Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak /ne/převychovat romantika v pragmatika

01. 05. 2003
1
0
2031
Autor
Dash_707

Jak převychovat romantika v pragmatika.

Máte-li dítko snící o rytířských skutcích zachraňujících princezny ze spárů draků a ohavných čarodějů, nebo dokonce vy sami, dítko dosud nevlastnivší, podléháte romantismu, tomuto archaickému způsobu myšlení, (naprosto nepoužitelnému v dnešní materialisticky zaměřené, nekompromisně kapitalistické společnosti), neklesejte na mysli, ještě je čas přeorientovat se na racionální, pragmatické myšlení s pomocí stručně psaných, vědecky pojatých brožur, kterými náš knižní trh přetéká. Jednu takovou, v barvách vyvedenou a roztomilými kresbičkami vybavenou nám předkládá nakladatelství Scientia, které se už názvem odvolává na názor, že by se vědecká kritéria a metody měly rozšířit na všechny oblasti intelektuálního a morálního života. Co že to nakladatelství připravilo pro první lekce převýchovy naivního romantika ? Inu, je to roztomilá knížka s názvem " O krtkovi, který chtěl vědět, kdo se mu vykakal na hlavu". V překladu z německého originálu autorů Wernera Holzwatha a Wolfa Erlbrucha se na našem trhu představuje snad první stručná encyklopedie zvířecích výkalů. Na jedenácti stranách s jednoduchými texty a výstižnými ilustracemi se dozví čtenář jak vypadá hovínko holuba, koně, zajíce, kozy, krávy, prasátka a psa. S identifikací výkalů pomohou krtkovi i mouchy masařky. A jak to dopadlo ? Viníkovi se krtek nakonec vykaká na hlavu také. Tedy happy end. To vše za necelých osmdesát korun. No, nekupte to. Proč číst takové publikace jako např.:" Vesmír v kostce" od  Stephena Hawkinga, když existují na trhu takovéto, daleko srozumitelnější a snáze pochopitelné skvosty, jakými se nás, zatvrzelé romantiky snaží  vydavatelství Scientia převychovat. Možná vydá i druhý díl - encyklopedii výkalů lidských. Já osobně jim tu převýchovu rozhodně neusnadním. Cítím se v tom zastaralém a dnes málo použitelném světě romantického myšlení docela dobře.

text: Dash707

 


johanne
26. 03. 2004
Dát tip
:)))

je to zatím nejnádhernější kniha o sraní, jakou jsem kdy třímal. je snadno přístupná i dětem. ale jendou napíšu lepší... hnědou bibli... pak se vám teprv všem vylíhne vzadu hnědok.

Tanizaki
05. 06. 2003
Dát tip
Hihi, presne tuhle knihu jsem v elektronicke podobe dostala nedavno od kohosi mailem. Muzu rict, ze jsem neverila, ze se jedna o skutecnou vydanou knihu, ale podle popisu je to ona i s tema vystiznyma obrazkama.. Na druhe strane to cloveka i pobavi :-) A romantici myslim vydrzi leccos :)

lenty2
18. 05. 2003
Dát tip
Podléhat romantismu nebo romantice? Už zase irituju, co? No neber mě vážně, ono k tomu není moc co říct. Dalo by se to použít jako fejeton, má to dost dobrý obraty :o), i když, vynechala bych tu druhou půlku

AFRODITA
04. 05. 2003
Dát tip
si děláš legraci ?

Dash_707
04. 05. 2003
Dát tip
Bohužel, legraci si nedělám, to dílko vlastním a doplněno o výstižné ilustrace (které se mi bohužel nepodařilo k článku zkopírovat) pobavilo mnoho mých přátel.:)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru