Mesopotamie, Judeje a Kappadokie, Pontu a Asie, Frygie a Pamfylie, Egypta a krajů u Kyrény, přistěhovalým Římanům, židům i proselytům, Kréťanům i Arabům a to ještě, jen když mluvili ve svých jazycích o velikých skutcích Božích. Jinak nerozuměl nikomu z lidí.

Zda se tedy, že ten, kdo hučel do záznamničky nebyl ani Párth, ani Med a ani Elamita, tím méně obyvatel Mesopotamie, Judeje a Kappadokie, ani Pontu a Asie, Frygie či Pamfylie, Egypta ani krajů u Kyrény, zřejmě to nebyl ani přistěhovalý Říman, žid či proselyta, natož Kréťan či Arab a nebo, to je taky možné, to byl jeden z jmenovaných, ale právě nemluvil o velikých skutcích Božích.

Když Aktovek zjistil, ze poplach byl planý, otráveně se vydrápal zpět do křesla a pokoušel se rozfoukat svůj doutník a snažil se znovu se rozpomenout na své Párthy, Medy a Elamity, obyvatele Mesopotamie, Judeje a Kappadokie, Pontu a Asie, Frygie a Pamfylie, Egypta a krajů u Kyrény, přistěhovalé Římany, židy a proselyty, Kréťany a Araby, jak slyší mluvit v jejich jazycích o velikých skutcích Božích, ale už se mu to nějak nedařilo. Byl příliš vyrušen a chtělo se mu spát.

Podíval se zpříma na Panasoničku. "Tys mi dala." konstatoval suše.

"Promiň," skrývala se Panasonička za telefonem a drkotala víčkem. "Jak to na mě přijde, tak si nemohu pomoci."

"Uf, Uf, kde jsou mí Párthové..." povzdychl si Aktovek a lezl z křesla. Panasonička se ještě víc přikrčila za telefonem. "Co ji vlastně ještě čeká?" Ale Aktovek si lehl do postele, vyndal ze sebe Mladou frontu a přikryl se jí, v tom si všiml, jak je Panasonička vyplašená, tak jí povídá: "Prosím tě, co probijíš? Já tě nezacyklím."

Panasonička jen koulela ledkou a občas mžikla elektrostatickým polem.

"Pojď si taky lehnout."

Panasonička neměla velkou chuť, neměla dokonce ani tu docela malou chuť, nicméně neměla také sílu odporovat. Tak se třesouc přiblížila. Aktovek ji přitáhl k sobě.

V Panasoničce se napjaly všechny transistory. "CO CHCE!? JÁ NECHCI!!!!!!!" hnalo se jí myslí.

Chvěla se strachy, když tu si všimla, že Aktovek má už dávno zavřenou přezku a tiše si nechává zdát o Párthech, Médech a Elamitech, o obyvatelích Mesopotamie, Judeje a Kappadokie, Pontu a Asie, Frygie a Pamfylie, Egypta a krajů u Kyrény, o přistěhovalých Římanech, židech a proselytech, Kréťanech a Arabech a o apoštolech, jak mluví v jejich jazycích o velikých skutcích Božích. Teď se Panasonička probrala, uvědomila si, co se stalo. Dožralo ji, že si jí nevšímá a klidně si spí. "Jak si to představuje!?" Už úplně zapomněla, jaký měla strach před pár minutami. Teď byla v hloubi duše uražená - uražená jako záznamnice, jako stenografka. "Jak si to ten hulvát představuje?! Takovou má záznamničku v posteli a vůbec se jí nevěnuje. To je hrůza. Dnes snad neexistuje pořádný aktovek, který by hernajs věděl, co se sluší a patří." Takhle si chvíli hudrovala, i když ve skrytu plošného spoje cítila vděk, ze to nedopadlo tak ...

No, však ty víš ...

:-))


StvN
26. 05. 2003
Dát tip
OK

Xerostomus
25. 05. 2003
Dát tip
Mile Zine, tam neni zadna souvislost. Proste jednoho dne jsem ztratil zmineneho aktovka, pak jsem si poridil zaznamnik, pak jsem aktovka nasel ve ztratech a nalezech, mel jsem z toho radost, tak jsem o tom napsal email jedne sve kamaradce, ktera je uz t.c. vdana, pak jsem z toho emailu udelal povidku. Ale kazdopadne myslim, ze ta povidka by se nemela cist rychle, naopak pomalu, vypocivat vsechny ty zapomenute narody a pronarody, protoze aktovek je takovy kozeny, zpomaleny, proste bradypsychik, metafyzicka intoxikace. Panasonicka zase takova prakticka holka od plotny ci od rany - oba jsou si velmi vzdaleni a to je sympaticke. Jinak StvN, mas pravdu, dam tam obvody a nebo tištákem, nebo tak neco...

StvN
24. 05. 2003
Dát tip
Dá se to číst, i když se přiznám, že vše co bylo po Párthech jsem velkoryse přeskočil. Jediná věc mě zarazila, a to ve větě V Panasoničce se napjaly všechny transistory. "CO CHCE!? JÁ NECHCI!!!!!!!" hnalo se jí myslí. V duchu celého textu mi tam nesedí ta mysl.

Žíně
23. 05. 2003
Dát tip
Já mám asi dlouhý vedení, ale vůbec jsem nepochopil tu souvislost mezi letnicema a vlastní povídkou.

Helga
01. 05. 2003
Dát tip
Tak to je hodně tupé. Laciné vtípky. Jen u usňové mysli jsem se pousmála...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru