Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jedovaté světlo

03. 05. 2003
3
0
1367
Autor
Aleya

Bohužel tady není kategorie absolutní psycho :), takže...

Zakryl si rukama oči a chtěl plakat, ale nemohl, protože se mu jeho oči pod rukama proměnily v ohnivé jámy, ve vysoké pece ve kterých pro ocel nezbylo místo na slzy. Všude ho bodaly paprsky světla, které se prodíraly skrz zkroucené mříže jako jedovatí hadi a čůrky moče světlonošů. Pálily, dělaly se mu červené puchýřky. Ale v labyrintu ran a starých zanícených jizev to stejně nebylo poznat.

            Chytly ho dvě statné ruce. Jejich drápy se mu zarývaly do zad, trhaly propocenou halenu. Začal se kroutit po podlaze jako v předsmrtné agonii a vypadal jako vychrtlý moučný červ, který se snaží zavrtat do kamene. Kopali do něj. Čím dál slaběji vnímal nárazy okovaných bot, které se nemohly vyrovnat bolesti ze všech největší; té, která mu brala světlo v očích a nahrazovala ho jiným. Proti které už tak dlouho bojoval, i když to nemělo žádný smysl. Pak byla tma.

 

Ostré stíny už ho náhle nebolely, jejich okraje ho neřezaly. Bleskla mu hlavou vzpomínka na poslední den, na krutou krásu soumraku a něžně temné mraky. To bylo poslední, co tehdy viděl, když se na moment vytrhl špinavým drápům a otočil se. Tak poprvé poznal bolest.

A tam nahoře následovala noc se svými hvězdami, jasnými a krásnými jako démanty se smutkem slz. On už je nikdy neuvidí. Jeho světlem je teď tma a bodavá světla pecí ho mučí.

            Nechali ho být. Trochu se báli jmen, která křičel, aby neumíral potichu. Toho divokého stesku a nenávisti a ztracené svobody a strachu a marné lásky, kterou mu den po dni brali a všeho, co nemělo být ztraceno.

 

Světlo teď bylo rudé,jak krůpěje krve padlých andělů a jedovatě stékalo po stěnách. Bez soucitu po nich malovalo brutální akty z paprsků. A on ještě křičel, protože nezemřel, i když tolik chtěl. Otevřel oči a cítil, že zase ruději žhnou, kůže víc zdrsněla a duše, duše černá. Nebo umírá.

Světlo, které znal a které ztratil bylo vzdálenější. A to otrávené, z pecí a kotlů, ho naplní zvráceným chtíčem, za který se bude marně nenávidět.

              


Garth
07. 11. 2004
Dát tip
skřeti vznikli ze skřetů, že? Poslední věta mě poněkud překvapila a v mých očí dílu dodala pointu a určitou myšlenku. Pokud jsem to správně pochopil. Posílám tipík.

gASK
17. 12. 2003
Dát tip
Tak tak, pokyvuju s předchozími kritiky, poslední věta mne docela zarazila anevěřicně jsem na ni mrkal...bylo to krásné fantazii porobuzející mystično a najednou toto:))) Jinak je to kvalitní, hezky popisné a obrazné... Ale co, jako by tam ta věta nebyla, tudíž *tip;)))

Aleya
17. 12. 2003
Dát tip
mno jo, ta věta to asi vážně trochu kazí..ale když to je právě ta myšlenka, kterou jsem chtěla vyjádřit:)

gASK
17. 12. 2003
Dát tip
To je mi jasný, ale ne vždy musí mít všechno myšlenku...tady by možná úplně stačila ta atmosféra (a možná taky ne...kdo ví?:)))

Tak tahle věta mi tam nesedí: "Tak, jak jen elf může nenávidět skřeta." Do té doby to bylo moc dobré a pak jsem spadnul ze židle - jako by mě někdo praštil palicí. Škoda, znělo to fakt slibně!

Calavera
04. 05. 2003
Dát tip
no hej, tá posledná veta funguje ako prepínač z neurčita do fantasy, a nie je tam vobec nutná

Fagus
03. 05. 2003
Dát tip
Sic by se obsah povídky dal vyjádřit jednou větou, ale přišli bychom o ten strhující popis. A za něj dávám tip.

StvN
03. 05. 2003
Dát tip
- nevim co je na tom psycho - čekal, že musí přijít, ale tohle mě vážně překvapilo, nedá se říct, že příjemně

fungus2
03. 05. 2003
Dát tip
Myslím, že je to v celku povedené. Konec překvapující.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru