Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Claire Monnatte & Juan Torres

04. 05. 2003
2
0
1737

Název povídky ještě není oficiální, tak pokud někdo bude mít nějakej nápad, rád se nechám inspirovat!

   Ve středověku bylo svedení manželky, snoubenky nebo nezletilé považováno za největší lidský hřích! Trest za takové jednání byl proto neobyčejně krutý – odseknutí pohlavního údu! Potrestání se konalo veřejně, na náměstí, za účasti veškerého obyvatelstva. Nikdo nikdy neunikl dechu spravedlnosti!

 

   Ani nejlepší malíř by nemohl vystihnout krásu osudného okamžiku. Postel zasypaná lístkami z růží; bílé na polštářích – napadané vločky, žluté uprostřed – hvězdy zrcadlící se na vodní hladině, červené na krajích – spíše rudé, jako ústa milované ženy. Na posteli nehybně leží dvě lidská, hříchem zahalená těla!

 

   Dívčí patří Claire Monnatte – 20ti-leté snoubence nejbohatšího advokáta v zemi! Její krása se nedá slovy popsat! Jeden pohled do jejích očí stačí na to, aby se ti už nikdy nezdálo o ničem jiném.

Mužské tělo není nikoho jiného než Juana Torrese – 25ti-letého zahradníka starajícího se o přírodní krásu města. Urostlý, talentovaný a beznadějně zamilovaný romantik.

 

   Byli mladí, krásní a hloupí! 

 

   Už jako děti se od sebe nemohli odpoutat, jak dorůstali, měnily se nejen jejich postavy, ale i pocity. Od narození byla Claire zasnoubená s Pablem Malmostem, povrchním advokátem s obrovským jměním. Nedalo se na tom vůbec nic změnit – bylo to poslední přání její matky. Ďábelské přání!

 

   Jak se to mohlo stát, chtěli být spolu – chtěl se zlehka prsty dotknout její kůže, nasát její vůni, pohladit jí po vlasech. Chtěla ho objímat, hřát a šeptat mu ty nejkrásnější slova ze všech. Ale nešlo to … bylo by těžké to všechno udělat a pak … odejít! Nechat všechno tak jak je, vykřičet se ze zoufalství do ztichlých ulic nakaženého města, sfouknout svíčky a vypnout hudbu!

   A teď dívce tečou slzy, kulaté a slané, vzácnější než drahokamy … a jemu nezbývá nic jiného než je jemně slíbat z její tváře. A pak se neudrží, a tak i v jeho očích objeví se hladina rozbouřeného oceánu.

 

   Jen nesměle se na něj podívá, ale on hned pochopí na co se ptá. Ne, sám si život nevezmu, vím co jsem udělal, vím proč jsem to udělal, a vím co mě čeká … bojím se. Ještě nikdy jsem se tolik nebál. Musím si stále opakovat, že strach je jen iluze, bolest přebolí – nejhorší je však to čekání, než si pro mě přijdou.

 

   Vždy byla pyšná na svou postavu, na svou tvář - nikdy však netušila, že se její tělo tak snadno změní v důkaz. Usvědčující a ukazující nekompromisně na milovaného člověka! Tělo jako důkaz, TĚLO JAKO DŮKAZ!

 

   Nemůže myslet na nic jiného, když se její ruka natahuje po nožíku na dopisy …

 

   Ve stejnou chvíli Juan přivírá oči, které ho nesnesitelně pálí. Šeptá: “sčítání padlých …


bestye
09. 08. 2006
Dát tip
sleeping ma pravdu - krásně popsaná něha a vůbec se to pěkně četlo *

Kandelabr
25. 05. 2003
Dát tip
souhlasím se StvNem. Jestli jednali takhle fatalisticky, měl jsi to tam víc zdůraznit. Leda mě napadlo, že se jim ta první noc příliš nepovedla, byli zklamaní a tak prostě vzali nožík a šmik jedna žíla, šmik druhá žíla :) asi jsem fakt cynik :) je to takové hodně naivně romantické, navíc ani to sebezohavení tam není zmíněno (nenapadlo by mě to) ale jinak ty další možnosti: jsme ve středověku:proč kopat mrtvoly? stačí sehnat žebráka a/nebo žebračku, po kterých by pes neštěknul-absolutně bez problémů. Pozveš je do domu, dáš jim trochu jídla, otrávené víno (když si nechceš zacachtat ruce)-škrtneš křesadlem a adieu:) nebo to znásilnění-ve středověku na denním pořádku. moc si to idealizuješ :) pak mám ještě jednu možnost, která je trochu hnusná a mám pocit, že ani moderní medicína tento zákrok neprovádí :))) ale některá místa se mi líbila (jinak bacha- ty číslovky se takhle fakt nepíšou, stejně jako mě zatahalo:lístkami z růží).

StvN : S nožíkem? No to je jednoduchý! Už od mala byla zasnoubená, tudíž se předpokládá, že o svatební noci pak bude neposkvrněná, což technicky teď už nelze. Takže: a)přijde se na to - potrestají Juana tím nepříjemným zákrokem b)vezme nožík, pořeže se na určitých partiích, její budoucí manžel jí nebude chtít - tím pádem Juan nepřijde o svou chloubu Každopádně někdo to odnese! Plopez: Utéct? Kam, proč? Ty asi patříš mezi ty lidičky co před nějakou překážkou strčí hlavinku do písku, nebo ještě lépe utečou. Jak jednou začnou, už utíkají pořád. Já to tak nedělám! Oni si byli vědomi co dělají, věděli že bude následovat trest a přesto to udělali - nakonec se i smířili s trestem. Stálo to za to? Možná ne, možná jo. Ale prosim tě, neutíkej? :o) sleeping_beauty: Docela by mě zajímalo něco o těch lidech s vykřičníky. Ani mi to moc nepřišlo, dokud jsem se teď na to nezaměřil. Máš pravdu, ale nemyslím si, že by to tam bylo na škodu. Trochu důrazu neuškodí. Jinak po pravdě, šel jsem tvrdě do té "něhy" - chtěl jsem z toho dostat co to šlo, doufám, že se mi to alespoň trochu povedlo. Pokud jde o to, jestli ten trest ve středověku opravdu platil ... tak na to si můžeš vsadit! ;o))

StvN
06. 05. 2003
Dát tip
Neposkvrněnost chápu, masochismus ne. Je tisíc jinejch způsobů, jak řešit podobný problémy. Myslim, že útěk by patřil k těm moudřejším. Nejde o to strčit hlavu do písku, ale přemýšlet. Inteligentní člověk se hned po aktu nepořeže na určitých partiích. Inteligentní člověk ví, kdy utéct, na tom neni nic ponižujícího. Myslim, že po první společně strávené noci by měli tím větší chuť žít, takže nějaký čekání na smrt mi přijde nesmyslný.

StvN: Vy tady pořád mluvíte o útěku, kam? Trochu nevim, kde si přišel na ten masochismus, no budiž, proti gustu ... a tak dál. V prvé řadě chtěla chránit jeho, někde jsem četl, že se tomu říká opravdová láska (obětavost pro druhého). Taky by mě docela zajímalo těch tisíc jinejch způsobů? Ty si ale vtipálek :o)

StvN
06. 05. 2003
Dát tip
Nezaměňoval bych lásku se šílenstvím, potažmo s hloupostí. Nikdo o nich nevěděl, ne? Dalo se to docela dobře tajit, anebo mohli prostě zdrhnout, opustit město, stejně by asi chtěli žít spolu, mohli by jít někam na venkov. To jsou zatím dva způsoby.

StvN: Tajit??? Četl si, co jsem ti minule napsal? Zkus si to přečíst - tuhle variantu rozhodně neberu. Pokud jde o ten venkov? Fajn, zkus si to představit - máš holku, máte problém, takže utíkáte, peníze? někde se najdou (možná), jedete někam kde Vás nikdo nezná, bydlení? (opuštěná stodola? - dejme tomu), ale opravdu si myslíš, že kdyby chtěl tak je její bohatej snoubenec nenajde? Dneska není tak lehký se ztratit, ještě k tomu ve dvou? Bohužel ani tuhle variantu neber. Zkus to dál.

StvN
06. 05. 2003
Dát tip
Pochopil jsem, že se jedná o středověk. Na kdejakým statku by on mohl dělat čeledína a ona nějakou pomocnici, nekoukáš na pohádky? Za další, sedět a čekat na osud, je to nejhorší, co mohli udělat. Cokoliv jinýho by bylo moudřejší, útěk bez vidiny obživy nevyjímaje, ale pořád věřim, že by se někde uchytili. Hledat důvody, proč něco neudělat je hodně snadný. Jinak další dva způsoby. Vražda snoubece, potažmo vyvraždění celý rodiny. Fingovaná smrt, něco jako požár domu.

StvN: Teď si mě vážně dostal, smíchem se klepe celé moje tělo :o)) Vyvraždění celé rodiny! Tak to je hláška!!! Za to bys zasloužil tipa bez legrace. Ty se z toho snažíš udělat nějakej americkej krvák - a já jsem se zatim snažil udělat je s pocitama bezradnosti, něhou zaslepené romantické duše a ty hned vraždící monstrum. Vau, tebe bych chtěl mít vážně doma ;o) Fingovaná smrt - to je trochu lepší, ale jen trochu. Myslíš něco jako v Romeovi a Julii - vypít lektvar, na pár chvil zemřít a pak se probrat? To upálení by asi neprošlo - museli by mít tělo nebo spíš dvě a to jsme zase u toho. Že by někoho zabyli? Možná se díváš moc na americké filmy? Docela mě zajímá s čím přijdeš teď :o)

StvN
06. 05. 2003
Dát tip
Pamatuj, jsme ve středověku, žádný stomatologický nálezy, identifikace spálených mrtvol nemožná, myslim, že by prošlo i prase. No ne, z člověka nezbyde nic než kosti, po takovým normálnějším požáru, nečekám krematorium. No a kosti, to snad neni takovej problém sehnat pár kostí. Považ, v tý době se ještě lidé běžně zakopávali v rakvích a co to je pro silnýho mladíka vykopat dva hroby? Další dva? Mohla by si potrhat šaty a přiřítit se domů s tím, že jí znásilnili. napadá mě jedna nepublikovatelná věc, ale počítej ji jako další bod. Takže už máme šest, sedm?

StvN: Nezklamal si! Prase je fajn, ale i tříletý dítě přeci jenom pozná lidskou kost. Vykopat dva hroby? Hřbitov u baráku, žádnej hlídač, přes město je přeneseme v báglu a nasmrádlé kostlivce rozložíme na pohovce. Musím ti oponovat i ve středověku měli lékaře, kteří něco z medicíny asi znali! Takže nic moc. S tím znásilněním to si nemyslel vážně viď? Tehdy se lidem nevěřilo ani to, že nejsou čarodějnice natož že je někdo znásilnil! Takže sice si tady uvedl šest, sedm bodů, ale ani jeden zatím není možnej. Ale nevzdávej to? :o)

StvN
06. 05. 2003
Dát tip
Jí za to žádnej trest nehorzil, ne? Stačilo by, kdyby to hodila na jinýho kluka. Jak by poznali, s kym byla? A vždycky by asi věřili víc jí, než nějakýmu chudákovi, na kterýho by svedla, že ji svedl. On by si mohl nechat useknout úd a hned s nim odběhnout k felčarovi, kterej by mu ho přišil. Hele, pomalu mi docházejí nápady. A tisícovka daleko.

StvN: ;o) Tak fajn, moc si mi sice nepomohl, ale i tak děkuju za vyčerpávající kritiku.

StvN
06. 05. 2003
Dát tip
Taky jsem celej zpocenej. Zdar.

StvN
04. 05. 2003
Dát tip
- příběh je mi celkem jasnej, až na ten konec - proč se tak snadno vzdali? Co udělala s tim nožíkem na dopisy? Jsem po ránu asi natvrdlej, ale konec je mi fakt nejasnej.

Plopez
04. 05. 2003
Dát tip
Proč neutekli?

Calavera
04. 05. 2003
Dát tip
hmm ako freska, to nie je zlé

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru